tisdag 7 februari 2012

Entrecôte med senapssås och röd bourgogne därtill

Skönt att det blev en period med riktig vinter även i år. Visst är det kallt, men glädjen över att ha kunnat åka pulka och skridskor med barnen vinner över kylan.
Vad som är mindre välkommet är denna ständiga förkylning. I år är det bara Lena och jag som är drabbade. Arvid och Sigrid är friska. Det här med förkylningen har blivit en grej som vi skämtar om:
-Hur är det idag?
-Hmm, nu verkar det ha satt sig i näsan. Själv då?
-Halsen idag. Svårt att svälja.
-Jaha, halsen. Där satt förkylningen för mig för två veckor sedan.
-Ja, det var ju då jag hade rinnande näsa.
-Ja, precis.
Över till maten. Den är även i förkylningstider ett kärt nöje - även om den inte smakar lika mycket.
Entrecôte
1 kg entrecôte
1 msk olivolja
2 msk dijonsenap
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
Putsa köttet. Bred på olja, 2 msk senap och salt och peppar runt hela köttbiten. Bryn köttet i en stor stekpanna. Efterstek dörefter i ugnen (180 grader) tills köttets innertemperatur är 55 grader, om du vill ha det rött i mitten.
Sås
2 dl matlagningsgrädde
1 msk kalvfond
1 krm peppar
1 tsk kinesisk soja
2 msk dijonsenap
Värm grädden och vispa ner senapen. Smaksätt med kalvfond. Låt koka i tre minuter. Tillsätt därefter soja och peppar.
Servera med ugnsstekta potatisklyftor.

Vinet då? Jag tror inte en sekund på att ni som är så vinintresserade skippade vinet till fredagsmiddagen.
Nej, det tror inte vi heller. Vinet hette Couvent des Jacobins, Bourgogne Rogue 2008, Louis Jadot, nr 5283, 115 kr. Röd bourgogne som inte kostar skjortan. Precis lagom när man är förkyld. Lingon, örter, jordgubbar och en nödvändig, liten strävhet som stramar upp vinet så att det bjuder maten lite motstånd.

2 kommentarer: