måndag 30 november 2009

Lussekatter / Lussebullar / Saffransbullar med philadelphiaost

  • Lussekatter med Philadelphiaost är värt att prova. Vi gjorde även några saffranssnäckor som vi fyllde med en massa av hasselnötter(200 g malda), 1 tsk kanel, 1 msk florsocker och 100 g smör.

    Saffransdeg:
  • 1 pkt jäst för söta degar,
  • 150 g smör,
  • 5 dl mjölk,
  • 300 g philadelphiaost,
  • 3 frp à 0,5 g saffran,
  • 1,5 dl strösocker,
  • 2 dl russin
  • 0,5 tsk salt
  • ca 14 dl vetemjöl

Pensling:

  • 1 st ägg

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till fingervarmt. Rör ner jästen i degspadet tills den är upplöst. Tillsätt Philadelphiaost, saffran, socker och salt. Tillsätt det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 2 delar. Baka sedan ut 20 lussekatter av ena delen, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek 20-30 minuter.
Pensla brödet med uppvispat ägg. Snäckorna gör Du genom att Du kavlar ut den andra delen och brer på med nötmassan som beskrevs ovan, Rulla ihop och skär ut 20 delar som Du placerar i bullformar.


Grädda lussekatter/snäckor mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter.

Lussebullarna ÄR väl de traditionen förespeglar, men snäckorna....mmmmmmmmm....

1 kommentar: