fredag 31 oktober 2014

Servettbrytning i Halloweentider: Trollkarlshatten

Det finns en servettbrytning som helt klart bäst i dessa "bus- eller godistider" - Trollkarlshatten! 

 Trollkarlshatten

Veckla ut servetten och vik den på mitten med öppningen mot dig.
Vik ner det övre högra hörnet vinkelrätt mot den nedre baskanten.
Vik in höger kant mot vänster sida.
Vik över den sista trekantiga flärpen.
Ta handen inne i konen som har bildats och vänd ut kanten längst ner ut och in.
Rulla in den främre trekanten in i "brättet". 

torsdag 30 oktober 2014

Veckans vintips: Flor de Pingus 2011

Flor de Pingus 2011, Ribera del Duero, Spanien, nr 70264, 699 kr
Detta vin görs av dansken Peter Sisseck, som är utbildad i Bordeaux. Han hade även gjort vin på andra håll innan han i det spanska inlandet hittade de förhållanden han letade efter. Här fanns förutsättningarna för att göra ett bra vin!
"Flor de Pingus" är egentligen budgetvarianten av "Pingus" Flor de Pingus kostar 699 kr medan Pingus kostar sina modiga 5999 kr. Ja, ni kan kanske ana varför vi valde att köpa Flor de Pingus?
Pingus är egentligen det smeknamn Peter blev tilldelad av en släkting som liten pojke hemma i Danmark.
Viner från Ribera del Duero görs på tempranillo. En jämförelse med Riojaviner känns naturlig. Generellt så kan man väl säga att Riberaviner ofta är fylligare och stramare än viner från Rioja.
Flor de Pingus 2011 kan i smak och doft beskrivas som chokladdoppade körsbär med inslag av lingon, vanilj och svarta vinbär i en eldig kostym. Eftersmaken håller sig kvar länge, länge.
Att vin att sitta och filosofera till en mörk oktoberkväll. Mycket gott!

onsdag 29 oktober 2014

Veckans druva: Fer

Fer är en rödvinsdruva som odlas i sydvästra Frankrike. De tidigaste referenserna i litteraturen är daterade till sent 1700-tal. Då omnämns druvsorten som just fer, men även under synonymer såsom servadou, pinenc och hère. Men fortsättningsvis i detta inlägg kommer druvan att kallas - fer.
Under 1970- och 1980-talet sjönk druvans popularitet. Nu är den dock på uppgående.
Viner på druvan får ofta djup färg och inslag av svarta vinbär och lite röda bär i allmänhet. Tanniner finns det gott om och vinerna får ofta en rustik framtoning. Vissa likheter med cabernet franc finns.
Fer blandas till och från med tannat och petit verdot.

måndag 27 oktober 2014

Halloweenpyssel: Godispåsar i form av spöken!

Fråga mig inte var jag fick idén ifrån för jag har ingen aning - plötsligt dök den bara upp!
Vi brukar lägga Halloween godiset som vi ger bort i små hemgjorda påsar, kartonger eller liknande med tema halloween. Sigrid ville göra en smällkaramell i lila och svart. Så plötsligt fick jag se på vårt lilla lager av silkespapper - vi hade ganska mycket vitt. Hmmmm...detta skulle kunna användas.
 Vi har alltid en samling tomma hushållspappersrullar på lager hemma hos oss. Utifall att. Dessa kom nu till användning.
Till varje spökgodispåse använde jag 1/4 hushållspappersrulle och 1/12 av ett vitt silkespapper. 
 Ena sidan av silkespapperet vek jag som ett dragspel och klippte med 1/2 centimeters bredd mellan varje klipp och knöt samman som en smällkaramell.
På den vita "spökkroppen" målade jag ögon och näsa.
Sedan var det bara att fylla toppen med godis och tejpa igen!
Mina två hantlangare anslöt sig snart -  en pysseldag är en lyckad dag hemma hos oss!!!

söndag 26 oktober 2014

Brocard Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre 2012

Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre 2012, Brocard, bourgogne, Frankrike, nr 5587, 189 kr
Egentligen är jag väl inte någon uttalad Chablisfanatiker. Men när det gäller Brocards viner är det annorlunda. Kanske att jag är mer av Brocardfanatiker än Chablisfanatiker? Viktiga frågeställningar.
I det här friska vinet hittar vi inslag av citrus, äpplen och en lite örtig ton. Friskt och fräscht som ackompanjemang till en laxrätt en fredagkväll!

lördag 25 oktober 2014

Pinot noir från Kanada


Cave Spring Pinot Noir 2009, Niagara Peninsula, Ontario, Kanada, nr 78007, 275 kr
Viner från Kanada finns inte direkt i överflöd på Systembolaget, om man säger så. Men efter min systers besök här i Sverige (ja, hon bor alltså i Kanada) kände jag att lite kanadensiska viner att ha i vinskåpet skulle sitta fint. Som att förlänga min systers besök, på något sätt.
Just vinskåp visade sig vara bra att ha. Det enda röda vin som finns är Cave Spring Pinot Noir och det kan endast köpas i kollin om 12 flaskor! Så nu står vi där med 11 flaskor kvar. Nåja, vinet var gott så flaskorna kommer att gå åt.
I doft och smak hittade vi den här gången inslag av hallon, körsbär, lite kryddor och något örtigt. Tanninerna finns där, men de vill inte påkalla för mycket uppmärksamhet. Gott, som sagt. Men det där lilla extra saknas.

fredag 24 oktober 2014

Servettbrytning: Skon

I somras fick vi flera gräsmattsrullar av våra grannar. Då vi frågade vad de ville ha för rullarna svarade de: En vinprovning i höst vore kul. Sagt och gjort.
Till evenemanget hade jag brutit servetterna som på bilderna. Grannen M. utbrast: "Men de ser ju ut precis som små skor!" Och visst gör de det.
 Bild av samtliga vikningar på en och samma bild....
 

Skon

Vik två av servettens yttre sidor mot mitten.
Vik servetten på mitten igen, så att en lång rektangel bildats.
Vik högersida från mitten och nedåt.
Gör likadant med vänster sida.
Vik båda hörnen mot mitten så att de går kant i kant.
Vik ihop servetten. 

Vik den bakre flärpen som Du har närmast Dig, 180 grader inåt uppåt.
Vik den andra flärpen runt den förra och fäst den på andra sidan i "skons" framdel. 

torsdag 23 oktober 2014

Veckans vintips: Mandolás Furmint

Mandolás Furmint Dry, Oremus, Tokaj, Ungern, nr 83134, 149 kr
Tokaj? Borde inte det vara ett sött vin? Jo, för det mesta är det ju det. Men det görs goda torra vita viner också. Som denna veckas vintips.
Jag har inte druckit så många torra vita viner gjorda på druvan furmint. Men ändå tillräckligt många för att ha hittat ett sätt att känna igen dem på. De har en smak som påminner om det spad som sådana där päronhalvor som finns att köpa i konservburkar ligger i. Hittills har det stämt mycket väl!
(Se där! En ursäkt att prova fler furmintviner....)
I doft och smak i övrigt hittade vi äpplen, vanilj och smör. Mycket gott och personligt, enligt mig. Lena är väl inte riktigt lika förtjust i viner där ordet "smör" dyker upp i beskrivningen....
 

onsdag 22 oktober 2014

Veckans druva: Kakhet

Kakhet är en rödvinsdruva som odlas i Armenien. Möjligen har druvsorten sitt ursprung i Kakheti i Georgien. Det finns väl inget i druvnamnet som direkt motsäger denna hypotes?
Kakhet används för att göra vanliga rödviner, men även en söt röd variant kallad Kagor görs. Dessutom kan man hitta roséviner gjorda på druvan.

tisdag 21 oktober 2014

Veckans dukningsdetalj: Kakfat från sekelskiftet

 
 
I Kerstin Wikströms bok :" Det dukade bordet" kan man  läsa att  först vid sekelskiftet hade kaffekalaset blivit ett alternativ till middagsbjudningen. Det gav möjlighet att umgås mer informellt. På ett riktigt fint kaffekalas, ett födelsedagsfirande eller en begravning bjöds det på vetebröd, sockerkaka och småkakor.
 Omkring förra sekelskiftet, i början av 1900-talet, ökade intresset av att formge serviser, glas och husgeråd. Kända konstnärer engagerades vid fabrikerna. I början av 1900-talet blommade jugendstilen. Min favoritstil. 
Kafferepet med sju sorters kakor är således ingen fornnordisk svensk tradition utan det fick sitt genomslag i slutet av 1800-talet.
 Men då behövde man helt plötsligt ganska många olika kakfat för alla dessa bakverk som skulle ingå - ju fler sorter desto "finare" kafferep.
Värdinnan skulle truga tre gånger innan man tog av kakorna annars var man en riktig oartig gäst.
Först vetebröd, sedan mjukare kakor och sist småbröd.
Tårtornas lyste med sin frånvaro fram till 1920-talet då de kom i ropet.
Att det just var runt 1900-talet som kaffekalasen tog fart kan förklaras bero på olika omständigheter: tillgången på inhemskt odlat vetemjöl tog fart och flera uppfinningar som rörde hemmet såg dagens ljus. Järnspisen och jäst underlättade bakningen och resultatet av vedermödorna i köket.


måndag 20 oktober 2014

Stoneleigh Riesling

Stoneleigh Riesling 2013, Marlborough, Nya Zeeland, nr 6498, 99 kr
Nya Zeeland förknippar man ju mest med sauvignon blanc vad det gäller vita viner. Stoneleigh gör en sauvignon blanc som vi gillar och alltid återvänder till. Framför allt när vårsolen börjar titta fram. Men nu är det höst och då fick det bli Stoneleigh Riesling istället.
I doft och smak hittar vi inslag av citron, päron och vingummi. Den lilla restsötman som jag i vanliga fall uppskattar hos rieslingviner känns här efter ett tag som för godisartad. Ett glas av detta vin innan maten kan gott räcka. Men just det glaset smakar då bra.

söndag 19 oktober 2014

Morfar/pappa/svärfar på besök

 Tidigare år brukar brukar vi fara en sväng till min pappa under tidig höst. Detta år har det inte funnits tid. Numera har barnen tennis på fredagskvällarna och simning 8.30 på söndagsmorgnarna. Dessutom ska ett sjukhusbesök klämmas in under helgen då min mamma har drabbats av hjärninfarkt och håller på att rehabiliteras. Ingen särskilt rolig miljö att vistas i - hon vill bara hem, men är inte i det skicket att hon skulle klara sig själv hemmavid i dagsläget. Nå det går inte att resa bort som helgerna ter sig i nuläget.
 Nå vi hade tänkt att bara det lugnar ned sig litet kan morfar komma till oss. Sakta men säkert började vi inse, nej det kommer inte att lugna ner sig inom överskådlig framtid. 
 Arvid hade sett fram emot att möta morfar i schack. Saken är den att Arvid övar schack varje dag, det gör inte morfar. Under denna vistelse utklassades den äldre generationen varenda gång de spelade... 
 ...och de spelade många gånger...
 ...hela helgen faktiskt...Säga vad man vill om morfar, men han ger aldrig upp, fast det var helt kört...
 Sigrid har alltid uppskattat att rita. Denna termin har det dock nya dimensioner - hon ritar nästan jämt.
En liten middag!
 Förrätten bestod av morotssoppa.
 Huvudrätten var oxfilé och svamplasagne.
 Vi har shoppat in årets Halloweenutstyrslar. Ansiktmasken bär Sigrid på huvudet hela helgerna...
 Sigrid gillade varken förrätt eller huvudrätt, båda fick tummen ned.
 Timmarna går och det börjar bli natt...
En liten äppelpaj någon?

lördag 18 oktober 2014

Dukning i vitt och turkos

Jag har länge åtrått glastallrikar tillverkade av Gösta Sigvard som var verksam (1963?-1980?) på Lindshammars glasbruk i Småland då det begav sig. 
Även om jag främst förknippar turkost med sommar passar det bra på hösten också, med litet kastanjer på bordet. Selterglasen går också i turkost, med väldigt mycket guldfärg över.
 
 Faten är runda i formen men själva "nedsänkningarna" är kvadratiska. Förrättstallrikarna ser likadana ut fast modell mindre.
Nysilverbesticken är dekorerade med vasakärven. 
 Ljuskandelabrar och bordsuppsats (med blå tallrik av modernare snitt då den gamla gått sönder) är höga nysilverpjäser i  i jugendstil.
 Så vackert...

fredag 17 oktober 2014

Servettbrytning: Konen

Denna servettbrytning bör ha servetter om minst 50x50 centimeter, gärna större annars blir det ingen fason på öppningen. 

 Konen

Vik 1/3 av servettens högra del mot mitten.
Vik 1/3 av servettens vänstra del mot mitten.
Vik servettens vänstra sida framåt, nedåt.
Gör likadant med högra sidan.
Vänd på servetten och vik upp de breda kanterna 2 gånger.
Ställ upp servetten och samla samman den stående trekanten och vik åt höger så att en kon bildas.
 

torsdag 16 oktober 2014

Veckans vintips: Alpha Estate 2008

Alpha Estate 2008, Makedonien, Grekland, nr 83160, 204 kr
Grekiskt vin gjort på 60 % syrah, 20 % merlot och 20 % av den inhemska druvsorten xinomavro.
Lite annorlunda blandning, eller hur? Vinet har djup färg. I doft och smak hittar vi inslag av mörka bär, peppar, vanilj och kaffe. Det är något med pepprigheten som avslöjar att vinet är gjort på en stor andel syrah. Någon gummiartad pepprighet som jag lärt mig att förknippa med just syrahdruvan.
Ett riktigt fylligt, balanserat och smakrikt vin som sätter igång "måste-köpa-igen"-tankarna hos en. Mycket gott!

onsdag 15 oktober 2014

Veckans druva: Rkatsiteli

Rkatsiteli är en vitvinsdruva med mycket gamla anor som odlas i Georgien. Nyligen gjorda analyser visar att druvsorten är nära besläktad med de vinrankor som växer vilt i området.
Rkatsiteli är den mest odlade druvsorten i Georgien. Rent allmänt är den populär i flertalet forna Sovjetstater. I Ukraina är det den mest odlade druvan. Men även i Armenien och i Moldavien odlas den mycket. En anledning till dess popularitet är den klarar långa transporter på ett bra sätt.
Vinerna kan variera en del i stil, men i allmänhet kan man säga att man hittar inslag av äpplen i en blommig, syrafrisk och fruktig inramning. Låter gott, eller hur?

tisdag 14 oktober 2014

Veckans dukningsdetalj: Bordssyrtut

 
Veckans dukningsdetalj är en bordssyrtut eller bordssurtout. Den kan förklaras av en bordsuppsats med kryddställ, flaskor för olja, salt och vinäger mm. Flaskorna är ofta i slipat glas och stommen i någon metall.
Det var i synnerhet under 1800-talet som bordet började prydas med många olika detaljer däribland bordssyrtut så att gästen kunde krydda maten efter egen smak.

måndag 13 oktober 2014

Dukning med lönnlöv och kastanjer

 Nu när hösten har anlänt med alla sina vackra färger i skog och mark vill man gärna bära in allt detta vackra. Varför inte placera på middagsbordet???
Innan vi alls började duka gick vi på en lång och innehållsrik skogspromenad där vi passade på på att plocka med oss löv och kastanjer.
 Arvid gjorde läxan mellan alla rödgula löv.
 Dukningen grundades med en vit duk.
  Servetter och selterglas gick i rött
 I de höga kandelabrarna återfanns vita ljus.
 Porslinet gick genomgående i helvitt. Så även uppläggningsskålar.
 I en hög jugendskål i nysilver tronar en hel hop kastanjer.
 Lönnlöv kan vara så väldigt vackra! 
 Allt blev väldigt samstämmigt tillsammans.
 Slutligen väntade ett glas rödvin på mig och Anders...
Mer om vinet i ett senare inlägg...