tisdag 31 januari 2012

Dumplings fyllda med fläskfärs och räkor

Jag har blivit litet nyfiken på detta med Dumplings.Inte så konstigt kanske de finns ju numera överallt!!!
Dumplings fyllda med fläskfärs och räkor
Won-tondeg:
2 dl vatten, kokande
6 dl vetemjöl
2 äggulor

Blanda alla ingredienser till en fin deg. Går bäst i matberedaren. Låt vila i en halv timme, inslagen i en handduk.

Fyllning:
300 g räkor, hackade
400 g fläskfärs
3 salladslökar, hackade
3 cm ingefära, riven
1 burk vattenkastanjer, hackade
1 burk bambuskott, hackade
1 tsk salt
1 msk soja
1 msk olja
Blanda alla ingredienser till fyllningen.
Kavla ut wontondegen tunt (använd gärna pastamaskin).
Stansa ut 8 cm cirklar i diameter eller 8*8 kvadrater.
Lägg 1 msk fyllning på varje.Dra dem samman högst upp som en säck.Koka pastan i ca 5 minuter i saltat vatten.
Servera med en dip gjord på soja och wasabi.

måndag 30 januari 2012

Halstrade laxfjärilar med dillstuvad potatis och pinot gris i glasen

I fredags hade jag tänkt ut en snabb rätt, som ändå gänns god och vällagad. Arvid och Sigrid var jättehungriga. Skulle vi strunta i att duka fint och satsa på att de skulle få maten fort istället? Arvid tittade på mig som om jag kom från mars; "Är hon inte riktigt klok? Så vi enade oss vid litet halvsnabb dukning (mindre duk än vad bordet kräver som dock var hyfsat struken. Litet brutna servetter på det).Dillstuvad potatis
1 kg potatis, fast sort
1 msk dillkrydda
Bechamelsås:
2 msk smör
4 msk vetemjöl
5 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
salt och malen vitpeppar
Béchamelsås: Smält smöret i en kastrull. Lyft av från plattan och rör i vetemjölet. Sätt tillbaka på värmen och tillsätt grädden och mjölken under omrörning Låt såsen småkoka i 10-15 minuter. Krydda med salt, dill och peppar. Skala och koka potatisen. Låt den svalna och tärna den. Häll den heta såsen över potatisen och vänd ner försiktigt.

Laxfjärilar
600 g laxfilesida (med skinn)
Dela laxfilén i fyra lika stora delar. Skär på köttsidan ett snitt på delarnas mitt, ända ner till skinnet, inte genom skinnet dock. Vänd skinnsidorna mot varandra - voilá -en fjäril. Halstra några minuter per sida.

Till detta drack vi ett pinot gris från Alsace av Dopff. Hittar den inte på systemet, men tror att den kostade runt 110. Vinet var verkligen klockren till maten. Aromatiskt med litet högre syra än väntat - Anders trodde först att det var en riesling...

söndag 29 januari 2012

Postgårdsromantikerns vintips nr 31

Akarua Pinot Noir 2009, Central Otago, Nya Zeeland, nr 90182, 219 kr
Akaura Winery ägs av David Skeggs. Vinmakaren heter Matt Connell. Central Otago på Nya Zeeland, där Akarua Winery är beläget, är inte bara Nya Zeelands utan även världens sydligaste vinområde. Man odlar mest pinot noir, men vitvinsdruvorna chardonnay, pinot gris och riesling finns även de i vingårdens odlingar. Man kan utifrån de druvor som odlas misstänka att det rör sig om en producent som huserar i ett svalare klimat.
Pinot noir, som är en omvittnat svår druva att handskas med, lyckas man väldigt bra med på Nya Zeeland. Jag håller landet som god tvåa efter Frankrike när det gäller viner på denna druva.
Detta vin är inget undantag. Jordgubbar, örter, choklad, rotfrukter och kaffe är de smak- och doftassociationer som spontant dyker upp. Både Lena och jag misstänker att vi går en pinot noir-period till mötes under våren...

lördag 28 januari 2012

Spansk middag

Det kändes som ett lyckat grepp att låta Spaniens flagga vara utgångspunkt för dukningen till vår spanska middag. Flaggan är ju ganska lätt att återskapa med lämpliga färger på dukarna. Fortsätter vi med det temat borde länder med enkla flaggor såsom Japan, Frankrike och Italien vara nästa ut. Men känner jag Lena rätt så kliver vi direkt till de stora utmaningarna som Australien, USA och Nya Zeeland. Vi får återkomma....
Gazpacho
Kantskär och dela 6 skivor formbröd. Kör det i en matberedare tillsammans med 1 liter tomatjuice och 3 vitlöksklyftor. Tillsätt 1 liter grönsaksjuice, 2 dl olivolja, 0,5 tsk cayennepeppar, 1 msk salt och 2 tsk strösocker.
Fläskkotletter och grönsaker i ugn
Värm 1 dl olivolja i en ugnssäker gryta. Skala och dela 5 morötter, en bit kålrot och en bit rotselleri och fräs dessa bitar i olivoljan i 5 minuter. Tillsätt därefter 15 smålökar, 5 finhackade vitlöksklyftor, 250 g champinjoner och 1 purjolök i mindre bitar. Smaksätt med 1 tsk salt och 1 finhackad chilifrukt. Rör om och ställ in i ugnen på 160 grader i en dryg timme.
Koka under tiden 2 kg potatis och stek 1 kg fläskkotletter.
Gör en omelett genom att vispa 8 ägg, o,5 tsk salt och 1 krm peppar. Häll omelettsmeten i fyra omgångar i en stekpanna med 0,5 msk olivolja per omgång i. Skär den färdiga omeletten i strimlor och placera överst på varje tallrik vid servering.

fredag 27 januari 2012

Servettbrytning Flamenco

Ibland vill man ha ett extra färgsprakande dukat bord. Har man tillgång till två likadana servetter i samma storlek är denna servettbrytning att rekommendera. Flamenco
Placera servetterna ovanpå varandra
Vik servetterna längs ena sidan.
Vik servetterna längs andra sidan så att en kvadrat har bildats.
Vik den lösa trekanten av översta fyrkanten som ett dragspel mot mitten.
Gör likadant med den underliggande fyrkantens lösa del.
Vik servetten dubbel med dragspelet diagonalt med vikningen. Antingen kan Du stoppa här och låta servetten (nu bruten som en trekant) ligga på tallriken.
Fäst hörnen på servettens baksida och ställ den upp.

torsdag 26 januari 2012

Dukning med spanska förtecken

Anders var lyrisk hela veckan - till helgen skulle vi testa "Vina Tondonia" - detta vin som alla vintidningars skribenter tycks göra vågen för vid blotta åsynen av en flaska. Då vinet är spanskt hade han nogsamt studerat våra kokböcker efter "rätterna" med spanska förtecken.

Dessvärre blev han förkyld till helgen så "VINET" får bero tills båda är friska. Det spanska temat fick dock kvarstå.Jag erbjöd mig att göra efterrätt och fundera ut lämplig dukning. Jag fick för mig att vi skulle formera dukar som spanska flaggan - en röd som täcker hela bordet och en gul tvärs över. Servettbrytningen Flamenco med röda och gula servetter kändes helt rätt i sammanhanget. Ljusen går i rött. Hela dukningen ger ett rustikt intryck, varför vi använder grillbestick med trähandtag.

onsdag 25 januari 2012

Veckans druva: Tempranillo

Spansk rödvinsdruva. Just kopplingen tempranillo-Spanien är väl bland det första en vinintresserad lär sig. Men den odlas även på andra håll.
Temprano är spanska för tidig. Och mognar tidigt är just vad denna druva med sina tjocka skal gör. Två veckor tidigare än exempelvis garnacha, som tempranillo blandas med i Rioja.
Tempranilloviner kan ha en djup, mörk färg. I doften hittar man jordgubbar, kryddor och läder. Just lädertonen tycker jag är väldigt tydlig. Den mörka färgen då? Ja, att Riojaviner ofta går mot tegelröd färg beror på lagringen de genomgår innan flaskorna släpps för försäljning.
I det lite svalare Ribera del Duero blir vinerna strävare än i Rioja. I Ribera blandas de heller inte med andra druvor. I Rioja är det garnachadruvan som ger vinerna det där lilla extra av alkohol. Tempranillo odlas i stort sett i Spaniens alla vinregioner. I Navarra kan den blandas med cabernet sauvignon, medan den i Penedès mjukar upp barska monastrellviner.
Jag har blivit väldigt förtjust i tempranilloviner. Dels i Rioja, där då druvan blandas med garnacha, mazuelo och graciano. Men framför allt i vinerna från Ribera del Duero, där druvan helt står på egna ben.

tisdag 24 januari 2012

Inbakad köttfärslimpa

Av någon anledning blev smördegsrullen kvar efter nyår och nu började sista förbrukningsdagen gå mot sitt slut. Lägger man till att våra barn gillar köttfärs i alla valörer och deras mamma är svag för att göra köttfärslimpa, är svaret enkelt. I min köttfärslimpa tillför jag ganska mycket morötter, gör att hela limpan känns luftigare, tycker jag.

Inbakad köttfärslimpa
1 stort ark smördeg
750 g nötfärs
4 morötter, skalade och rivna
1 gul lök, skalad och riven
1 st ägg
1/2 dl majsenamjöl
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 fetaost
Sätt ugnen på 200 grader Celsius. Mixa samman färs, rotfrukter, ägg, salt, mjöl och peppar och blanda till en fast smet. Låt vila någon kvart. Lägg smördegsrullen i mitten av en plåt. Forma smeten till en limpa ca 25 cm lång i dess mitt. Stick in fetaosten på olika ställen i färsen. Vik över och fäst kanterna av smördegen högst upp så att den omsluter hela köttfärslimpan. Sätt in i ugnen. Sänk värmen till 175 grader Celsius. Stek ca 30 min tills dess innertemperatur når 68 grader Celsius.
Servera köttfärslimpan med pasta.

måndag 23 januari 2012

Vinquiz 21

1. Vad är det egentligen du dricker när du dricker oloroso?
a) Portvin
b) Sherry
c) Madeira

2. I denna vinregion, av många ansedd som den förnämsta av alla, görs vita viner på chardonnay och röda på pinot noir. Vilken är regionen?
a) Bourgogne
b) Bordeaux
c) Rioja

3. Tempranillodruvan odlas över hela Spanien. Men vad betyder det spanska ordet temprano?
a) Tillfällig
b) Tidig
c) Otidsenlig

4. Vilket land förknippar du druvan pinotage med?
a) USA
b) Sydafrika
c) Australien

5. Vad kallas druvan syrah när den odlas i Australien?
a) Petite sirah
b) Silvaner
c) Shiraz

6. Vilket land förknippar du druvan grüner veltliner med?
a) Tyskland
b) Schweiz
c) Österrike



Rätt svar: 1b, 2a, 3b, 4b, 5c, 6c

söndag 22 januari 2012

Två spanska viner

Fredag. Veckans sista arbetsdag. Men denna fredag har Arvid feber. Ganska hög feber. Eftersom jag själv är förkyld med lite huvudvärk (hade funderingar på att åka från jobbet tidigare under torsdagen) så är valet lätt när vi ska bestämma vem av oss som ska vara hemma. Lena och jag brukar varje söndag dra upp riktlinjer inför den kommande veckan. Om de blir sjuka, vem kan då vara hemma den och den dagen? Det är inte läge att diskutera sådant klockan 05.00 en kall vintermorgon.
Arvid sover mycket under dagen och Sigrid tycker att det känns konstigt. De brukar ju alltid leka när båda är hemma. "Varför måste Arvid sova hela tiden?" Nåja, en 45-årig pappa får duga det också.
Förkyld eller inte, lite fredags- och lördagsvin går alltid ner. Fast de dyrare Vina Tondoniavinerna vi hade tänkt ta får vänta tills vi båda känner oss friska...
Condes de Albarei, Albarino, Riax Baixas, 2005, köpt i Spanien för okänt antal kr.
Tydlig smak av övermogna äpplen, grapefrukt och något pepprigt. Den övermogna äppeltonen gör att vinet nästan påminner om ett sött vin. Ja, har nog passerat bäst-föredatum. Vinet försöker kommer överens med en tallrik gazpacho. Går väl sådär...
Celeste Crianza, Torres, Ribera del Duero, 2008, 132 kr på Viking Line.
Ett vin som vi gärna återkommer till. Lite sträv början, men därefter en mjuk jordgubb-vaniljmix som för tankarna till Rioja. Visst, det är samma druva (tempranillo), men Riberaviner brukar vara något strävare än Riojaviner. Dock inte det här. Mycket gott vin. Finns i beställningssortimentet för 170-180 kr flaskan.

lördag 21 januari 2012

Vegetarisk måltid: falafel och bulgur

Denna rätt vågade jag mig på att testa efter att ha varit inne på Remsans trevliga blogg. Det faktum att jag hittade mynta i trädgårdslandet påverkade också (jag trodde att de gröna bladen skulle ha vissnat, men de levde i bästa välmåga). Min smet blev en smula lös, vilket jag löste med maizenamjöl, jag vet inte exakt hur mycket, men så att den blev fastare i konsistensen.
Falafel
2 squash, grovt riven
2 morötter, grovt riven
1 gul lök, grovt riven
1 vitlöksklyfta, riven/pressad
1 msk olivolja
2 burkar kikärter
1 ägg
1-1 1/2 tsk spiskummin
1- 1 1/2 tsk malen koriander
1/2 tsk salt
1 tsk sambal oelek
1 dl hackad mynta
1/2-1 dl maizenamjöl

Strö över salt på den rivna squashen, låt stå och dra ur vätska någon halvtimme. Pressa sedan ur vätskan. Stek squash, morot, lök och vitlök kort i en kastrull med olja. Mixa dem sedan tillsammans med övriga ingredienser till en smet. Forma till bollar. Stek dem i olja i en stekpanna på ganska hög värme.

Servera med myntasmaksatt bulgur och keso.

fredag 20 januari 2012

Servettbrytning: Svalan


Den här servettbrytningen är väldigt enkel och går lika bra att göra med pappers- som medlinneservetter!Svalan
Veckla ut servetten.
Vik servetten längs med ena långsidan.
Vik servetten längs andra långsidan till en kvadrat.
Vik det översta skiktet längs diagonalen över till andra sidan.
Vik det som ett dragspel tills dess tyget tar slut.
Vik det näst översta lagret något kortare sträcka och vik det som ett dragspel till tyget tar slut.
Vik servetten längs andra diagonalen, med "dragspelen" utåt.

torsdag 19 januari 2012

Trerätters måltid efter en väldigt intensiv vecka...Champinjonsoppa, Kycklingrätt och Minttårta

Förra veckan var nästan att betrakta som "veckan som gud glömde". Helt klart bland de svettigaste vi har haft på mannaminne. Förutom allt extra som skulle in just denna vecka, till årsredovisningen, månadsrapporten och specialprognosen lyckades jag toppa med en härlig hosta och allt sammantaget resulterade i en migränsväng - något som inte har drabbat mig på över nio år (Jag hade då en i sammanhanget ganska blygsam variant, som kunde hävas med något som var utskrivet av läkare (vanliga huvudvärkstabletter ger noll effekt)!!!

Anders hade också en riktigt jobbig vecka och de få gånger jag såg honom (flera gånger kom han hem denna vecka då både barnen och jag hade somnat (händer aldrig vanligtvis att någon av oss bommar barnens nattningar, tvärtom vi brukar natta ett barn var varje kväll) såg han väldigt blek ut. Nå när helgen väl kom vill man ändå göra litet extra. På fredagen firade vi ändå med gott i glas och på fat, men dukning och någon vackrare servettbrytning var det inte tal om. På lördagen däremot började livsandarna återkomma. Vi valde ändå synnerligen enkla recept; svampsoppa, en kycklingrätt med äpplen och valnötter och en minttårta som avslutning.Champinjonsoppa
700 gram champinjoner, finskurna
1 st gul lök , finskuren
smör
8 st potatisar, skalade och tärnade
1 liter vatten
2 st svampbuljongtärningar
5 dl matlagningsgrädde
salt
peppar
Tag fram en stor kastrull. Fräs champinjonerna och löken några minuter i smör. Tillsätt vattnet, potatistärningarna, buljongtärningarna och grädde.
Låt koka i 20 minuter. Mixa soppan med en stavmixer eller i en matberedare och smaka av med salt och peppar. (Skulle vi inte ha barn skulle vi lämna några champinjoner att dekorera med). Kyckling med äpple och valnötter
Placera 1 kg kycklingfiléer i en ugnssöker form. Salta och peppra. In i ugnen på 225 grader i 20 minuter.
Koka 500 g tagliatelle.
Stek 6 skivade gröna äpplen och stek dessa i lite smör tills skivorna får en fin, lite brun ton.
Servera kycklingen, pastan och äppelskivorna med 100 g valnötter.
Mintchokladtårta
200 g smör
100 g mörk choklad, (70 %)
100 g after eight choklad 12 bitar
4 st ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 krm salt
Glasyr
50 g smör
100 g after eight choklad, 12 bitar
2 dl florsocker
Garnering
After Eight choklad runt om

Sätt ugnen på 175 grader Celsius. Smält smör, choklad och After Eight i en kastrull och låt svalna. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Blanda ner chokladsmöret. Vänd ner ner vetemjöl, kakao, bakpulver och salt. Smörj en springform med smör och fördela ut kokos runt. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt svalna och låt kakan stå kvar i formen.Smält smör, grädde, florsocker och After Eight till glasyren. Låt svalna något. Häll glasyren över kakan. Lossa kakan från formen med hjälp av en kniv och garnera med After Eight runt kanten. Låt stelna i kylen 2-3 timmar. Tionio, Pesquera de Duero, Ribera del Duero, inköpt i Spanien för cirka 100 kr.
Ganska strikt, rödbärigt och vaniljtonat. Känns spanskt. Priorat? Jaså, inte det. Ribera del Duero. Vinet smakade bra, men en envis svavelton i doften drog ner betyget. Trots namnet var det utdrucket redan före "tio i nio".

onsdag 18 januari 2012

Veckans druva: Viura

Viura kallar man denna vitvinsdruva i Rioja. Annorstädes går den under namnet macabeo. Det är den mest odlade vitvinsdruvan i norra Spanien. Även i Frankrike, och då speciellt i Roussillon, är den populär. Den används där dels i vita viner, dels som en av flera druvor i rosévin.
Den kan faktiskt ingå i rödviner också. Detta förekommer i Spanien. Mer vanligt tidigare än i dagsläget. I roséviner får den uppgå till 30% i druvblandningen, i röda viner upp till 10%.
Viner (vita) gjorda på druvan har en något obestämd blommig doft och relativt låg syrahalt. Tidig skörd ger högre syrahalt, men då kan stå där med ett vin väldigt fattigt på (blommig) doft.
Belackare menar att druvan är väl neutral och att vit rioja ofta bara smakar ek och lite ung frukt. God rioja, menar de, får sin karaktär av druvan malvasia, som ofta blandas med viura i vit rioja. Själv finner jag vit rioja god. Inte lika komplex och nyanserad som vit bourgogne, men ändå. Om det är malvasiadelen i druvblandningen jag gillar? Vet inte, faktiskt. Är inte riktigt där än...

tisdag 17 januari 2012

Tacostårta

Jag förstår inte riktigt var bilderna har tagit vägen. Faktum är att vi blev väldigt inspirerade av den trevliga bloggen Mårtenssons kök. På nyårsdagen hade de frossat loss i en tacostårta. Nu glömde jag bort en del där jag stod i köket, men den blev riktigt god. Med litet god vilja kan man se den längst bort på bordet...

Tacotårta
6 Tortillabröd, stora och mjuka
1 kg köttfärs
1 gullök, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackad
1 burk majs
1 påse tacokryddor
1 dl vatten
5 dl crème fraiche
1 burk majs
2 dl riven ost
röd paprika, tomater, gurka - allt i tärningar som en sallad bredvid
Börja med att steka köttet, häll i lökhacket, en majsburk och tillsätt tacokryddorna. Låt det fräsa en stund innan du slår i vattnet och sen låter det koka in helt.Blanda samman hälften av crème fraichen och majsen i en skål, blanda den rivna osten med resterande del créme fraiche.
Lägg tre av tortillabröden i botten av en stor bricka. Bred på ett lager oströra, därefter ett lager tacofärs. Nästa lager med bröd, köttfärs och majsblandning. Varva lagren till ingredienserna har tagit slut. Servera.

måndag 16 januari 2012

Veckans utmaning!

Av Elina fick vi följande utmaning: Att besvara nedan frågor

1. Vad gjorde du för 10 år sedan?

Då vi är två som skriver i denna blogg, Anders och Lena, och vår gemensamma historia började först för knappt åtta år sedan börjar vi där. Vi träffades i maj 2004 och redan på hösten samma år hade Anders friat och vi börjat planera bröllopet som var bokat till 11 juni 2005. På våren hade vi fullt sjå med planeringen med allt vad det innebär - ett någorlunda stort bröllop tar ledigt ett halvår- nio månader i anspråk av all ens lediga tid.

Själva slutgiltiga sammanställningen dröjde av naturliga skäl till 10 och 11/6, men vi hade planerat och förarbetat så långt det var möjligt för oss, för att ha möjlighet att njuta då dagen D väl kom...

2. Vad gjorde du för 1 år sedan?

Bokade snickare som skulle bygga vår altan (vilket han gjorde med den äran).

3. Fem snacks som du gillar?

Anders:
After eight, bounty, rollo-kola, sötmandlar och Ahlgrens bilar
Lena:
Chips, ostbågar, kanelbullar, lingonkaka och PEPPARKAKSDEG

4. Fem sånger som du kan hela texten till?

Anders:
Caroline och Rocking all over the world (med Status Quo), You shook me all night long (med AC/DC), Bolibompa (!) och Rorri Racerbil (!!)
Lena: Sommarvisa (av Riedel tror jag att det är), Delilah (av Tom Jones), Rorri Racerbil (!!) och Tre gubbar - sedan tror jag faktiskt inte att jag kan någon fler utantill.

5. Fem saker som du skulle göra om du var mångmiljonär?

Anders:
Arbeta kvartstid (trivs bra och tror att det skulle bli trist att sluta helt) och;
- läsa kurser i allt från matlagning till vinets kemi.
- ta dagliga entimmespromenader med Lena
- resa med familjen mer
- öppna vinbar med öppettider en torsdag här och en onsdag där (gästerna förutsätts självfallet vara trevliga och sympatiska)
- ännu mer tid med familjen
Lena
Arbeta kvartstid och:
- doktorera i 1700-talets historia (eller liknande) njae, det får nog bero litet, först skulle jag vilja skriva en bok om dukning och servettbrytning.
- guida på olika slott och museum då inspirationen infaller (och självfallet då även ha tillträde till alla samlingar som inte är öppna för allmänheten)
- ta dagliga entimmespromenader med Anders
- bygga ut huset med ett fyra gånger så stort bibliotek (med öppen spis denna gång) och femdubbla köket. Orangeri skulle också sitta fint (och att mina kunskaper inom växtodling når imponerande nivåer).
- ännu mer tid med familjen

6. Tre dåliga vanor?

Anders:
- Skjuter gärna upp tråkiga saker.
- Tar om alltför många gånger vid måltider.
- Hittar på ursäkter för att inte ta mig ut i joggingspåret.
Lena:
- Kan lätt gå och småäta om jag är allför stressad eller uttråkad.
- Kan lätt "tappa" bort nycklar och plånbok, då jag placerar dem på nya "snillrika" platser var och varannan dag.
- Dricker för mycket kaffe (får huvudvärk då vi har slut på kaffe).

7. Fem saker du gillar att göra?

Anders
- äta gott
-dricka gott
- umgås med familj och vänner
- läsa
- lyssna på musik

Lena:
Samma som Anders bortsett från sista som jag byter ut mot "pyssla"

8. Tre saker du aldrig skulle klä dig i eller köpa?

Anders
- ringar i öron och näsa
- tatueringar
- linnen (allför långsmala armar oavsett träningsintensitet).

Lena
- kortkorta kjolar och klänningar
- alltför många färger i ett och samma plagg (eller blanda samman)
- alltför höga klackar (klarar inte av att gå i dem då min vardagsmotion består av minst 5 km långa promenader till och från jobbet).

9. Tre favoritleksaker?

Anders:
-Stereon
- papper och pennor
- spännande vintidningar
Lena:
- origamipapper och andra papper
- linneservetter
- saker som hör till det dukade bordet

10. Personer jag vill se göra denna utmaning:

- Alla dem som läser detta och känner sig hugade.

söndag 15 januari 2012

Vikta 16-uddiga stjärnor att ha som dekoration

Dessa har jag lärt mig av en kollega på jobbet. Hon använde betydligt längre och bredare pappersremsor då hon gjorde flera stjärnor som hängde från fikarummets tak. Mycket snyggt. Vill man pigga upp en paketinslagning så stoppar man före de fyra sista stjärnuddarna på baksidan och klistrar på dem på paketet.Vikta 16-uddiga stjärnor att ha som dekoration
Klipp ut 4 st 1 cm tjocka och 30 cm långa band.
Lägg dessa omlott.
Lägg remsorna omlott över varandra, den sista får Du trä genom sista öglan. Remsorna "låser" på så sätt varandra.
Vänd på det hela och gör likadant på baksidan.
Vik den övre högra remsan 90 grader rakt upp, med vikningen på baksidan. Vik samma remsa nedåt igen, slå runt 90 grader och vik in den i öppningen där den stack ut från början.
Tryck till.
En första dubbel stjärnudd har bildats.
Gör likadant med de resterande 3 hörnen.
Vänd på plattan och gör likadant på baksidan.
Du har nu 8 uddar i ytterkanterna. Vik tillbaka alla remsor så att de går kant i kant med vikningarna.
Ta den övre av remsorna som pekar uppåt och vik den nedåt/utåt.
Slå ett halvvarv på papperet och stick remsan in i öppningen under.
Dra försiktigt så att en udd bildas.
Gör likadant med de resterande tre remsorna på framsidan.
Ska Du dekorera ett paket, klipper Du av alla remsor och klistrar fast den.
I annat fall gör Du likadant med remsorna på baksidan...

lördag 14 januari 2012

Vasamuseet

Hela familjens intresse för skeppet Vasa har antagit astronomiska dimensioner under julhelgen. SVT visade "Vasa 1628" i två delar. Både föräldrar och, i synnerhet, Arvid har suttit som fastnaglade framför TVn.Arvid är väldigt vetgirig (antagligen i likhet med de flesta femåringar) och har sugit åt sig all tänkbar information om skeppet och om mannen som sannolikt bar en stor del av ansvaret (om inte hela) för att båten blev så feldimensionerad: Gustav II Adolf. Dålig syn, ärtsoppstjock dimma, Lützen, 1632 och galopp rakt in bland fienden har ett självklart samband för vår lille teling efter denna jul. Liksom den katastrofala jungfrufärden den där söndagen i augusti 1628.En av julhelgens stora begivenheter var då vi åkte till Vasamuseet.Museet är väldigt välplanerat. Ett av båtens batteridäck är återskapat och är perfekt för både barn och vuxna att få en känsla för hur det var att leva ombord på ett skepp. (Även om råttor och mörker är borttagna).Förutom intresset för just båden Vasa har barnen även ett sort intresse för pirater i största allmänhet just nu. Inramningen på museet uppmuntrade detta intresse ytterligare. Arvid är litet bekymrad just nu. Alla hans framtidsdrömmar tycks vara stängda för honom: "Jag har tre saker jag verkligen skulle vilja bli: Dinosaurie, men de är ju utdöda så det går inte; Racerförare, men då skulle polisen ta mig för fortkörning. Eller så skulle jag vilja bli Pirat, men då blir jag ju också tagen av polisen." Bekymmersam situation.För Sigrid ser framtiden något ljusare ut, hon vill helst bli doktor. Om hon inte får bli prinsessa förstås, det vill hon helst bli.

fredag 13 januari 2012

Servettbrytning: Glaciären eller Vattenfallet

Denna servettbrytning ändrar namn efter årstid. Vattenfallet på sommarhalvåret och Glaciären då vattnet frusit till is.Glaciären eller Vattenfallet
Vik servetten på mitten.
Vik servetten på mitten från andra sidan så att en kvadrat bildas.
Vik upp översta fliken och vik denna som ett dragspel tills tyget tar slut.
Vik servetten längs diagonalen.
Fäst snibbarna omlott på servettens baksida.

torsdag 12 januari 2012

Shiraz, syrah och mousserande shiraz

Den här kvällen provade vi tre viner på druvan shiraz/syrah. Först ut var ett mousserande vin från Australien, därefter två "vanliga" rödviner.
Deakin Estate Reserve Sparkling Shiraz, nr 77082, 108 kr.
Det känns onekligen lite konstigt att dricka ett rött mousserande vin - dessutom gjort på en så pass tuff druva som shiraz. Australiensarna sägs dricka det till kalkon, men jag kommer på mig själv att sitta och längta efter nötchokladpraliner, såsom trillingnöt. Måste prova den kombinationen någon gång.
Smaken är mer intressant än god. Det är inte ett vin jag skulle vilja drick tre-fyra glas av.
Penfolds Thomas Hyland Shiraz 2009, nr 6301, 109 kr.
Även detta vin från Australien. Penfolds är en pålitlig producent och det här vinet är mer återhållet och tyglat än vad vissa australiska shirazer kan vara. Björnbär, mint och en rostad ton. Kvällens godaste vin, enligt värdparet och en av gästerna.
Donna Maria Syrah 2009, nr 6881, 119 kr.
Från Chile. Trots "syrah" i namnet, som skulle kunna indikera europeisk stil, så känns det väldigt mycket som ett Nya världen-vin. Känns som en karikatyr av ett australiskt vin. Yvigt och något överdrivet. Gummidoften var så påtaglig att det gick under namnet "gummivinet" under kvällen. Dock rankat som godast av en av gästerna.

onsdag 11 januari 2012

Veckans druva: Grüner veltliner

Grüner veltliner är den mest planterade druvan i Österrike. En tredjedel av Österrikes totala vinareal är täckt av druvan. Druvan mognar lite sent för att kunna odlas i norra Europa, men i Österrike fungerar den utmärkt. Duktiga vinmakare kan här plocka fram aromer av parfym, kryddor i allmänhet och vitpeppar i synnerhet ur denna druva. Efter en tid på flaska kan ett grüner veltlinervin nästan smaka som ett vin från Bourgogne!
Grüner veltliner känns nästan som en trendig druva just nu. Den förknippas ju starkt med Österrike, men den odlas även på andra håll och då ofta under andra namn. I Tjeckien heter den veltlin och i Ungern zöldveltelini. I Tyskland och på Nya Zeeland dyker den upp som just - grüner veltliner.
När Lena och jag besökte restaurangen 19 glas i början av sommaren så berättade sommelieren där att grüner veltliner och sauvignon blanc ger samma smakprofil vid sensoriska tester. Det säger något om hur druvan smakar. Ändå känns de så olika på något sätt...

tisdag 10 januari 2012

Trerätters i midvinternatten: Murkel- och kantarellsoppa följt av en oxfilérätt och äppelkaka som avslutning


Murkel- och kantarellsoppa
200 g konserverade kantareller, finskurna
100 g konserverade toppmurklor, förvällda och klara, finskurna
2 st skalad vitlöksklyftor
2 skalade och finskurna schalottenlökar
3 msk rapsolja
2 msk smör
1,5 l kycklingbuljong
3 dl vitt matlagningsvin
1 dl sherry, torr
6 stora potatisar, skalade och tärnade
2 dl grädde, uppvispad
salt och vitpeppar
Fräs svamp och lök i smör och rapsolja utan att ta färg. Ställ åt sidan. Koka upp kycklingbuljong, alkoholhaltiga drycker och potatis och låt koka i 20 min. Låt stå och dra i 50 min. Mixa denna del, häll över svamp- och lökfräset och rör ner grädden.
Gästerna tog så väl hand om våra barn (även efter de hade kommit hem från skridskoturen)att Anders och jag helt kunde ägna oss åt mat- och dukningskonster.Oxfilé, kålrot- och potatispuré med hasselbackspotatis

Skala 12-14 potatisar. Skiva ned till ungefär halva potatishöjden. Placera potatisarna med den oskivade sidan nedåt på en plåt. Pensla på 2 msk smör. Tillaga i ugnen, 225 grader, i 20 minuter. Tillsätt en blandning bestående av 4 msk ströbröd, 2 msk riven parmesanost och 0,5 tsk salt på den skivade sidan. Grädda i 15 minuter till.

Skala och skär 1 kg potatis och 1 kg kålrot i mindre bitar. Koka i 20 minuter i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Stöt sönder rotfrukterna med en elvisp. Tillsätt 3 dl matlagningsgrädde och 0,5 tsk salt.

Putsa och skär 1,2 kg oxfilé i mindre bitar. Bryn köttet i 3 msk smör i några minuter. Tillför 0,5 tsk svartpeppar, 2 tsk salt. Tillsätt därefter 20 grovhackade enbär, 300 g kantareller, en halv flaska rödvin, 7 msk koncentrerad viltfond och 4 msk lingon. Rör om och låt sjuda utan lock i 8-10 minuter.
Äppelkakan var gjord enligt samma recept som denna. En riktigt trevlig kväll för samtliga familjemedlemmar! Förhoppningsvis även för gästerna...

måndag 9 januari 2012

Midvinterdukning i kornblått med stjärnor i servettbrytning och som bordsdekoration

Vi skulle bjuda morfar, moster E. och hennes C. på middag i helgen. Några dagar innan ringer E. och undrar om de inte kunde få vara barnvakt från lunch och framåt några timmar tidigare samma dag, så kunde Anders och jag göra något på egen hand. Barnen är ju på dagis på vardagar då vi jobbar, men vi har faktiskt aldrig haft barnvakt tidigare (Jo, nu ljuger jag, morfar brukar vara barnvakt då vi springer på morgonen då vi är hos honom). Detta var med andra ord en stor sak för oss. Vi frågade dem om de kanske ville låna våra skridskor så kunde de åka skridskor alla fyra. Idén skulle visa sig vara lysande rakt igenom (även om både moster E. och C. hördes vara väsenskilt mycket bättre på isen än deras föräldrar. Men det är väl sådant man kan låta passera någorlunda smärtfritt). Anders och jag funderade faktiskt ganska noga igenom vad vi skulle göra av vår eftermiddag. Skulle vi ta tag i att söka efter lämliga utförare till vår carport som vi tänkte bygga till sommaren? Nej, det lät för trist - istället gav vi oss ut på långpromenad på dryga milen. Så skönt, vilket lugn. Det krävs egentligen inte så mycket för att man verkligen ska njuta. All mat var färdiglagad och behövde bara värmas på. Alla tillbehör till dukningen var redo att läggas på bordet så snart vi var åter. Vilket var tur, då vår långpromenad tog något längre tid än gästernas skridskoåkning. De vita stjärnorna på bordet var redan färdigvikta, liksom servettbrytningarna, stjärnan denna gång. Duken och servetterna var i kornblått linne, undertallrikar, ljusstakar och dekorationsfåglar var av tenn och besticken i silver. Stearinljusen gick i mörkblått.
Hela dukningen hade en prägel av midvinter. Tack moster E. och C. för att Ni var så fina barnvakter!!!! Och för en riktigt trevlig kväll!

söndag 8 januari 2012

Fyrarätters: Hummersoppa, boef bourguignon, ostbricka och äppelkaka med tre franska röda viner

Våra goda vänner familjen N och herr S kom traditionsenligt på besök på Trettondagsafton. Vi har tre fasta träffar varje år, men det brukar alltid bli fler. Anledningen är mycket enkel: Vi har det väldigt trevligt när vi träffas. Högt kombineras med lågt, trams med mer allvarsamt. Dessutom är våra barn väldigt förtjusta i familjen Ns något äldre barn.
En fyrarätters och tre olika franska rödviner utgjorde menyn denna gång.Hummersoppa
2 kokta humrar, ta ur köttet och lägg i en skål för att använda på slutet.
75 g rotselleri, skalad och tärnad
1 tsk hackad röd chili
3 msk matolja
1 st hackad gul lök
4 skalade och tärnade morötter
1 fänkål, tärnad
3 stora potatisar, skalade och tärnade
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk tomatpuré
1 msk cognac
3 dl vitt vin
5 dl vatten
1 msk timjan
1/2 tsk curry
2 dl vispgrädde
salt
peppar
Finhacka hummerskalet i en mortel eller matberedare med kniv. Ju finare bitar desto mer smak. Fräs dem i oljan i en kastrull tillsammans med chilihacket och selleri. Tillsätt vitt vin, tomatpuré och cognac. Häll på vatten så att det täcker. Låt sjuda 20 minuter. Låt sedan soppan vila en stund. Sila soppan och häll i alla grönsaker. Låt sedan koka i cirka 15 minuter. Tillsätt mer vatten om det behövs. Späd grädde och smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer cognac. Mixa soppan med mixerstav eller i matberedare. Servera soppan, gärna med lite hummerkött på toppen. Boeuf bourguignon
Skär 1,5 kg högrev i mindre bitar. Salta (2 tsk) och peppra (0,5 tsk). Bryn köttet i 3 msk smör i omgångar i en stekpanna. För över det brynta köttet i en stor stekpanna. Tillför stekspadet, 3 dl vatten, en flaska kraftigt rödvin, 3 msk koncentrerad kalvfond, 2 msk tomatpuré, 2 lagerblad, 2 tsk torkad timjan och 2 finhackade vitlöksklyftor till grytan. Rör om. Låt sjuda i 1,5 timme under lock. Tillsätt 20 skalade smålökar, 280 g bacon i småbitar och 300 g champinjoner. Koka i 20 minuter till. Red av med 2 msk Maizena majsstärkelse utrört i lite vatten. Koka upp en sista gång. Servera med kokt potatis. Som en tredje rätt serverade vi ostbricka och kex. Dessa gäster var verkligen både ostkännare och ostälskare - roligt!Lyxig äpplekaka
100 g mjukt smör
100 g riven mandelmassa
3 ägg
2,5 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk

3-4 äpplen, skalade och kärnade
Garnering: Florsocker (hann inte ta någon bild då)
Vispa det mjuka smöret med sockret. Tillsätt äggen och slutligen de torra ingredienserna. Riv mandelmassan grovt och rör ner i smeten. Smöra en form och strö den med ströbröd. Skär äpplena i klyftor och lägg i formen. Häll smeten över. Grädda på 175 grader Celsius i ca 45 min. Tre franska rödviner:
Château Peyros Vielles Vignes 2005, Madiran, nr 90079, 120 kr
"Det doftar verkligen gummi!", utbrast en av gästerna. Och ja, gummidoften var verkligen påtaglig. Ett strävt, mörkbärigt och rustikt vin gjort på (i huvudsak) druvan tannat. Definitivt matkrävande. Herr N tyckte att det var för strävt, fru N antecknade namnet. Så kan det bli! Beaujolais Villages Nouveau, Quinson, 2011, nr 5469, 69 kr Bärig, mjuk smak med drag av hallon, jordgubbar och vanilj. Det kändes att detta var kvällens enklaste vin. Absolut prisvärt, dock! Marguax, Bordeaux, 142 kr på Viking Line Mörka bär, ett uns vanilj och choklad i eftersmaken. Inget typiskt Bordeauxvin. Tror jag! Har egentligen druckit alldeles för lite Bordeaux i mina dagar. Kvällens godaste, även om Peyros gjorde halvlyckade framstötar då och då under kvällen.