söndag 15 november 2009

Oxfilé och grönmögelostlasagne med Touriga Nacional i glasen


Meny
Förrätt:
Kräftsurprise
Huvudrätt:
Oxfilé med grönmögelostlasagne
Dessert:
Får förbli en hemlighet tills nästa lördag
Vinval:
Reserva Touriga Nacional 2007 (2558) Domingos Private Collection

Här råder totalförkylning, det är bara jag, Lena, som inte hostar och snörvlar just nu. Men något måste man äta. Och det är ju lördag...

Under hösten har Anders och jag varit inne på att testa viner från Spanien. Men varför inte utöka detta till att gälla hela den Iberiska halvön? I våra vinböcker och tidningar framgår det med önskad tydlighet att Portugals gåva till vinvärlden, vad druvor beträffar, är Touriga National. Hur smakar det?

Det vin vi provade var väldigt gott, men det kräver ganska kraftiga smaker i maten. Sitta och sippa det före maten vore att göra både vinet, och kvällen, en björntjänst.

Vi tyckte att den hade en kryddig doft med tydlig fatkaraktär (vanilj). Även i smaken gick vaniljen igen, men även kryddorna, björnbär och en avslutande chokladsmak.
Servettbrytningen:

  • Vik ut hela servetten och vik servetten diagonalt,men låt främre kanten ligga något nedanför den bakre.
  • Vik upp hörnen mot mitten, med några centimeters mellanrum mellan dem.
  • Vik upp nedre kanden.
  • Vik sidorna bakåt och fäst i flikarna som har uppstått på baksida.
  • Vik fram den främre kanten.

Kräftsurpris

  • 2 personer
  • 8 krustader,
  • 16 tsk créme fraiche, (2 tsk i varje krustad)
  • 16 skalade kräftstjärtar,
  • 25 g rom att dekorera med



  • Grönmögelostlasagne:
  • 6 personer
  • Sås:
  • 3 dl mjölk,
  • 2 dl matlagningsgrädde,
  • 3 msk vetemjöl,
  • 125 g grönmögelost. Koka upp mjölken och grädden och mjölet (se upp för klumpbildning, så ta i lite i taget och vispa under tiden). När såsen tjocknat, lägg i ostsmulor och rör tills såsen åter känns lös.

Spenatröra:

  • 2 hackade gula lökar
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 3 tärnade röda paprikor
  • 2 msk smör
  • 500 g färsk spenat
  • 100 g grovstrimlade soltorkade tomater i olja
  • 2,5 dl buljong
  • salt och peppar efter smak
    Fräs lök och paprika tills de blivit mjuka, tillsätt spenaten, buljongen och de grovstrimlade tomaterna. Salta och peppra.
    ”Montering”:
  • 1 paket torra lasagneplattor
  • 75 g grönmögelost. Sätt ugnen på 225 grader. Formen bör vara 18 x 27 cm. Varva sås, plattor och röra enligt följande: Sås, platta, sås, platta, spenatröra, sås, platta, spenatröra, sås, platta, sås. Låt gärna detta stå ett tag så att vätskan dras in i de torra lasagneplattorna (så slipper man torra kanter). Toppa med smulad ost. Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timma.

Oxfilén ska vara ute i rumstemperatur någon timme för att inte läggas kylskåskall direkt i pannan. Stek den sedan, i smör, på ganska hög värme några minuter på båda sidor. Inte för länge dock - oxfilé ÄR ett fint kött som bäst kommer till sin rätt om det är rosa inuti - och detta kommer från en person som för övrigt vill ha VÄLSTEKT kött. Servera med lättkokad Brysselkål.

Bilderna denna gång är verkligen undermåliga, de ger inte alls rätten rättvisa för det var MYCKET delikat.

Efterrätten får jag återkomma med nästa lördag. Vi tänkte bjuda några vänner på detta, utifall det var ätligt. Och det var det...



1 kommentar: