Enkel servettbrytning med servettring
Veckla ut hela servetten och vik den diagonalt som ett dragspel från ett hörn över till motsvarande hörn på andra sidan. Vik servetten på mitten och trä in i en servettring.
De lila och guldfärgade löven har jag klippt i silkespapper efter två mallar av riktiga lönnlöv.
Ostkexreceptet återfinns under fliken "Skördefest med spanska förtecken" . Förrätten valdes med det Sauvignon blanc-baserade vinet i åtanke - få smaker matchar väl varandra så bra som den druvan och getost.
- 2 - 300 gram getost
- vitt bröd
- 4 msk honung, gärna flytande
- timjan färsk eller torkad
Sätt ugnen på 200 grader Celsius. Skiva getosten och fördela över brödet tillsammans med honungen. Baka i cirka 10 minuter tills smörgåsarna fått en fin färg. Strö timjan över och servera.
Rödbetsrisotto med pistasch- och västerbottenost- gratinerad Hokifilé
- 1200g Hokifiléer
- 2 tsk salt
- 1 dl skalade pistaschnötter
- 2 dl riven västerbottenost
Rödbetsrisotto
- 3 rödbetor
- 4 schalottenlökar
- 3 vitlöksklyftor
- 3 msk smör
- 4 dl avorioris
- 4 dl torrt vitt vin
- 4 dl vatten
- 6 msk koncentrerad kycklingfond
- 2 dl riven västerbottenost
- 1 tsk salt
- peppar efter smak
Tillbehör
- 12 färska gröna sparrisar som kokas i saltat vatten 3 minuter.
- 2 msk olivolja
Sätt ugnen på 225 grader Celsius. Lägg i fisken i en smord form och salta. Peppra efter behag. Ost och nötter blandas samman och läggs på fisken. Gratinera i mitten av ugnen 10-15 minuter. Risotton: Skala, hacka och fräs lökarna i smör. Skala och riv rödbetorna och lägg i. Häll vinet, vattnet och fonden i mindre mängder över riset så att riset täcks och vätskan hinner koka in allteftersom. Sänk värmen och koka sakta under omrörning under cirka 20 minuter. Rör ner osten i risotton, smaka av med salt och peppar. Servering: Lägg upp risotton, med sparrisen ovanpå och fisken vid sidan. Riktigt vackert OCH delikat.
Huvudrätten, med all ost både i risotto och över fisken, ÄR ganska mäktig, så en rejäl PAUS mellan huvud- och efterrätt är att rekommendera. För vuxna såväl som för barn.
Att barnen dessutom hade jämngamla vänner på besök, bidrag oavkortat till att efterrätten inte utgjorde den lockelse som den kan göra...
"Finns det någon fyraåring som vill leka med bilar?" ropar Arvid, 3 år. Vem som åsyftades var inte direkt på Einsteinnivå - då Ester, 4 år, var den enda närvarande i den ålderskategorin.
Ettåringarna uttrycker sig kanske inte lika verbalt, men jag tror inte att det är en överdrift att påstå att "Lill"-Arvid är Sigrids absolut bästa kompis.
Hemlagad avokadoglass
Köp 1,5 liter vaniljglass och låt den tina lite. Mixa köttet från fem avokador med saften från två limefrukter och en matsked riven ingefära. Mixa blandningen tillsammans med glassen och frys in det hela i en form. Låt det tina lite innan du serverar tillsammans med 300 g uppvärmda hallon som du har kokat samman med några matskedar florsocker.
Den middagen skulle man varit med på :-) Fint skrivet! Kram från 4-åringen, Sigrids bästa kompis och deras föräldrar, den ene med lite mer vinprovningstur just igår...:-)
SvaraRadera