onsdag 12 september 2012

Veckans druva: Mourvèdre

Rödvinsdruva som trivs i varmt klimat. I Spanien, där druvan kallas monastrell, minskar den något i popularitet, medans den i södra Frankrike snarare odlas allt mer.
Med stor sannolikhet har druvan spanskt ursprung. Det varma, spanska klimatet passar druvan perfekt då den mognar sent. I områden som vanligtvis kan anses vara varma när det gäller vinodling mognar den nästan oroväckande sent. Tänker närmast på södra Frankrike, som jag nämnde ovan. Om det väl är tillräckligt varmt är druvan inte så kinkig vad det gäller jordmån.
Vin på denna lilla, mörkfärgade, tjockskaliga druva får höga halter av såväl alkohol som tanniner. I smaken kan man hitta toner av vilt. Kanske ett passande vin nu till höstens grytor?
Druvan blandas ofta med grenache och syrah/shiraz. Denna druvmix kallas ofta GSMoch kan dyka upp i viner från Australien, Sydafrika och Kalifornien. I Frankrike är det, eller snarare var det, Bandol man förknippade med druvan. Men nu är den populär i hela södra Frankrike. Gärna då blandad med andra druvsorter. Prova gärna mourvèdre/monastrell. Gärna på egen hand men även blandad med andra druvor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar