Nåja, detta var bara en del av vad vi fick med oss. Sedan fyllde vi en stor kastrull med litet vatten och halverade äpplen.
För att sedan köra genom matberedaren
Äppelmos
Till varje kg äpple (motsvarar cirka 1 liter passerat mos) tar man 3-6 dl socker,1 krm askorbinsyra (för att inte moset ska bli brunt),
1 tsk Atamon.
Tvätta äpplena och skär dem i klyftor. Skal och kärnhus behöver inte tas bort. Lägg äppelklyftorna i en stor gryta med litet vatten på botten, bara så pass med vatten att inte äpplena kokar fast. Koka äpplena tills de är mjuka. Passera frukten genom köksberedaren. Häll tillbaka äpplemoset i grytan och häll på socker. Låt koka i 5 minuter. Ta ifrån värmen och rör ner Atamon och askorbinsyran. Häll upp i de med atamon försköljda glasburkarna.
Arvid var väldigt hjälpsam. Han gjorde faktiskt större delen av arbetet vid matberedaren.
Då han inte övade bokstäver... |
Bild på äppelplockningen hemma hos mormor |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar