torsdag 9 februari 2012

Dukningar i rött, blått och vitt i amerikansk eller fransk stil

Under de senaste veckorna har vi testat druvan pinot noir från olika länder. Då är det roligt att låta mat och dukning utbilda ett gemensamt tema med vinet. Häromveckan var det Nya Zeeland som var aktuellt. Denna vecka testar vi amerikansk och fransk pinot noir. Alla tre ländernas flaggor samsas om tre färger: vitt, blått och rött. Ändå har dukningarna fundamentalt olika utstrålning. Först ut är den amerikanska varianten, någonstans tänker jag mig mer rustikt, en kraftig mellanblå duk fick utgöra grunden. Servetterna är brutna som sjömansmössor. Besticken är grillbestick med trähantag. Duken är strösslad med vita stjärnor.I den franskbetonade använde vi vit damastduk och tre olika servetter som återspeglade, tillsammans med stearinljusen, landets färger. Här hade silverbestick varit avsevärt mycket lämpligare, men Anders hintade om tämligen svårforcerade köttbitar....Så mycket svårare än så behöver det inte vara.

onsdag 8 februari 2012

Veckans druva: Malbec

Rödvinsdruva med mörk färg som en gång i tiden var populär i Bordeaux. Visst, den är fortfarande en av fem tillåtna druvor där. Men den får stå tillbaka för de tre stora (cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc).
Håller vi oss kvar i Frankrike så hittar man malbecviner i Cahors. Vinet härifrån kallas ofta för "det svarta vinet".
I Loiredalen var druvan tidigare populär. Där går den under namnet cot. Även här har druvan fått se sig förbiåkt av cabernet franc och cabernet sauvignon.
Druvan har många synonymer. Pressac och auxerrois, för att nämna ytterligare två. Blanda dock inte ihop denna auxerrois med den vitvinsdruva med samma namn som går att hitta i Alsace.
Namn hit och namn dit! Hur smakar viner på druvan? Som en rustikare version av merlot, säger en del. Dock inte lika fruktig/bärig som nämnda druva. I Cahors görs mörka viner med toner av plommon och tobak.
Men det land många förknippar med druvan är Argentina. Här blir duvorna mindre och tanninerna blir mognare. I de varmare delarna av landet kan vinerna bli slappa och få en väl låg syrahalt.
Jag har flera gånger druckit argentinsk malbec med behållning. Franska viner på druvan har jag inte druckit så många. Se där, ytterligare något att utforska!

tisdag 7 februari 2012

Entrecôte med senapssås och röd bourgogne därtill

Skönt att det blev en period med riktig vinter även i år. Visst är det kallt, men glädjen över att ha kunnat åka pulka och skridskor med barnen vinner över kylan.
Vad som är mindre välkommet är denna ständiga förkylning. I år är det bara Lena och jag som är drabbade. Arvid och Sigrid är friska. Det här med förkylningen har blivit en grej som vi skämtar om:
-Hur är det idag?
-Hmm, nu verkar det ha satt sig i näsan. Själv då?
-Halsen idag. Svårt att svälja.
-Jaha, halsen. Där satt förkylningen för mig för två veckor sedan.
-Ja, det var ju då jag hade rinnande näsa.
-Ja, precis.
Över till maten. Den är även i förkylningstider ett kärt nöje - även om den inte smakar lika mycket.
Entrecôte
1 kg entrecôte
1 msk olivolja
2 msk dijonsenap
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
Putsa köttet. Bred på olja, 2 msk senap och salt och peppar runt hela köttbiten. Bryn köttet i en stor stekpanna. Efterstek dörefter i ugnen (180 grader) tills köttets innertemperatur är 55 grader, om du vill ha det rött i mitten.
Sås
2 dl matlagningsgrädde
1 msk kalvfond
1 krm peppar
1 tsk kinesisk soja
2 msk dijonsenap
Värm grädden och vispa ner senapen. Smaksätt med kalvfond. Låt koka i tre minuter. Tillsätt därefter soja och peppar.
Servera med ugnsstekta potatisklyftor.

Vinet då? Jag tror inte en sekund på att ni som är så vinintresserade skippade vinet till fredagsmiddagen.
Nej, det tror inte vi heller. Vinet hette Couvent des Jacobins, Bourgogne Rogue 2008, Louis Jadot, nr 5283, 115 kr. Röd bourgogne som inte kostar skjortan. Precis lagom när man är förkyld. Lingon, örter, jordgubbar och en nödvändig, liten strävhet som stramar upp vinet så att det bjuder maten lite motstånd.

måndag 6 februari 2012

Dukning inför medlodifestival (eller barnkalas)

Inför denna dukning pågick förhandlingar med barnen. Kunde jag möjligen få låna deras kastruller och båtar gjorda av hårdplast? Det gick bra.Melodifestivalen är för mig något färgglatt, roligt, men litet plastigt, det senare inte nödvändigt på ett negativt sätt. Då tyckte jag att denna idé var som klippt och skuren. Den skulle dock fungera lika bra på ett barnkalas. Samtliga leksaker gick i någon av de fyra grundfärgerna. Samma sak gällde ljus och servetter.

Var är musiken?

söndag 5 februari 2012

Lammfärsbullar, svampsås, lingon och potatispuré

Efter att ha skrivit om vin från Nya Zeeland och dukning med Nya Zeelands flagga som utgångspunkt är det nu dags för maten. Vad äter man på Nya Zeeland? Ja, ingen av oss har varit där. Men lamm känns som en bra gissning.
Lammfärsbullar
4 msk ströbröd
1 msk vetemjöl
1,5 dl matlagningsgrädde
500 g lammfärs
1 riven gul lök
1 ägg
1 tsk salt
0,5 tsk peppar
2 msk smör
Blanda ströbröd,mjöl och grädde. Låt det svälla i 10 minuter. Blanda i färsen, löken och ägget. Forma till bullar och stek i smör.
Mandelpotatispuré
1 kg mandelpotatis
1 tsk salt
2 dl matlagningsgrädde
0,5 tsk vitpeppar
3 msk smör
Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Stöt sönder potatisen med en träslev. Tillsätt mjölk, smör, salt och peppar. Rär om så att en hyfsat slät puré bildas.
Svampsås
500 g champinjoner
3 msk smör
1 finhackad schalottenlök
2 msk mjöl
1,5 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
1 tsk soja
1 msk svartvinbärsgelé
lite salt och peppar
Häll svampen i en het stekpanna utan fett och låte den fräsa ur. Tillsätt därefter smör och bryn svampen i några minuter. Tillsätt löken. Pudra över mjölet och rör om. Sänk värmen och tillsätt grädde och mjölk. Tillsätt slutligen soja, gelé, salt och peppar-
Servera med lingonsylt.

lördag 4 februari 2012

Dukning med Nya Zeeland i åtanke.

Anders var helt lyrisk häromdagen då han kom hem med sin kasse från systembolaget. Han hade betällt olika Pinot Noir från Nya Zeeland, USA och Frankrike. Eftersom Pinot viner tenderar att vara mer ljusröda än övriga viner vi dricker tyckte han att det var likabra att säga vilken druva det rörde sig om direkt, jag skulle ändå ta det på färgen resonerade han. Min utmaning de följande veckorna kommer att bli att gissa från vilken av länderna det är frågan om. Jag började genast tänka dukning...Hmmmm få se nu samtliga länder har färgerna blått, rött och vitt...Bra början. Anders började med maten samtidigt som jag skrev klart notan för nästa vecka, vi brukar oftast beställa via "mataffären" ett samarbete med Coop, där mat, hygienartiklar och det mesta som återfinns i storvaruaffären kommer hem färdigplockat i kassar. Väldigt smidigt. Det krävs ju att man är inte så litet "före i planeringen", men det är ju Anders och jag i ett nötskal så det passar oss utmärkt. Nå, inför nästa helg hade Anders skrivit ner alla ingredienser för boeuf bourguignon läste jag på inköpslistan jag hade framför mig. "Hmmmm....då blir det franskt NÄSTA helg", tänkte jag. Så började jag studera var karln sysslade med där bredvid spisen - trillade LAMMfärsbiffar.....Saken var biff. "Anders, jag går och fixar dukning för en Nya Zeeländsk afton"....Även om de tre länderna har samma flaggfärger känns det onekligen som om kvällens land har mer inslag av mörkblått i sin flagga än de övriga. Stjärnorna som jag strösslade på bordet har jag gjort tidigare. Egentligen borde de ha varit röda, som jag också har, men de har jag glömt bort var jag har lagt....

Bordet är redo....

fredag 3 februari 2012

Servettbrytning: Diplomat

Den här servettbrytningen börjar på samma sätt som "Julgranen" som jag gjorde i julas. Skillnaden är att man stoppar tidigare.Så är det med många servettbrytningar, början är ofta ganska lika hos många, sedn kommer en liten "twist" på slutet som gör hela skillnaden.Diplomat
Vik servetten på mitten
Vik in de översta hörnen mot mitten. En spets har bildats på servettens övre del.
Vik ner spetsen mot servettens mitt.
Gör likadant med servettens undre del.

torsdag 2 februari 2012

Ett dussin (12!!) soppor; Pumpa-, Morot-, 2xSvamp-, Paprika-, Rostad fänkåls- Hummer-, Gurk-, Tomat-, och Basilikasoppa, samt Gazpacho och Crème Ninon

Torsdag= soppdag, eller hur? Soppor är dessutom gott. Dessutom är det en smidig förrätt som oftast kan förberedas då man ska ha gäster. Vi har här samlat på oss inte mindre än Tolv (12!!!) av våra bästa recept. Håll Tillgodo!
Pumpasoppa med spännande kryddning
1 gul lök, finhackad
1 skalad morot, tärnad
3 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk smör till stekning
1 kg skalad pumpa (butternut är favoriten, men andra går också bra), tärnad
2 kanelstänger
0,5 tsk korianderfrön
juicen från 1 apelsin
5 dl buljong (grönsaks)
1 tsk malen ingefära
3 dl matlagningsgrädde
några droppar tabasco
Fräs lökhacket och morotstärningarna ismör i kastrull. Rör ner pumpan. Tillsätt kanelstång, koriander, ingefära, juice, buljong och grädde. Koka i cirka 25 minuter tills pumpan är mjuk. Ta upp kanelstängerna. Kör med mixern.

Pernillas morots- och apelsinsoppa
500 g morötter
30 g smör
1,5 dl apelsinjuice,
1,5 l grönsaksbuljong
1 liten lök, grovt hackad
1 msk hackad färsk timjan eller 1 tsk torkad
salt och peppar
crème fraiche eller gräddfil och muskotnöt till servering
Skala och skiva morötterna. Lägg dem och smöret i en stor tjockbottnad kastrull och fräs på medelstark värme i 10 minuter. Rör om då och då.
Tillsätt apelsinjuice, buljong och lök. Koka upp och tillsätt timjan, salt och peppar. Sänk värmen, lägg på lock och koka i 20 minuter eller tills morötterna är mjuka. Låt svalna.
Kör soppan slät i mixer. Häll tillbaka den i kastrullen och hetta upp den på nytt. Servera i portionstallrikar, klicka i lite crème fraiche och strö över muskotnöt.

Murkel- och kantarellsoppa
200 g konserverade kantareller, finskurna
100 g konserverade toppmurklor, förvällda och klara, finskurna
2 st skalad vitlöksklyftor
2 skalade och finskurna schalottenlökar
3 msk rapsolja
2 msk smör
1,5 l kycklingbuljong
3 dl vitt matlagningsvin
1 dl sherry, torr
6 stora potatisar, skalade och tärnade
2 dl grädde, uppvispad
salt och vitpeppar
Fräs svamp och lök i smör och rapsolja utan att ta färg. Ställ åt sidan. Koka upp kycklingbuljong, alkoholhaltiga drycker och potatis och låt koka i 20 min. Låt stå och dra i 50 min. Mixa denna del, häll över svamp- och lökfräset och rör ner grädden.

Trattkantarellsoppa
200 g trattkantareller
50 g gula kantareller
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl hönsbuljong
4 dl kalvuljong
1,5 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1 msk svartvinbärsgelé
En liten skvätt sherry
Salt
Svartpeppar

Ansa kantarellerna. Grovhacka trattkantarellerna. Hacka lök och vitlök. Fräs löken och vitlöken i smöret. Tillsätt trattkantarellerna och låt dem fräsa med.
Strö över mjöl och rör om. Späd med buljong och koka upp under omrörning. Tillsätt grädden och låt puttra i 20-30 minuter.
Mixa soppan slät. Tillsätt creme fraiche och koka upp. Smaksätt med gelé, salt, peppar och sherry. Mixa eventuellt en gång till.
Stek de gula kantarellerna och fördela dem i djupa tallrikar. Häll soppa över. Servera.

Gul paprikasoppa
3 msk smör
2 gula lökar, tärnad
1 vitlöksklyfta, finhackad
7 gula paprikor, tärnad
2 orange paprika, tärnad
4 gula eller röda tomater, skivade
4 stora potatisar, skalade och tärnade
3,33 dl vitt torrt vin
1 liter vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 dl matlagningsgrädde
Salt och peppar efter smak

Hetta upp smöret i en kastrull och fräs lök och vitlök mjuka, tillsätt paprikabitarna, tomatskivor och potatistärningar. Låt allt fräsa vidare i cirka 3 minuter. Tillsätt vin, vatten och buljongtärningar. Koka långsamt tills paprikan blir mjuk, cirka 10-12 minuter. Mixa soppan slät. Häll tillbaka den i kastrullen och koka upp tillsammans med 2 dl matlagningsgrädde.Rostad Fänkålssoppa
1 kg fänkål, skuren i mindre delar
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackad
3 msk olivolja
8 dl vatten
2 kycklingbuljongtärningar
3,33 dl vitt vin
0,5 tsk torkad timjan
1,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
Topping:
2 dl crème fraiche
Sprid ut fänkål, lök och vitlök på en plåt. Ringla över olivolja och rosta i ugnen under cirka 10 minuter. Lägg grönsakerna i en rymlig kastrull och slå på vatten och buljongtärning. Koka 10 minuter. Tillsätt vin, timjan, salt och peppar. Mixa med en stavmixer till en slät soppa. Servera med en klick crème fraiche.

Hummersoppa
2 humrar
3 msk smör att steka i
3 krossad vitlöksklyftor
1 hackad fänkål
2 msk tomatpuré
1 tsk salvia
5 msk vetemjöl
8 dl fiskbuljong
3 dl vitt vin
5 dl crème fraiche
1/2 tsk cayennepeppar
färsk salvia
Tina och rensa humrarna. Hacka och fräs skalen i smör i en gryta. Rör ner vitlök, tomatpuré, fänkål, salvia och mjöl. Späd med buljong och vin. Låt skalen koka ca 15 min. Sila soppan och rör ner hälften av crème fraichen. Smaksätt soppan med cayennepeppar och salt. Lägg i hummerköttet skuret i bitar och servera med bröd.

Gurksoppa
3 gurkor, skalade och tärnade
6 dl yoghurt, 3%
1 vitlöksklyfta, pressad
salt och peppar efter smak
Mixa ingredienserna ordentligt så att ett litet skum bildas på toppen- Häll upp i portionsglas/formar/tallrikar och servera.

Mexikansk Majs- och tomatsoppa
2 gula lökar, finhackade
2 klyftor vitlök, finhackade
1 msk smör
1 liter krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
7,5 dl majs
1 tsk tabasco
salt och peppar efter smak
Bryn lökarna i smör. Tillsätt tomatkrosset och buljongtärning. Låt koka tills lökarna är mjuka. Tillsätt majsen och mixa allt ordentligt. 2,5 dl créme fraiche serveras till.

Basilikasoppa
6 potatisar
2 finhackade vitlöksklyftor
2 msk smör
1,8 liter vatten
4 grönsaksbuljongtärningar
2 dl vispgrädde
2 krukor basilika
2 dl riven parmesan
1 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
Skala och tärna potatisen. Fräs potatis och vitlök i smöret i en stor kastrull. Häll i vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock i 20 minuter. Mixa därefter soppan och tillsätt därefter grädden. Koka upp soppan igen.
Tillsätt basilikablad och riven parmesanost. Smaka av med salt och peppar.

Gazpacho
300 g vitt bröd
6 vitlöksklyftor
2 liter tomatjuice
2 liter grönsaksjuice
4 dl olivolja
6 msk vitvinsvinäger
1 matsked chilipulver
2 matskedar salt
2 teskedar strösocker
Ta bort kanterna på brödet och kör det i en mixer tillsammans med vitlöken och en liter av tomatjuicen. Tillsätt övriga ingredienser.

Crème Ninon
Häll 500 g gröna ärtor i en kastrull innehållande 8 dl vatten, 2 hönsbuljongtärningar och 0,5 dl torr sherry. Koka upp och låt koka i en minut. Mixa soppan. Red med 2 msk smör och 2 msk mjöl. Värm igen. Tillsätt 2 dl vispad vispgrädde. Använd hälften av ovanstående som ärtpuré till fisken, som utgör varmrätt. Till den andra hälften tillsätter ni en halv flaska mousserande vin, och er Crème Ninon är färdig!

onsdag 1 februari 2012

Veckans druva: Aglianico

Aglianico är en rödvinsdruva som odlas i södra Italien. Länge trodde man att druvan hade grekiskt ursprung. Namnet "aglianico" är en vidareutveckling av det italienska ordet för grekisk, "ellenico". Men DNA-analys så sent som för några år sedan visade att druvan aglianico inte har någon släktskap med någon av de grekiska druvsorterna.
Druvan har mörkt skal och mognar sent. Man kan, trots värmen i södra Italien, vänta med att plocka druvorna till en bit in i november. Plockas druvorna för tidigt och håller man inte nere skördeuttaget får man viner med för mycket tanniner.
De bästa vinerna på druvan görs i Taurasi i Kampanien och de kan ha smak av plommon och choklad. Syran är uttalad och tanninerna väl avvägda.
Den (lilla) erfarenhet jag har av viner på aglianico säger: Köp gärna Taurasiviner!

tisdag 31 januari 2012

Dumplings fyllda med fläskfärs och räkor

Jag har blivit litet nyfiken på detta med Dumplings.Inte så konstigt kanske de finns ju numera överallt!!!
Dumplings fyllda med fläskfärs och räkor
Won-tondeg:
2 dl vatten, kokande
6 dl vetemjöl
2 äggulor

Blanda alla ingredienser till en fin deg. Går bäst i matberedaren. Låt vila i en halv timme, inslagen i en handduk.

Fyllning:
300 g räkor, hackade
400 g fläskfärs
3 salladslökar, hackade
3 cm ingefära, riven
1 burk vattenkastanjer, hackade
1 burk bambuskott, hackade
1 tsk salt
1 msk soja
1 msk olja
Blanda alla ingredienser till fyllningen.
Kavla ut wontondegen tunt (använd gärna pastamaskin).
Stansa ut 8 cm cirklar i diameter eller 8*8 kvadrater.
Lägg 1 msk fyllning på varje.Dra dem samman högst upp som en säck.Koka pastan i ca 5 minuter i saltat vatten.
Servera med en dip gjord på soja och wasabi.

måndag 30 januari 2012

Halstrade laxfjärilar med dillstuvad potatis och pinot gris i glasen

I fredags hade jag tänkt ut en snabb rätt, som ändå gänns god och vällagad. Arvid och Sigrid var jättehungriga. Skulle vi strunta i att duka fint och satsa på att de skulle få maten fort istället? Arvid tittade på mig som om jag kom från mars; "Är hon inte riktigt klok? Så vi enade oss vid litet halvsnabb dukning (mindre duk än vad bordet kräver som dock var hyfsat struken. Litet brutna servetter på det).Dillstuvad potatis
1 kg potatis, fast sort
1 msk dillkrydda
Bechamelsås:
2 msk smör
4 msk vetemjöl
5 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
salt och malen vitpeppar
Béchamelsås: Smält smöret i en kastrull. Lyft av från plattan och rör i vetemjölet. Sätt tillbaka på värmen och tillsätt grädden och mjölken under omrörning Låt såsen småkoka i 10-15 minuter. Krydda med salt, dill och peppar. Skala och koka potatisen. Låt den svalna och tärna den. Häll den heta såsen över potatisen och vänd ner försiktigt.

Laxfjärilar
600 g laxfilesida (med skinn)
Dela laxfilén i fyra lika stora delar. Skär på köttsidan ett snitt på delarnas mitt, ända ner till skinnet, inte genom skinnet dock. Vänd skinnsidorna mot varandra - voilá -en fjäril. Halstra några minuter per sida.

Till detta drack vi ett pinot gris från Alsace av Dopff. Hittar den inte på systemet, men tror att den kostade runt 110. Vinet var verkligen klockren till maten. Aromatiskt med litet högre syra än väntat - Anders trodde först att det var en riesling...

söndag 29 januari 2012

Postgårdsromantikerns vintips nr 31

Akarua Pinot Noir 2009, Central Otago, Nya Zeeland, nr 90182, 219 kr
Akaura Winery ägs av David Skeggs. Vinmakaren heter Matt Connell. Central Otago på Nya Zeeland, där Akarua Winery är beläget, är inte bara Nya Zeelands utan även världens sydligaste vinområde. Man odlar mest pinot noir, men vitvinsdruvorna chardonnay, pinot gris och riesling finns även de i vingårdens odlingar. Man kan utifrån de druvor som odlas misstänka att det rör sig om en producent som huserar i ett svalare klimat.
Pinot noir, som är en omvittnat svår druva att handskas med, lyckas man väldigt bra med på Nya Zeeland. Jag håller landet som god tvåa efter Frankrike när det gäller viner på denna druva.
Detta vin är inget undantag. Jordgubbar, örter, choklad, rotfrukter och kaffe är de smak- och doftassociationer som spontant dyker upp. Både Lena och jag misstänker att vi går en pinot noir-period till mötes under våren...

lördag 28 januari 2012

Spansk middag

Det kändes som ett lyckat grepp att låta Spaniens flagga vara utgångspunkt för dukningen till vår spanska middag. Flaggan är ju ganska lätt att återskapa med lämpliga färger på dukarna. Fortsätter vi med det temat borde länder med enkla flaggor såsom Japan, Frankrike och Italien vara nästa ut. Men känner jag Lena rätt så kliver vi direkt till de stora utmaningarna som Australien, USA och Nya Zeeland. Vi får återkomma....
Gazpacho
Kantskär och dela 6 skivor formbröd. Kör det i en matberedare tillsammans med 1 liter tomatjuice och 3 vitlöksklyftor. Tillsätt 1 liter grönsaksjuice, 2 dl olivolja, 0,5 tsk cayennepeppar, 1 msk salt och 2 tsk strösocker.
Fläskkotletter och grönsaker i ugn
Värm 1 dl olivolja i en ugnssäker gryta. Skala och dela 5 morötter, en bit kålrot och en bit rotselleri och fräs dessa bitar i olivoljan i 5 minuter. Tillsätt därefter 15 smålökar, 5 finhackade vitlöksklyftor, 250 g champinjoner och 1 purjolök i mindre bitar. Smaksätt med 1 tsk salt och 1 finhackad chilifrukt. Rör om och ställ in i ugnen på 160 grader i en dryg timme.
Koka under tiden 2 kg potatis och stek 1 kg fläskkotletter.
Gör en omelett genom att vispa 8 ägg, o,5 tsk salt och 1 krm peppar. Häll omelettsmeten i fyra omgångar i en stekpanna med 0,5 msk olivolja per omgång i. Skär den färdiga omeletten i strimlor och placera överst på varje tallrik vid servering.

fredag 27 januari 2012

Servettbrytning Flamenco

Ibland vill man ha ett extra färgsprakande dukat bord. Har man tillgång till två likadana servetter i samma storlek är denna servettbrytning att rekommendera. Flamenco
Placera servetterna ovanpå varandra
Vik servetterna längs ena sidan.
Vik servetterna längs andra sidan så att en kvadrat har bildats.
Vik den lösa trekanten av översta fyrkanten som ett dragspel mot mitten.
Gör likadant med den underliggande fyrkantens lösa del.
Vik servetten dubbel med dragspelet diagonalt med vikningen. Antingen kan Du stoppa här och låta servetten (nu bruten som en trekant) ligga på tallriken.
Fäst hörnen på servettens baksida och ställ den upp.

torsdag 26 januari 2012

Dukning med spanska förtecken

Anders var lyrisk hela veckan - till helgen skulle vi testa "Vina Tondonia" - detta vin som alla vintidningars skribenter tycks göra vågen för vid blotta åsynen av en flaska. Då vinet är spanskt hade han nogsamt studerat våra kokböcker efter "rätterna" med spanska förtecken.

Dessvärre blev han förkyld till helgen så "VINET" får bero tills båda är friska. Det spanska temat fick dock kvarstå.Jag erbjöd mig att göra efterrätt och fundera ut lämplig dukning. Jag fick för mig att vi skulle formera dukar som spanska flaggan - en röd som täcker hela bordet och en gul tvärs över. Servettbrytningen Flamenco med röda och gula servetter kändes helt rätt i sammanhanget. Ljusen går i rött. Hela dukningen ger ett rustikt intryck, varför vi använder grillbestick med trähandtag.

onsdag 25 januari 2012

Veckans druva: Tempranillo

Spansk rödvinsdruva. Just kopplingen tempranillo-Spanien är väl bland det första en vinintresserad lär sig. Men den odlas även på andra håll.
Temprano är spanska för tidig. Och mognar tidigt är just vad denna druva med sina tjocka skal gör. Två veckor tidigare än exempelvis garnacha, som tempranillo blandas med i Rioja.
Tempranilloviner kan ha en djup, mörk färg. I doften hittar man jordgubbar, kryddor och läder. Just lädertonen tycker jag är väldigt tydlig. Den mörka färgen då? Ja, att Riojaviner ofta går mot tegelröd färg beror på lagringen de genomgår innan flaskorna släpps för försäljning.
I det lite svalare Ribera del Duero blir vinerna strävare än i Rioja. I Ribera blandas de heller inte med andra druvor. I Rioja är det garnachadruvan som ger vinerna det där lilla extra av alkohol. Tempranillo odlas i stort sett i Spaniens alla vinregioner. I Navarra kan den blandas med cabernet sauvignon, medan den i Penedès mjukar upp barska monastrellviner.
Jag har blivit väldigt förtjust i tempranilloviner. Dels i Rioja, där då druvan blandas med garnacha, mazuelo och graciano. Men framför allt i vinerna från Ribera del Duero, där druvan helt står på egna ben.

tisdag 24 januari 2012

Inbakad köttfärslimpa

Av någon anledning blev smördegsrullen kvar efter nyår och nu började sista förbrukningsdagen gå mot sitt slut. Lägger man till att våra barn gillar köttfärs i alla valörer och deras mamma är svag för att göra köttfärslimpa, är svaret enkelt. I min köttfärslimpa tillför jag ganska mycket morötter, gör att hela limpan känns luftigare, tycker jag.

Inbakad köttfärslimpa
1 stort ark smördeg
750 g nötfärs
4 morötter, skalade och rivna
1 gul lök, skalad och riven
1 st ägg
1/2 dl majsenamjöl
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 fetaost
Sätt ugnen på 200 grader Celsius. Mixa samman färs, rotfrukter, ägg, salt, mjöl och peppar och blanda till en fast smet. Låt vila någon kvart. Lägg smördegsrullen i mitten av en plåt. Forma smeten till en limpa ca 25 cm lång i dess mitt. Stick in fetaosten på olika ställen i färsen. Vik över och fäst kanterna av smördegen högst upp så att den omsluter hela köttfärslimpan. Sätt in i ugnen. Sänk värmen till 175 grader Celsius. Stek ca 30 min tills dess innertemperatur når 68 grader Celsius.
Servera köttfärslimpan med pasta.

måndag 23 januari 2012

Vinquiz 21

1. Vad är det egentligen du dricker när du dricker oloroso?
a) Portvin
b) Sherry
c) Madeira

2. I denna vinregion, av många ansedd som den förnämsta av alla, görs vita viner på chardonnay och röda på pinot noir. Vilken är regionen?
a) Bourgogne
b) Bordeaux
c) Rioja

3. Tempranillodruvan odlas över hela Spanien. Men vad betyder det spanska ordet temprano?
a) Tillfällig
b) Tidig
c) Otidsenlig

4. Vilket land förknippar du druvan pinotage med?
a) USA
b) Sydafrika
c) Australien

5. Vad kallas druvan syrah när den odlas i Australien?
a) Petite sirah
b) Silvaner
c) Shiraz

6. Vilket land förknippar du druvan grüner veltliner med?
a) Tyskland
b) Schweiz
c) Österrike



Rätt svar: 1b, 2a, 3b, 4b, 5c, 6c

söndag 22 januari 2012

Två spanska viner

Fredag. Veckans sista arbetsdag. Men denna fredag har Arvid feber. Ganska hög feber. Eftersom jag själv är förkyld med lite huvudvärk (hade funderingar på att åka från jobbet tidigare under torsdagen) så är valet lätt när vi ska bestämma vem av oss som ska vara hemma. Lena och jag brukar varje söndag dra upp riktlinjer inför den kommande veckan. Om de blir sjuka, vem kan då vara hemma den och den dagen? Det är inte läge att diskutera sådant klockan 05.00 en kall vintermorgon.
Arvid sover mycket under dagen och Sigrid tycker att det känns konstigt. De brukar ju alltid leka när båda är hemma. "Varför måste Arvid sova hela tiden?" Nåja, en 45-årig pappa får duga det också.
Förkyld eller inte, lite fredags- och lördagsvin går alltid ner. Fast de dyrare Vina Tondoniavinerna vi hade tänkt ta får vänta tills vi båda känner oss friska...
Condes de Albarei, Albarino, Riax Baixas, 2005, köpt i Spanien för okänt antal kr.
Tydlig smak av övermogna äpplen, grapefrukt och något pepprigt. Den övermogna äppeltonen gör att vinet nästan påminner om ett sött vin. Ja, har nog passerat bäst-föredatum. Vinet försöker kommer överens med en tallrik gazpacho. Går väl sådär...
Celeste Crianza, Torres, Ribera del Duero, 2008, 132 kr på Viking Line.
Ett vin som vi gärna återkommer till. Lite sträv början, men därefter en mjuk jordgubb-vaniljmix som för tankarna till Rioja. Visst, det är samma druva (tempranillo), men Riberaviner brukar vara något strävare än Riojaviner. Dock inte det här. Mycket gott vin. Finns i beställningssortimentet för 170-180 kr flaskan.

lördag 21 januari 2012

Vegetarisk måltid: falafel och bulgur

Denna rätt vågade jag mig på att testa efter att ha varit inne på Remsans trevliga blogg. Det faktum att jag hittade mynta i trädgårdslandet påverkade också (jag trodde att de gröna bladen skulle ha vissnat, men de levde i bästa välmåga). Min smet blev en smula lös, vilket jag löste med maizenamjöl, jag vet inte exakt hur mycket, men så att den blev fastare i konsistensen.
Falafel
2 squash, grovt riven
2 morötter, grovt riven
1 gul lök, grovt riven
1 vitlöksklyfta, riven/pressad
1 msk olivolja
2 burkar kikärter
1 ägg
1-1 1/2 tsk spiskummin
1- 1 1/2 tsk malen koriander
1/2 tsk salt
1 tsk sambal oelek
1 dl hackad mynta
1/2-1 dl maizenamjöl

Strö över salt på den rivna squashen, låt stå och dra ur vätska någon halvtimme. Pressa sedan ur vätskan. Stek squash, morot, lök och vitlök kort i en kastrull med olja. Mixa dem sedan tillsammans med övriga ingredienser till en smet. Forma till bollar. Stek dem i olja i en stekpanna på ganska hög värme.

Servera med myntasmaksatt bulgur och keso.

fredag 20 januari 2012

Servettbrytning: Svalan


Den här servettbrytningen är väldigt enkel och går lika bra att göra med pappers- som medlinneservetter!Svalan
Veckla ut servetten.
Vik servetten längs med ena långsidan.
Vik servetten längs andra långsidan till en kvadrat.
Vik det översta skiktet längs diagonalen över till andra sidan.
Vik det som ett dragspel tills dess tyget tar slut.
Vik det näst översta lagret något kortare sträcka och vik det som ett dragspel till tyget tar slut.
Vik servetten längs andra diagonalen, med "dragspelen" utåt.

torsdag 19 januari 2012

Trerätters måltid efter en väldigt intensiv vecka...Champinjonsoppa, Kycklingrätt och Minttårta

Förra veckan var nästan att betrakta som "veckan som gud glömde". Helt klart bland de svettigaste vi har haft på mannaminne. Förutom allt extra som skulle in just denna vecka, till årsredovisningen, månadsrapporten och specialprognosen lyckades jag toppa med en härlig hosta och allt sammantaget resulterade i en migränsväng - något som inte har drabbat mig på över nio år (Jag hade då en i sammanhanget ganska blygsam variant, som kunde hävas med något som var utskrivet av läkare (vanliga huvudvärkstabletter ger noll effekt)!!!

Anders hade också en riktigt jobbig vecka och de få gånger jag såg honom (flera gånger kom han hem denna vecka då både barnen och jag hade somnat (händer aldrig vanligtvis att någon av oss bommar barnens nattningar, tvärtom vi brukar natta ett barn var varje kväll) såg han väldigt blek ut. Nå när helgen väl kom vill man ändå göra litet extra. På fredagen firade vi ändå med gott i glas och på fat, men dukning och någon vackrare servettbrytning var det inte tal om. På lördagen däremot började livsandarna återkomma. Vi valde ändå synnerligen enkla recept; svampsoppa, en kycklingrätt med äpplen och valnötter och en minttårta som avslutning.Champinjonsoppa
700 gram champinjoner, finskurna
1 st gul lök , finskuren
smör
8 st potatisar, skalade och tärnade
1 liter vatten
2 st svampbuljongtärningar
5 dl matlagningsgrädde
salt
peppar
Tag fram en stor kastrull. Fräs champinjonerna och löken några minuter i smör. Tillsätt vattnet, potatistärningarna, buljongtärningarna och grädde.
Låt koka i 20 minuter. Mixa soppan med en stavmixer eller i en matberedare och smaka av med salt och peppar. (Skulle vi inte ha barn skulle vi lämna några champinjoner att dekorera med). Kyckling med äpple och valnötter
Placera 1 kg kycklingfiléer i en ugnssöker form. Salta och peppra. In i ugnen på 225 grader i 20 minuter.
Koka 500 g tagliatelle.
Stek 6 skivade gröna äpplen och stek dessa i lite smör tills skivorna får en fin, lite brun ton.
Servera kycklingen, pastan och äppelskivorna med 100 g valnötter.
Mintchokladtårta
200 g smör
100 g mörk choklad, (70 %)
100 g after eight choklad 12 bitar
4 st ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 krm salt
Glasyr
50 g smör
100 g after eight choklad, 12 bitar
2 dl florsocker
Garnering
After Eight choklad runt om

Sätt ugnen på 175 grader Celsius. Smält smör, choklad och After Eight i en kastrull och låt svalna. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Blanda ner chokladsmöret. Vänd ner ner vetemjöl, kakao, bakpulver och salt. Smörj en springform med smör och fördela ut kokos runt. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt svalna och låt kakan stå kvar i formen.Smält smör, grädde, florsocker och After Eight till glasyren. Låt svalna något. Häll glasyren över kakan. Lossa kakan från formen med hjälp av en kniv och garnera med After Eight runt kanten. Låt stelna i kylen 2-3 timmar. Tionio, Pesquera de Duero, Ribera del Duero, inköpt i Spanien för cirka 100 kr.
Ganska strikt, rödbärigt och vaniljtonat. Känns spanskt. Priorat? Jaså, inte det. Ribera del Duero. Vinet smakade bra, men en envis svavelton i doften drog ner betyget. Trots namnet var det utdrucket redan före "tio i nio".

onsdag 18 januari 2012

Veckans druva: Viura

Viura kallar man denna vitvinsdruva i Rioja. Annorstädes går den under namnet macabeo. Det är den mest odlade vitvinsdruvan i norra Spanien. Även i Frankrike, och då speciellt i Roussillon, är den populär. Den används där dels i vita viner, dels som en av flera druvor i rosévin.
Den kan faktiskt ingå i rödviner också. Detta förekommer i Spanien. Mer vanligt tidigare än i dagsläget. I roséviner får den uppgå till 30% i druvblandningen, i röda viner upp till 10%.
Viner (vita) gjorda på druvan har en något obestämd blommig doft och relativt låg syrahalt. Tidig skörd ger högre syrahalt, men då kan stå där med ett vin väldigt fattigt på (blommig) doft.
Belackare menar att druvan är väl neutral och att vit rioja ofta bara smakar ek och lite ung frukt. God rioja, menar de, får sin karaktär av druvan malvasia, som ofta blandas med viura i vit rioja. Själv finner jag vit rioja god. Inte lika komplex och nyanserad som vit bourgogne, men ändå. Om det är malvasiadelen i druvblandningen jag gillar? Vet inte, faktiskt. Är inte riktigt där än...

tisdag 17 januari 2012

Tacostårta

Jag förstår inte riktigt var bilderna har tagit vägen. Faktum är att vi blev väldigt inspirerade av den trevliga bloggen Mårtenssons kök. På nyårsdagen hade de frossat loss i en tacostårta. Nu glömde jag bort en del där jag stod i köket, men den blev riktigt god. Med litet god vilja kan man se den längst bort på bordet...

Tacotårta
6 Tortillabröd, stora och mjuka
1 kg köttfärs
1 gullök, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackad
1 burk majs
1 påse tacokryddor
1 dl vatten
5 dl crème fraiche
1 burk majs
2 dl riven ost
röd paprika, tomater, gurka - allt i tärningar som en sallad bredvid
Börja med att steka köttet, häll i lökhacket, en majsburk och tillsätt tacokryddorna. Låt det fräsa en stund innan du slår i vattnet och sen låter det koka in helt.Blanda samman hälften av crème fraichen och majsen i en skål, blanda den rivna osten med resterande del créme fraiche.
Lägg tre av tortillabröden i botten av en stor bricka. Bred på ett lager oströra, därefter ett lager tacofärs. Nästa lager med bröd, köttfärs och majsblandning. Varva lagren till ingredienserna har tagit slut. Servera.

måndag 16 januari 2012

Veckans utmaning!

Av Elina fick vi följande utmaning: Att besvara nedan frågor

1. Vad gjorde du för 10 år sedan?

Då vi är två som skriver i denna blogg, Anders och Lena, och vår gemensamma historia började först för knappt åtta år sedan börjar vi där. Vi träffades i maj 2004 och redan på hösten samma år hade Anders friat och vi börjat planera bröllopet som var bokat till 11 juni 2005. På våren hade vi fullt sjå med planeringen med allt vad det innebär - ett någorlunda stort bröllop tar ledigt ett halvår- nio månader i anspråk av all ens lediga tid.

Själva slutgiltiga sammanställningen dröjde av naturliga skäl till 10 och 11/6, men vi hade planerat och förarbetat så långt det var möjligt för oss, för att ha möjlighet att njuta då dagen D väl kom...

2. Vad gjorde du för 1 år sedan?

Bokade snickare som skulle bygga vår altan (vilket han gjorde med den äran).

3. Fem snacks som du gillar?

Anders:
After eight, bounty, rollo-kola, sötmandlar och Ahlgrens bilar
Lena:
Chips, ostbågar, kanelbullar, lingonkaka och PEPPARKAKSDEG

4. Fem sånger som du kan hela texten till?

Anders:
Caroline och Rocking all over the world (med Status Quo), You shook me all night long (med AC/DC), Bolibompa (!) och Rorri Racerbil (!!)
Lena: Sommarvisa (av Riedel tror jag att det är), Delilah (av Tom Jones), Rorri Racerbil (!!) och Tre gubbar - sedan tror jag faktiskt inte att jag kan någon fler utantill.

5. Fem saker som du skulle göra om du var mångmiljonär?

Anders:
Arbeta kvartstid (trivs bra och tror att det skulle bli trist att sluta helt) och;
- läsa kurser i allt från matlagning till vinets kemi.
- ta dagliga entimmespromenader med Lena
- resa med familjen mer
- öppna vinbar med öppettider en torsdag här och en onsdag där (gästerna förutsätts självfallet vara trevliga och sympatiska)
- ännu mer tid med familjen
Lena
Arbeta kvartstid och:
- doktorera i 1700-talets historia (eller liknande) njae, det får nog bero litet, först skulle jag vilja skriva en bok om dukning och servettbrytning.
- guida på olika slott och museum då inspirationen infaller (och självfallet då även ha tillträde till alla samlingar som inte är öppna för allmänheten)
- ta dagliga entimmespromenader med Anders
- bygga ut huset med ett fyra gånger så stort bibliotek (med öppen spis denna gång) och femdubbla köket. Orangeri skulle också sitta fint (och att mina kunskaper inom växtodling når imponerande nivåer).
- ännu mer tid med familjen

6. Tre dåliga vanor?

Anders:
- Skjuter gärna upp tråkiga saker.
- Tar om alltför många gånger vid måltider.
- Hittar på ursäkter för att inte ta mig ut i joggingspåret.
Lena:
- Kan lätt gå och småäta om jag är allför stressad eller uttråkad.
- Kan lätt "tappa" bort nycklar och plånbok, då jag placerar dem på nya "snillrika" platser var och varannan dag.
- Dricker för mycket kaffe (får huvudvärk då vi har slut på kaffe).

7. Fem saker du gillar att göra?

Anders
- äta gott
-dricka gott
- umgås med familj och vänner
- läsa
- lyssna på musik

Lena:
Samma som Anders bortsett från sista som jag byter ut mot "pyssla"

8. Tre saker du aldrig skulle klä dig i eller köpa?

Anders
- ringar i öron och näsa
- tatueringar
- linnen (allför långsmala armar oavsett träningsintensitet).

Lena
- kortkorta kjolar och klänningar
- alltför många färger i ett och samma plagg (eller blanda samman)
- alltför höga klackar (klarar inte av att gå i dem då min vardagsmotion består av minst 5 km långa promenader till och från jobbet).

9. Tre favoritleksaker?

Anders:
-Stereon
- papper och pennor
- spännande vintidningar
Lena:
- origamipapper och andra papper
- linneservetter
- saker som hör till det dukade bordet

10. Personer jag vill se göra denna utmaning:

- Alla dem som läser detta och känner sig hugade.

söndag 15 januari 2012

Vikta 16-uddiga stjärnor att ha som dekoration

Dessa har jag lärt mig av en kollega på jobbet. Hon använde betydligt längre och bredare pappersremsor då hon gjorde flera stjärnor som hängde från fikarummets tak. Mycket snyggt. Vill man pigga upp en paketinslagning så stoppar man före de fyra sista stjärnuddarna på baksidan och klistrar på dem på paketet.Vikta 16-uddiga stjärnor att ha som dekoration
Klipp ut 4 st 1 cm tjocka och 30 cm långa band.
Lägg dessa omlott.
Lägg remsorna omlott över varandra, den sista får Du trä genom sista öglan. Remsorna "låser" på så sätt varandra.
Vänd på det hela och gör likadant på baksidan.
Vik den övre högra remsan 90 grader rakt upp, med vikningen på baksidan. Vik samma remsa nedåt igen, slå runt 90 grader och vik in den i öppningen där den stack ut från början.
Tryck till.
En första dubbel stjärnudd har bildats.
Gör likadant med de resterande 3 hörnen.
Vänd på plattan och gör likadant på baksidan.
Du har nu 8 uddar i ytterkanterna. Vik tillbaka alla remsor så att de går kant i kant med vikningarna.
Ta den övre av remsorna som pekar uppåt och vik den nedåt/utåt.
Slå ett halvvarv på papperet och stick remsan in i öppningen under.
Dra försiktigt så att en udd bildas.
Gör likadant med de resterande tre remsorna på framsidan.
Ska Du dekorera ett paket, klipper Du av alla remsor och klistrar fast den.
I annat fall gör Du likadant med remsorna på baksidan...

lördag 14 januari 2012

Vasamuseet

Hela familjens intresse för skeppet Vasa har antagit astronomiska dimensioner under julhelgen. SVT visade "Vasa 1628" i två delar. Både föräldrar och, i synnerhet, Arvid har suttit som fastnaglade framför TVn.Arvid är väldigt vetgirig (antagligen i likhet med de flesta femåringar) och har sugit åt sig all tänkbar information om skeppet och om mannen som sannolikt bar en stor del av ansvaret (om inte hela) för att båten blev så feldimensionerad: Gustav II Adolf. Dålig syn, ärtsoppstjock dimma, Lützen, 1632 och galopp rakt in bland fienden har ett självklart samband för vår lille teling efter denna jul. Liksom den katastrofala jungfrufärden den där söndagen i augusti 1628.En av julhelgens stora begivenheter var då vi åkte till Vasamuseet.Museet är väldigt välplanerat. Ett av båtens batteridäck är återskapat och är perfekt för både barn och vuxna att få en känsla för hur det var att leva ombord på ett skepp. (Även om råttor och mörker är borttagna).Förutom intresset för just båden Vasa har barnen även ett sort intresse för pirater i största allmänhet just nu. Inramningen på museet uppmuntrade detta intresse ytterligare. Arvid är litet bekymrad just nu. Alla hans framtidsdrömmar tycks vara stängda för honom: "Jag har tre saker jag verkligen skulle vilja bli: Dinosaurie, men de är ju utdöda så det går inte; Racerförare, men då skulle polisen ta mig för fortkörning. Eller så skulle jag vilja bli Pirat, men då blir jag ju också tagen av polisen." Bekymmersam situation.För Sigrid ser framtiden något ljusare ut, hon vill helst bli doktor. Om hon inte får bli prinsessa förstås, det vill hon helst bli.