torsdag 12 november 2009

Vår 5-åriga förlovningsdag bör firas; del 2.

Brukar man verkligen fira förlovningsdagen då man har gift sig?, är en fråga man kan ställa sig. Jag vet faktiskt inte riktigt, kanske är det så.
Vi har för vana att nogsamt studera kalendern utifall det finns något där som bör uppmärksammas. Förutom barn, högtider och namnsdagar, kan vi nog tycka att dagen vi först träffades på, dagen vi förlovade oss på och, förstås, dagen vi gifte oss på, är dagar värda att fira litet extra. Att visa varandra uppskattning är inget man behöver snåla på, anser vi.

Skulle bara en av oss tycka att matlagning och allt runtomkring var ett roligt fritidsintresse, medan den andre såg det som något besvärligt och nödvändigt ont, skulle nog glädjen att hålla på ha mattats av med tiden. Dessutom har jag haft turen att gifta mig med en romantisk man minsann, tack älskade Anders för att Du är det. Nå, vad jag ville ha sagt: vi firar vår femte förlovningsdag två gånger (minst)!
Morotssoppa har jag gjort tidigare, men aldrig med apelsininslag, det låter spännande, så kör i vind. Receptet har jag fått av en väninna, Pernilla, och det tackar jag för. Rabarberna till efterrätten har vi haft i frysen, men det går lika bra med exempelvis äpplen.
Meny
Förrätt
Pernillas morots- och apelsinsoppa
Huvudrätt
Vaktlar med fikon
Efterrätt
Rabarber i zabaglione
Pernillas morots- och apelsinsoppa

  • 500 g morötter
  • 30 g smör
  • 1,5 dl apelsinjuice,
  • 1,25 l grönsaksbuljong
  • 1 liten lök, grovt hackad
  • 1 msk hackad färsk timjan eller 1 tsk torkad
  • salt och peppar
  • crème fraiche eller gräddfil och muskotnöt till servering
    Skala och skiva morötterna. Lägg dem och smöret i en stor tjockbottnad kastrull och fräs på medelstark värme i 10 minuter. Rör om då och då.
    Tillsätt apelsinjuice, buljong och lök. Koka upp och tillsätt timjan, salt och peppar. Sänk värmen, lägg på lock och koka i 20 minuter eller tills morötterna är mjuka. Låt svalna.
    Kör soppan slät i mixer. Häll tillbaka den i kastrullen och hetta upp den på nytt. Servera i portionstallrikar, klicka i lite crème fraiche och strö över muskotnöt.

Créme fraichen ger verkligen rätten en extra dimension så ta inte bort den!

Då Du ska skala kaktusfikonen, i rätten nedan, kan ett varningens finger vara på sin plats; det var inte enbart för att namnet var ledigt i ordlistan som frukten fick sitt namn....kaktusfikon.

Det blir godare med färska kryddor, men många tenderar att bli hängiga fort inomhus, tycker jag, varför jag valde torkade varianter.


Vaktlar med fikon

  • 4 förberedda vaktlar,
  • timjan, rosmarin, oregano, salt o peppar, 3-4 lagerblad,
  • 2 msk smör,
  • 4 skalade och halverade kaktusfikon,
  • 3 dl vitt vin,
  • 1 msk riven, mörk choklad.
Skölj och torka vaktlarna, salta och peppra och krydda efter smak. Grilla i eldfast smord form i 240 grader Celsius under 10 minuter. Vänd vaktlarna och tillsät fikonen, häll över vinet och strössla över chokladen. Sänk ugnsvärmen till 175 grader Celsius och låt vaktlarna stekas i 10 minuter till.


Rabarber i zabaglione
  • några rabarberstjälkar (Vi har några infrysta från isomras),
  • 3 msk socker,
  • 1 dl vatten,
  • 1 kanelstång,
  • zabaglionekrämen:
  • 6 äggulor,
  • 4 msk socker,
  • 1 dl vitt vin
    Skär rabarbern i bitar. Koka dem lätt i vatten, socker och kanel. Eftersom mina rabarber har varit i frysen, blir det en litet simmig röra - det hade blivit finare om de hade vart färska och behållit en viss "stuns". Nåväl. Häll äggulor, socker och vin i ett tjockbottnat kärl. Ställ det i ett större kärl med sjudande vatten. Vispa tills krämen tjocknar. Placera rabarbern i några portionsformar. Häll över den ljumma krämen.

1 kommentar: