lördag 1 september 2012

Anders födelsedag brunch med pepparkakspannkakor ...och Schwarzwald...

Sommarmånaderna innehåller en strid ström av...schwarzwaldtårtor...
Så var det Anders födelsedag igen. Detta år inföll den på en lördag, vilket ju är extra lyckosamt för jubilaren - man hinner bli mer firad. Morgonen började med brunch och paketöppning och...
Schwarzwaldtårta
Bottnar

3 dl mandlar skållade och malda
4 dl florsocker
3 äggvitor
Fyllning och garnering

150 g blockchoklad
5 dl vispgrädde
vaniljsocker efter smak
kakao som dekoration
Blanda mandelmjöl med florsocker. Vispa äggvitorna till ett riktigt hårt skum vänder man skålen upp och ned, rör sig inte äggviteskummet över huvud taget - då är de klart) och vänd försiktigt ned i mandelblandningen. Rita upp två cirklar, ca 25 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Bred ut smeten på dem och grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter i 150°. Lossa bottnarna omedelbart med en vass kniv. Låt svalna på plåten.

Smält blockchokladen i vattenbad och låt den stelna på ett bakplåtspapper (Gör gärna detta dagen innan). Bryt ut lämpliga bitar till garnering.
Vispa grädden med vaniljsocker. Lägg samman bottnarna med ett lager av vaniljgrädden mellan. Toppa med ett gräddlager. Stick i chokladrutorna.
Servettbrytningen heter "Adornment" - jepp kommer snart...
För att vi inte slulle äta oss alldeles illamående av alla sötsaker som Schwarzwald och Pepparkakspannkakor fanns även yoghurt, müsli och bröd med tillbehör på bordet...
 Vi sjöng alla tre - jag tror faktiskt att jag stod för den värsta falsksången, båda barnen sjunger riktigt fint.
 Någon känd amerikansk aktris ska ha sagt apropå varför hon slutat att ha ljus på tårtan: "Jag har bjudit in er på ett födelsedagskalas, inget fackeltåg..." Så på pricken sant.. Anders fick blåsa ut ett ynka ljus...
"Hinner jag ta en tugga innan du fotar?"

Att det just råkade bli mest vinböcker vart inte jubilaren så överdrivet förvånad över (Lika litet som jag blev över servettbrytarböckerna på "min" dag). Men exakt vilka det råkade bli hade han ingen aning om. Till hösten kommer sannolikt vinvalen ofta att gå till Italien.
Enda bilden på pepparkakspannkakorna. Otroligt goda!
Jag dubblade satsen nedan för att vara på säkra sidan...

Pepparkakspannkakor

6 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1/2 tsk salt 2 tsk ingefära, mald 2 tsk kanel, mald 1 tsk nejlika, mald 3 ägg 1 dl socker 5 dl mjölk 1/2 dl sirap Blanda samman ingredienserna och låt vila någon kvart. Stek dem cirka 2 minuter på vardera sidan. Servera med hallon, hallonsylt, lönnsirap och grädde.

4 kommentarer:

  1. Vilken fin brucnh! Snyggt med chokladdekorationen på tårtan :)

    SvaraRadera
  2. Stort tack Marja - baka sockerfritt! Jo vissa av oss blev litet småmalliga över sin egna insatser - andra blev glada över överraskningen! Kanske att man kan fråga sig om det var fråga om en tårta med chokladdekorationer eller chokladdekorationer och en liten tårta...:-D

    SvaraRadera
  3. och jag bara älskar denna servettbrytning. Otroligt vackert hälsar moster E

    SvaraRadera
  4. Moster E. Tack! Varför hymla, det ÄR alltid roligt att få komplimanger.//Lena

    SvaraRadera