söndag 22 april 2012

Tvårättersmeny: Hemgjord Sparrissoppa och Lergrytsbakad fläskfilé med örter

Fredag kväll. Även om det har varit en intensiv vecka för oss alla vill vi ändå fira litet då helgen tar vid. Lergrytan är ett riktigt lämpligt val då - maten sköter sig själv. Litet roligare dukning (Inget nytt utan gul linneduk med påskliljor på och gula linneservetter vikta som "babuschkor" på svarta tallrikar). Dock dukat enligt konstens alla regler och med nya oprövade rätter på menyn. Jag kom helt otippat över vit sparris i affären, varvid förrätten var klar - har alltid velat prova på att göra egen sparrissoppa. Desto värre får jag inte in bilden (förstår inte riktigt den nya tekniken till fullo). Nå jag lyckades få in en bild av Sigrid då hon övar på bokstäver istället. Håll tillgodo!
Sparrissoppa
2 knippen vit sparris, skalas knopparnas tas bort och används i soppan på slutet som dekoration
3 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
1 gullök, skalad och tärnad
4 potatisar skalade och tärnade
1,5 liter hönsbuljong
2 dl grädde
Koka potatis, lök och nedre delarna av sparrisen i hönsbuljongen i cirka 20 minuter. Tillsätt grädden och mixa samman ordentligt. Lägg några sparristoppar på tallriken och häll över soppan.
Lergrytebakad fläskfilé med örter
1 kg fläskfilé
1 dl hackade örter
1 vitlök, skalas och finhackas
1 tsk salt
2 purjolökar, skivas
300 g färsk spenat
3 dl grädde
3 dl hönsbuljong
Lägg grytan under vatten i 20 minuter. Putsa filéerna och rulla dem i örter och salt. Snitta upp filéerna och tryck in vitlök och purjolök i snitten. Lägg spenat i lergrytebotten. Lägg på de fyllda fläskfiléerna och häll över buljong och grädde. Ställ in grytan (med lock) i nedre delen av ugnen. Sätt ugnen i 200 grader C. Låt grytan stå i ugnen i 1,5 h. Servera med grädd och spenatslungad pasta.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar