Vi hade så fullt upp med maten att vi hade uppenbart inte tid att fotografera varken den lilla (som Sigrid sade "vad söt hon är". Barn är väldigt ärliga. Hon var väldigt söt. Hennes pappa lyckades vi inte heller få på bild)
Aldrig tidigare har jag ätit hemmagjorda kroppkakor. Sååååå vansinnigt gott. De var fyllda med kantareller - en nyhet som vi aldrig hade testat tidigare. Snålvattnet börjar strila på mig här vid datorn bara jag tänker på dem...
1 1/2 kg potatis
3 dl potatismjöl
4 äggulor
2 ägg
1 gul lök
500 g svamp t ex kantareller
smör till stekning och servering
salt och svartpeppar
Skala och koka potatisen. Pressa den genom en potatispress i en bunke, låt svalna något. Rör ner potatismjöl, äggulor, ägg, och 1 tsk salt. Blanda till en smidig deg.
Skala och finhacka löken. Skär svampen i små bitar. Fräs svampen tills all vätska kokat bort. Tillsätt 1 msk smör. Låt fräsa 1 minut. Tillsätt lök. Låt fräsa ytterligare 5 minuter. Tillsätt 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar.Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en stor kastrull. Forma degen till 3 rullar och dela varje i 8 bitar. Gör en fördjupning i varje bit och lägg i fyllning. Vik ihop och forma som bollar. Lägg kroppkakorna i det kokande vattnet. Låt dem sjuda sakta i ca 10 minuter efter att de flutit upp till vattenytan. Låt rinna av. Servera genast med skirat smör, mer lök- och kantarellfräs och lingonsylt.
Tack för en synnerligen trevlig och välsmakande middag familjen J!
Hej!
SvaraRaderaSå gott med kroppkakor.
Ha en fin lördag!
Hanna