tisdag 30 augusti 2016

Veckans dukningsdetalj: Vinglas

 Vinglas går det verkligen mode i. Och vissa modeller skapades för att eventuellt dölja defekter i vinet - exempelvis är gamla vitvinsglas ofta gröna - för att försöka dölja eventuell grumlighet i vinet.
Glas nr 3 från vänster är ett standardiserat provningsglas, ett ISO-glas då glasets form har stor inverkan på vinerna.  Provningsglas är oftast tulpan- eller klockformade.
 Senare vinglas som är bredare runt midjan är ofta avsedda för mogna röda viner som får en extra skjuts med denna form. Medan vita viner ofta numera är högre men "smalare" av samma orsak.
För inte så många år sedan var det viktigare att visa att glaset var av kristall och fint oavsett vad det fylldes med. Glasen var också överlag betydligt mindre. Numera är det viktigt att göra innehållet rättvisa och det behövs olika former på glaset för att få fram olika saker...
I unga vita viner dominerar ofta de fruktiga och blommiga aromerna, och vissa druvsorter har dessutom kryddiga eller vegetativa/örtiga aromer. I unga röda viner dominerar ofta de fruktiga, kryddiga och träartade aromerna, och vissa druvsorter har dessutom vegetativa/örtiga eller blommiga aromer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar