onsdag 15 februari 2012

Veckans druva: Petit verdot

En av de fem tillåtna rödvinsdruvorna i Bordeaux. Visst, det kanske är den minst vanliga av dessa fem, men har efter en period med minskad odlingsareal delvis kommit tillbaka i vissa kvalitetesmedvetna vingårdar.
Druvan mognar senare än cabernet sauvignon, som i sin tur mognar sent. Likt cabernet har druvor av petit verdot tjockt skal och likt cabernet kan petit verdot ge upphov till koncentrerade, tanninrika viner med mycket färg.
Det är inte varje år som druvan hinner mogna fullt ut i Bordeaux. Men när den gör det får man ett lagringsdugligt, rikt vin med viss kryddighet. I några av de bästa vinerna i Médoc utgör petit verdot en viktig hörnsten.
I Australien kan man hitta viner på petit verdot och i Kalifornien ingår druvan tillsammans med andra i en del röda viner. Chile kan nämnas och själv går jag och lurar på ett petit verdotvin från Sydafrika som finns i beställningssortimentet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar