söndag 26 februari 2012

Italiensk trerätters när amarone möter appassimento

Fredagkväll och våra goda vänner A och J är bjudna till oss på middag. Just en fredag känns som en utmärkt dag att ha gäster, tycker vi. Det blir en tydlig avspark inför helgen och helgen känns dessutom längre. Den här kvällen blev så där trevlig som en kväll med goda vänner lätt blir. Helt plötsligt var klockan halvtolv - det är inte ofta Lena och jag är uppe så länge. Efter nattning vid åttasnåret brukar vi också somna. Vi kände oss nästan lite tonårsbusiga som var uppe så länge...
Grönsakspaj
250 g sparris
4 msk olivolja
1 gul lök, hackad
1 zucchini, delad i småbitar
2 vitlöksklyftor, hackade
100 g spenat, hackad
1 kruka basilika, finhackad (basilikan, inte krukan)
100 g riven parmesanost
500 g kesella
6 ägg
Skölj sparrisen och dela den därefter i mindre bitar. De träiga ändarna kan med fördel tas bort. Koka i lätsaltat vatten i två minuter.
Sätt ugnen på 180 grader. Hetta upp olivoljan i en kastrull. Lägg i löken och därefter zucchinin. Fräs tills zucchinin blivit mjuk. Tillsätt först därefter vitlöken och fräs ett tag till.
Tag av kastrullen från plattan och tillsätt sparrisen och basilikan. Salta och peppra.
Smöra en springform, diameter 20 cm, och pudra den med två matskedar parmesan.
Blanda i kesella, ägg och resten av osten i de kallnade grönsakerna.
Häll röran i formen och grädda i en timme i ugnen. Låt pajen vila i kylskåp i minst tre timmar efter att den kallnat.
Fläskkotletter, potatis och pesto
1 kg fläskkotletter
2 kg potatis
2 vitlöksklyftor
50 g pinjenötter
120 g basilika
1,5 dl olivolja
50 g parmesanost
Stek fläskkotletterna, koka potatisen.
Lägg pinjenötter och vitlök i en matberedare och kör tills det är finmalet. Tillsätt basilika och olivolja. Kör igen. Salta och peppra. Häll i osten.
Vinprovningen gick ut på att jämföra ett amaronevin och ett appassimentovin
Appassimento Tommasi Appassimento 2009, nr 5354, 89 kr.
Fyllig smak som dör ut fort. Körsbär, lakrits och lite allmän kryddighet.
Castel Forte Amarone della Valpolicella 2008, nr 12379, 159 kr.
Att det här var amaronevinet kände vi alla fyra. Den lite bittra tonen med russindrag känner man igen. Körsbär och choklad likaså. Kvällens godaste vin. Inte helt oväntat med tanke på prisskillnaden.
Tiramisù
1 dl socker
4 ägg, vitorna för sig och gulorna för sig
250 gram kesella
300 gram mascarponeost
30 st savoiardikex
1,5 dl starkt kallt kaffe
5 msk konjak
1,5 msk kakao
Blanda kaffe och likör i en bunke. Vispa socker och äggulor i en skål tills det bildats en tjock, blekgul smet. Blanda i mascarponen och kesellan till en jämn smet. Vispa äggvitorna hårt (tills du kan vända bunken) och vänd ner dem försiktigt med de övriga ingredienserna i smeten.

Doppa hälften av kexen, ett åt gången, i kaffeblandningen. Låt överflödig vätska rinna av och lägg kexen i en form. Bred på hälften av smeten. Doppa resterande kex och lägg på ett varv till följt av gräddsmet. Släta till ytan och pudra över rejält med kakao, jag brukar pudra med en tesil. Ställ i kylskåp i minst 3 timmar, eller tills kakan fått fast konsistens.
Nu placerade vi efterrätten i mindre skålar, hälften syns på bilden ovan...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar