onsdag 29 februari 2012

Veckans druva: Dolcetto

Rödvinsdruva som mognar tidigt och och har låg syrahalt. Odlas i Piemonte i norra Italien. Viner på druvan är mjuka, runda, fruktiga med toner av mandel. Vinerna ska drickas unga, men lite finare varianter kan sparas i åtminstone fem år. Detta gör att vinproducenter som gör barolo- och barbarescoviner gärna gör viner på även dolcetto. Medan de muskulösa barolo- och barbarescovinerna bidar sin tid i vinproducenternas källare, kan tidigt drickvänliga viner på dolcetto säljas. Flödet i inkomster blir på så sätt jämnare.
Eftersom dolcetto mognar hela fyra veckor före nebbiolo, druvan i barolo och barbaresco, kan man lugnt låta dolcetto odlas på de sämre lägena. Den hinner ju mogna ändå.
Om dolcetto är lätt att odla är den svårare att vinifiera. Den låga syran tillsammans med en ganska hög tanninhalt gör det svårt. Därav av namnet dolcetto, som betyder "den lilla söta". Druvan känns på grund av syrabristen helt enkelt sötare än sina Piemontekollegor nebbiolo och barbera. Kortare jäsningstid ger lite lägre tanninhalt. Däremot ger den kortare jäsningen inte mindre färg åt vinet - skalet är alldeles för rikt på antocyaner för det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar