måndag 29 juli 2019

Lejondalsslott

Det var en av dessa riktigt varma dagar. Lika självklart som att Sigrid villa bada var det att Arvid INTE ville bada. Både Anders och jag var hemma. Vad göra? Jag som, är något av en badkruka (fryser nästan jämt), såg chansen.
Om kanske Arvid och jag skulle ta en cykeltur till något närliggande slott så kanske...?
Till saken hör att Anders tycker att det är skönt att ligga i solen och läsa.
Sagt och gjort. Slottet vi valt som slutdestination denna gång var stängt för säsongen, men just då vi var där höll de på med storstädning. Kunde vi kanske få gå in och se oss omkring? Hade de sagt nej hade det varit ok, det var ju stängt. Men vi fick!
Så vackert!
Själva slottet är från 1890 och byggdes av Isak Gustav Claeson byggd i "renässansstil" med  influenser från både Vasarnas borgar men även till exempel Loiredalens slott i Frankrike. Den rödmålade stenbyggnaden består av en huvudvolym i två våningar med högrest skiffertäckt tak och ett markant, runt hörntorn som kröns av en lanternin. 

Byggnaden ska likna Hjularöds slott i Harlösa socken som Clason ritade ungefär samtidigt. 
nteriört kan man finna inspiration från engelska slott och herrgårdar från 1500- och 1600-talen. Hela skapelsen med sina tinnar och torn är typisk för historicism, arkitekturstilen som rådde under 1800-talets andra hälft. Över huvudportalen, som är indragen under en arkad, märks de Geers och Sparres vapensköldar samt valspråket: Exempla Avita Seqvendo (Genom att följa förfädernas exempel). 
 Gardinuppsättningar
I biblioteket!
Trapphuset!
Matsalen!
Kandelaber!
Tänk att äta här!
Fördrinkarna kan intas...
Vackert burspråk!
Kristallkronan ovanför
På väg ut igen!
Fasaden!
Ute igen!

2 kommentarer:

  1. Wow, vilket ställe! Älskar gamla slott och vackra interiörer!
    Vad stor Arvid är!
    Ha en fortsatt skön sommar!

    SvaraRadera
  2. Visst har han blivit stor. Och fort har det gått. Sedan ett halvår har dessutom hans tidigare ganska ljusa röst bytts mot en basröst. Jag kan fortfarande bli förvånad då jag hör honom.
    Är också väldigt svag för gamla slott. Tack detsamma Lena! //en annan Lena

    SvaraRadera