Förutom att dessa köttbullar är en av barnens favoriträtter när de väl hamnar på tallriken och ska intas, är det även en favorit när det gäller att hjälpa till vid själva matlagningen.
Vår treåring Arvid knäcker med van hand tre ägg mot en kastrullkant (Pappa, jag kan själv!) och häller i innehållet utan att spilla. När det strax därefter är dags att rulla köttbullarna görs detta med stor inlevelse: Titta, den här ser ut som en båt!
Köttbullar med potatis och lingonsylt
Räcker till lunch dagen efter också, även för storätande familjer. (Vi lovar!)
- 2 dl ströbröd
- 5 msk kalvfond
- 3 dl mjölk
- 3 ägg
- 3 schalottenlökar
- 2 tsk salt
- 3 tsk strösocker
- 3 krm vitpeppar
- 1 kg blandfärs
- 3 matskedar majsolja
Sätt ugnen på 170 grader. Blanda därefter alla ingredienser ovan (förutom majsoljan) i en bunke.
Smörj en plåt med majsolja. Rulla köttbullarna i valfri storlek (går bättre om man har kallt vatten i handflatorna först). Låt plåten med köttbullarna stå i ugnen i 15 minuter.
Potatisen blir godare om den efter kokning delas i mindre bitar och steks tillsammans med två teskedar salt och två teskedar socker. Allt i en klick smör.
Hur många potisar vi tog? Ja, vi fyllde en treliters kastrull.
En klick lingonsylt och ett glas mjölk som ackompanjemang och rätten kan intas.
Vi behövde inte tjata om att maten skulle ätas upp. Det klarade Arvid och Sigrid av på egen hand!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Härligt att laga mat ihop med barnen!
SvaraRadera