onsdag 14 juli 2021

Tarte flambée och viner från Alsace hos familjen B.

Vi tycks tjata om att familjen B. kommer från Tyskland. 
Det är ju visserligen sant - men de är ju så mycket mer än det - de är riktigt trevliga människor, som vi numera betraktar som goda vänner.
Men det faktum att de kommer från ett annat land med annan kultur gör att vi får komma i kontakt med, för oss, nya maträtter och sedvänjor.
Maten som de serverade denna gång, tarte flambée har fått sitt internationella genombrott via matkulturen i Alsace.
Men även i de byarna på Tysklands sida anordnas det festiviteter under somrarna då vin från närområdet och tarte flambée serveras!
Litet förrättsviner i väntan på maten.
Tarte flambée (heter i Tyskland flammkuchen)
med crème fraiche, bacon och gullök.

Deg
1,5 dl vatten
4 dl vetemjöl
salt
15 gram jäst
E. och K.
Gästerna
Kocken
"Tarte flambée är den franska motsvarigheten till pizza eller flatbread: tunt kavlad deg toppad med godsaker, som exempelvis smakrik creme fraiche, bacon, ost och grönsaker. "
Vi satt utomhus - det gjorde vi då vi var här i februari också. Men då var det  -16 grader C.
Nu var har ca + 25 grader C.
Båda temperaturerna kan ha sin charm. Men det går onekligen att sitta längre vid högre temperaturer.
Barnen är verkligen inte barn längre. De är numera unga vuxna.
Kocken och hans springpojke (pappa J :)) lagar vidare.
Vi spelade ett spel som vi aldrig hade testat förut!
Kul!
Anders vann, tätt följd av E.
Vi andra kom rejält långt efter.
Det blev skymning.
Vi spelade vidare...
Till slut kunde vi inte se vad vi hade skrivit på våra papper.
Mn då var det efter midnatt och kanske hög tid att trava hem.
Alla 800 meter.

2 kommentarer:

  1. Så härlig semester ni har med trevligt umgänge, fina miljöer, god mat och god dryck. Det är så det ska vara!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller helt med - det är verkligen sociala kontakter som vi har saknat under det senaste 1,5 åren...//Lena

      Radera