En av de stora rödvinsdruvorna. Dels uppskattad under namnet syrah i Rhônedalen, dels under namnet shiraz i nya världen. Framför allt då i Australien. Druvan är idag den femte meste odlade rödvinsdruvan världen över.
Det har funnits många teorier om syrahs ursprung. Kan den ha kommit från Syracuse på Sicilien? Eller var den persiska staden Shiraz dess ursprungliga ort? DNA-analys vid universiteten i Davis och Montpellier visade 1998 att druvans föräldrar är de två sydfranska druvorna dureza och mondeuse blanche. Att historian om det persiska ursprunget är mer spännade och att den historian av det skälet fortfarande berättas är en helt annan - historia.
Druvan är ganska motståndskraftig mot sjukdomar. Den knoppas sent, men är inte lika sent ute när det gäller att uppnå full mognad. Druvans mörka färg och smakrikedom tillsammans med dess syra vill man vara rädd om. Då gäller det att hålla skördeuttaget nere och att inte vänta för länge med att plocka druvorna.
Druvan är som bäst i norra Rhônedalen (Côte Rôtie, Cornas, St Joseph, Crozes-Hermitage och Hermitage). Tanniner, fruktsyra, mörka bär såsom björnbär, blåbär, kanske lite svarta vinbär. Peppar och gummi. Ja, så skulle ett syrahvin från Rhônedalen kunna beskrivas.
Shiraz från Australien då? Ja, här blir det syltigare, mer karamelltonat, brändare, mindre gummi, mer publikfriande. Själv föredrar jag absolut den franska varianten, men det innebär inte att jag inte uppskattar australisk shiraz.
Övriga världen då? Ja, "syrah" kan man hitta i Nya Zeeland, Chile, Spanien, "shiraz" i Sydafrika. I vissa länder kan båda namnen hittas. Namnvalet borde ha något att göra med vilket vin producenten vill göra. Fransk förebild; syrah, australisk förebild; shiraz. Men formodligen väger även andra faktorer (traditioner) in...
onsdag 4 januari 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar