söndag 8 november 2009

FARSDAG!!!

Maken kan närmast beskrivas som stockkonservativ vad frukosten beträffar (i övrigt måste jag säga att han faktiskt ÄR väldigt flexibel): Müsli, lättfil och banan. Samt en kopp kaffe på det...

Nå en dag som denna får det ändå bli en smula nymodigt. Pannkakor och våfflor i alla dess former är något som ligger honom varmt om hjärtat (Han vispar ihop det med jämna mellanrum, varefter han och jag äter med god aptit. Barnen stirrar storögt på vår glupskhet, medan de nöjer sig med glassen som serveras till. Jag trodde att alla ungar ÄLSKAR pannkakor.??), varför jag tänkte att det kunde vara ett, om än inte ett fullgott, åtminstone acceptabelt substitut.

Eftersom Sigrid är en sann morgonatlet kunde vi påbörja arbetet redan klockan 04.00....
Dukningen gick åt det rustikare hållet, med jutvävsduk och oranga lönnlöv som dekoration.

Vanliga pannkakor kändes en smula torftigt, varför jag valde att göra Ingefärsplättar:
  • 6 dl vetemjöl,
  • 2 tsk bakpulver,
  • 1/2 tsk bikarbonat,
  • 1/2 tsk salt,
  • 2 tsk mald ingefära,
  • 2 tsk mald kanel,
  • 1 tsk mald nejlika,
  • 3 ägg,
  • 1 dl farinsocker,
  • 5 dl mjölk,
  • 2 msk sirap,
  • 50 g smält smör. Ingredienserna vispas samman. Skeda i smeten i plättlaggen och vänd då smeten fått färg. Lägg över på tallrik och servera med i kanel och socker stekta äppelskivor och kall créme fraiche. Litet överraskande gillade båda barnen dessa plättar. Arvid, vår 3-åring, tyckte att de smakade pepparkakor. Vilket ju var sant då de flesta pepparkakskryddor är med.

En god Hallonsmoothie till det:
Till drygt 1,5 liter behövs:
  • 1 liter vaniljyoghurt,
  • 5 dl apelsinjuice,
  • 2 bananer,
  • 2 pkt frusna hallon.
Mixa samman till en slät "smet". Klart.

Jag trodde att att kavring var en väldigt svårbakad limpa med många olika degar som skulle ligga över både natt 1 och 2. Döm min förvåning då en väninna berättade att så var absolut inte fallet, tvärtom. Tack Pernilla!


Kavring:
  • 7 dl rågsikt,
  • 2 msk malda brödkryddor,
  • 1 msk salt,
  • 2 tsk bikarbonat,
  • 4 dl lättfil,
  • 1/2 dl sirap
    Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner lättfil och sirap. Fördela degen i den smorda formen. Sätt in formarna på nedersta falsen i kall ugn. Grädda bröden ca 1 timme i 175 grader Celsius.
Kavringen serveras med fördel till Philadelphiaost och röd paprika. En tydligare bild av kavringen återfinns under "gåsmiddag".

1 kommentar:

  1. Oj oj, vad gott. En sådan frukost är det omöjligt att tacka nej till, oavsett vilka vanor man har!

    SvaraRadera