tisdag 27 juli 2021

Druvan och vinet 27: Sangiovese; Brunello di Montalcino Val di Suga 2015

 Sangiovese
Sangiovese är en rödvinsdruva med ett italienskt ursprung. Första gången den omnämns i skrift är så tidigt som år 1600. Det är detta år som Giovan Vettorio Soderini skriver om sangiogheto, som är en tidig variant av den nuvarande stavningen. Namnet i sig, sangiovese, betyder Jupiters blod.
Sangiovese har med hjälp av DNA-analyser visat sig vara en naturlig korsning av druvsorterna ciliegiolo och calabrese di montenuovo. Ciliegiolo har ett ursprung i Toscana medans calabrese di montenuovo lite förvånande har ett ursprung i Kalabrien.
I likhet med andra druvsorter med gamla anor och stor spridning så förekommer sangiovese som många olika kloner. Brunello är namnet på den klon som förekommer i Montalcino, vilket är ursprunget för vinet här nedan.
Var hittar man då odlingar med denna tämligen kända druvsort? Ja, går vi utanför Italien kan Frankrike, Schweiz, Malta, Turkiet, Israel, Grekland, USA, Kanada, Nya Zeeland, Australien, Sydafrika, Chile och Argentina nämnas.
Viner på druvan har allt som oftast en tydlig körsbärston som kan vara lite bitter. Syran är framträdande.
Brunello di Montalcino Val di Suga 2015, Toscana Italien, nr 42302, 259 kr
Fylligt och smakrikt vin med tydlig tanniner och markerad syra. Typiska inslag av körsbär. Utöver körsbären hittar vi även inslag av jordgubbar, kanel, nougat och mörk choklad. Ett mycket gott matvin till en stadig kötträtt en sensommarkväll när lite regndroppar slår mot fönsterrutorna...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar