onsdag 25 januari 2012

Veckans druva: Tempranillo

Spansk rödvinsdruva. Just kopplingen tempranillo-Spanien är väl bland det första en vinintresserad lär sig. Men den odlas även på andra håll.
Temprano är spanska för tidig. Och mognar tidigt är just vad denna druva med sina tjocka skal gör. Två veckor tidigare än exempelvis garnacha, som tempranillo blandas med i Rioja.
Tempranilloviner kan ha en djup, mörk färg. I doften hittar man jordgubbar, kryddor och läder. Just lädertonen tycker jag är väldigt tydlig. Den mörka färgen då? Ja, att Riojaviner ofta går mot tegelröd färg beror på lagringen de genomgår innan flaskorna släpps för försäljning.
I det lite svalare Ribera del Duero blir vinerna strävare än i Rioja. I Ribera blandas de heller inte med andra druvor. I Rioja är det garnachadruvan som ger vinerna det där lilla extra av alkohol. Tempranillo odlas i stort sett i Spaniens alla vinregioner. I Navarra kan den blandas med cabernet sauvignon, medan den i Penedès mjukar upp barska monastrellviner.
Jag har blivit väldigt förtjust i tempranilloviner. Dels i Rioja, där då druvan blandas med garnacha, mazuelo och graciano. Men framför allt i vinerna från Ribera del Duero, där druvan helt står på egna ben.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar