söndag 13 november 2011

7-årig förlovningsdag

Det känns som väldigt länge sedan. Jag tänker på den där novemberkyliga lördagen den 11 november 2004. Bord var bokat på Gondolen och uppklädda tog vi en promenad dit i snålblåsten. I kavajinnerfickan hade jag två guldringar och det kändes väldigt stort (Vilket det också är!). Väl på plats njöt vi av den goda maten. Kanske Lena mer än jag. Jag kände en viss anspänning över det som komma skulle. Snart, bara äta lite till. Snart. Snart. Men så var det dags! Knäböjningen och frieriet! Det är ändå så privat, på något sätt. Nu skulle det ske i offentlig miljö inför publik. Jag var inte helt bekväm i situationen. När det väl var gjort var det inte så farligt utan tvärtom. Nästan berusande i sig. (Hur det gick? Jodå, hon sa "ja".) Vi fick många lyckönskningar från gäster vid närliggande bord. Ja, det är en kväll att minnas. Även om själva bröllopet är större så tycker vi ändå att förlovninsdagen har sitt firarvärde.
I år inföll 11 november på en fredag. Arvid och Sigrid var riktigt trötta efter en lång vecka på förskolan. När vi förberedde middagen hade vi hela tiden tröttgnäll och grinande i bakgrunden. Då bestämde vi oss för att göra något som vi väldigt sällan gör. Vi ger dem kvällsmat och nattar dem, för att därefter äta själva. Nattningen tog ungefär 2,43 minuter, så de var verkligen trötta.
Ah, skönt! Det här måste man ändå unna sig ibland som förälder. Äta själva! Det var i somras senast. Dagen till ära åt vi vildand, jordärtskockspuré, smör- och vitlöksfrästa haricorts verts. Och en fin flaska röd bourgogne till det! Vildanden fick lite stekyta för att därefter tillbringa så lång tid i ugnen (200 grader) att innertemperaturen hann bli 68 grader.
1 kg jordärtskockor och 1 kg mandelpotatis skalades och kokades. Vattnet hälldes bort. Efters sönderstötning med träslev mixades potatis, kockor, 2 dl grädde, salt, peppar och 3 msk smör till en aptitlig puré. Serverat med vitlökssmakande och smördrypande haricorts verts och måltiden var fullbordad.
Vinet då? Ja, det hette Morey-Saint-Denis 1997, Jadot, Bourgogne, Frankrike, nr 71084 i beställningssortimentet, 325 kr. Underbart elegant och sirlig bourgogne med några år på nacken. Jordgubbar, kryddor och lång elegant eftersmak. En bourgogne av lite kraftfullare karaktär, utan att finessen och elegansen fått ge vika. Mycket gott, helt enkelt!
(Lena kände direkt att det var bourgogne)

Älskar dig, Lena!

1 kommentar:

  1. Så romantiskt! Och modigt! Grattis!
    Kram på er
    /Pernilla

    SvaraRadera