Denna dag tog vi oss över till den kulliga budasidan. Budapest består egentligen av två sammanslagna städer: Buda och Pest. Innan vi tar oss upp får vi, vid sidan av Elisabethbron syn på en staty av Sissi - den vackra österrikiska Kejsarinnan och ungerska drottningen, vars hårfrisyrer båda jag och Sigrid beundrar och försöker efterapa efter bästa förmåga.
Vi valde att testa bergbanan upp till slottet.
Det ser ganska kallt ut och det var det. Men inte på långa vägar lika kallt som det är hemma i Sverige just nu - våren tycks vara försenad på många ställen detta år.
Gellérthöjden (och bergbanan, liksom det mest kända varma badet) är uppkallat efter Sankt Gellért (eller Gerhard som han hette från början) som sökte kristna landet tillsammans med kung Stefan runt år 1000. Detta uppskattades inte av alla. Då Stefan dog passade man på att spika in Gellért i en tunna som man kastade ner för den branta kullen som kom att bära hans namn. Han helgonförklarades 1083.
Väl uppe på slottshöjden blev vi litet osäkra på var vi skulle börja.
Vi lade större delen av tiden på det stora galleriet. Arvid var helt hänförd "Tänk att någon faktiskt har målat dessa tavlor...". Både jag, Arvid och Sigrid blev väldigt förtjusta i en tavelserie från jugend tiden om en Clara "the king´s wife, my sister". Som av någon anledning låg död nedanför en soldat i sista tavlan (av två, men det fanns en tavla om samma Clara (tror vi) av en annan konstnär i anslutning till dessa). Jag har, efter hemkomsten, försökt googla på vem denna Clara kan ha varit.
Hittills har jag kammat hem noll så om någon vet, meddela mig gärna.
Även Anders har upptäkt att detta med tavelgallerier det är även hans melodi (Gällande historia kan han litet skämtsamt säga "Jaha, är Karl XIV Johan samma person som Jean Baptiste Bernadotte? Rör sig detta om några nya rön??? Litet överdrivet, men även om han kan tycka om att gå på slott är inte KUNGAR något som intresserar honom särdeles mycket.)
Väl uppe på Pest sidan passade vi på att smaka en tre-rättersmenu, bestående av gulaschsoppa och paprikakyckling.
Gulaschsoppa
5 hg nötkött
50 g margarin
2 dl finhackad lök
2 teskedar paprikapulver
lite starkt paprikapulver
1/2 tsk kumminfrön
1 klyfta vitlök
2 gula eller gröna två gröna paprikor
2 tomater
6 hg potatis
salt
Skär köttet i 2/2 cm kuber. Smält margarinet och stek den mycket finhackade löken tills den blir genomskinlig, den får inte ta färg. Blanda ned paprikapulvret och stek ytterligare något under omrörning på svag värme. Lägg i köttet och blanda ordentligt. Salta och tillsätt pressad vitlök och de hela kumminfröna.
Häll på några matskedar vatten och täck grytan med lock. Sjud på svag värme .Rör om ofta.
Skär potatisen i ganska stora tärningar. Hacka tomaterna grovt och skiva paprikorna. När köttet börjar kännas mjukt tillsätter du potatisen, tomaterna och paprikabitarna. Rör om ordenligt och häll på så mycket vatten att det täcker. Sjud gulaschen tills potatisen är klar.
I gulashen lägger man csipetke/tjippetke:
1 1/4 dl vetemjöl
1 litet ägg
Vispa upp ägget och blanda ned mjölet till en fast deg. Nyp av bitar av degen och koka dem i mycket saltat vatten. När csipetken flyter upp till ytan är den klar. Ta upp den, t.ex. med hålslev och låt den rinna av. Lägg den sedan i gulaschen och servera allt med bröd.
Paprikakyckling
1 kyckling eller kycklingdelar totalt cirka 1 kg
2 msk olja
1 lök
1 msk stark paprikakrydda
1 grön paprika
1 tomat
salt
4-5 dl Crème Fraîche
Tvätta och dela kycklingen i mindre delar. Hacka löken mycket fint. Häll lite av oljan/istret i en gryta och koka löken mjuk under lock. Ta av grytan från värmen och blanda ned paprikapulvret och kycklingdelarna. Höj värmen och stek i några minuter tills kycklingen har fått lite färg. Låt kycklingen få färg och låt sjuda försiktigt under lock. Salta försiktigt. Lägg i tomaten och paprikan när kycklingen är halvklar. Om vätskan kokar bort, tillsätt lite vatten. Ta bort tomaten och paprikan när kycklingen är mjuk. Reducera därefter vätskan över hög värme. Häll i crème fraîche och skaka pannan försiktigt så att köttet inte faller av benen. Servera på en bädd av galuska.
Äppeljuice går åt i mängder då vi är utomlands. Tidigare brukade vi beställa in varsin flaska till barnen i taget, men nu vet vi bättre. Minst två per barn går åt - eftersom även de går en hel del så går det åt dryck i stora mängder.
Arvid och Sigrid valde Hamburgertallriken denna dag.
Efterrätten kommer jag faktiskt inte ihåg vad den hette, den var inte helt i någon av Postgårdsromantikernas smak heller, varför den föll i glömska ganska omgående.
Mätta både av såväl synintryck som matupplevelser började vi så ta oss tillbaka till hotellet....