måndag 31 mars 2014

Pinotage från Sydafrika

Darling Cellars Premium Pinotage 2010, Sydafrika, nr 71037, 121 kr
Pinotage är en druvsort som sällan dyker upp i de viner vi dricker. Just därför är det kul att vidga sina vyer. I detta vin hittar vi inslag av röda bär, vanilj och lite välgörande strävhet som ryggrad. Ett trevligt vin! Huruvida det ger en rättvis bild av pinotage vet vi inte - fler viner på denna druva måste provas!

söndag 30 mars 2014

Vita viner från Sydafrika

När våra goda vänner familjen J var på middag hos oss för några veckor sedan passade vi på att prova tre olika viner från Sydafrika. Vinerna var:
Delheim Gewürztraminer 2011, nr 82102, 156 kr
Blommigt och parfymerat på gewürztraminervis. Ett trevligt vin, även om denna druva aldrig kommer att tillhöra mina absoluta favoriter.
Delheim Sauvignon Blanc 2010, nr 82159, 136 kr
Sauvignon blanc är sauvignon blanc. Fläder, krusbär och en frisk syra ger det utmärkta pratvinet vilken vårkväll som helst. Det slog mig att viner på denna druva sällan gör en besviken. Man vet vad man får!
Gabriëlskloof Viognier 2010, nr 71404, 139 kr
Kvällens stora överraskning! Har inte charmats fullt ut av druvan viognier tidigare. Men det här var ju riktigt gott! Med en oväntad och mycket tilltalande smörkolaton från lite tid på fat. Mycket gott!

lördag 29 mars 2014

Faustino I Gran Reserva 2000

Faustino I Gran Reserva 2000, Rioja, Spanien, nr 2678, 159 kr
Riojaviner är ju väldigt goda! Ibland glömmer man detta faktum i sin iver att prova, utforska och upptäcka nya vinregioner. Men så sitter man där med ett riojavin i sitt vinglas en helt vanlig fredagkväll och tänker "Ja, just det! Det här är Rioja! Varför dricker vi inte dessa viner oftare?".
Detta vin uppvisar de typiska kännetecknen för ett vin från Rioja. Vanilj, dill och lite kryddighet i en avrundad och ganska snäll förpackning. För snäll, tyckte vi nog i detta fall.
Ser vid en titt på Systembolagets hemsida att den av vintidskriften Decanter hyllade årgången 2001 av detta vin nu har ersatt årgång 2000. Så snart är det dags för Rioja igen, var så säkra!

torsdag 27 mars 2014

Sydafrika tema på dukningen då barnens leklådors innehåll kommer till användning...

Arvid och Sigrid fick duka sydafrikansk dukning med hjälp av sina "vilda djur" 
 Plastdjur och jordklotet i form av leksaksbollar dök upp på bordet.
  Blev väldigt roligt och levande. 
 Och så sydafrikanska flaggans färger i flagspelet ovanför... 

onsdag 26 mars 2014

Veckans druva: Baga

Baga är en rödvinsdruva som odlas i Portugal, där den också med stor sannolikhet har sitt ursprung. Druvorna är små och har tunna skal, vilket gör druvorna känsliga för att drabbas av botrytis. Så de talrika höstregnen kan ställa till problem. När druvorna plockas för tidigt  blir vinerna allt som oftast för sträva och saknar frukt. Druvor som plockats vid rätt tidpunkt ger viner med mer lagom strävhet och med inslag av röda bär och med ökad ålder oliver och tobak. Riktigt bra viner på baga kan lagras länge, länge.

tisdag 25 mars 2014

Färgglad dukning med alla basfärger samt vitt och svart!

 Vi fortsätter med vårt sydafrika tema. Det känns litet trist att ha svart duk då solen börjar titta in, varför vi valde en gul duk denna gång.
 Vita mattallrikar och assietter i olika färger.
 Servetter och ljus hade också olika färger.
 I bordsuppsatsen hade jag lagt plast"diamanter" - det är ju en av Sydafrikas berömda naturresurser.
 Riktigt vårlikt och varmt blev det!
 Anders och jag blev klara i väldigt god tid, varför vi testade vinerna på altanen.

Och kikade in mellan varven.
...och tände ljusen.
...och beundrade vårat bord...
Arvid hade skrivit pleceringskort på rött papper som han placerade ut.

måndag 24 mars 2014

Drinktilltugg - smördegsgifflar med boursin och ostkex

Det är väldigt trevligt att bjuda på litet drinktilltugg till fördrinken. Chips är gott - men en smula enahanda i längden. Därför kommer två andra enkla förslag

 Ostkex

7 dl riven ost (lagrad).
3 dl riven pamesanost.
3 msk gräslök.
3 krm cayennepeppar.
0,5 tsk salt.
1,75 dl vetemjöl.
50 g. smör.
1/2 dl creme fraiche.
Blanda ihop ingredienserna och rulla ut till 3 rullar. Skär rullarna i 0,5 cm tjocka skivor. Lägg ut på plåt. Grädda i 200 grader Celsius i 10-15 minuter. 

Smördegsgifflar fyllda med boursinost.

3 frysta plattor smördeg
1 pkt boursin
Ta ut smördegsplattorna ur frysen och kavla ut dem något då de har tinat. Skär ut dem i ca 10 trianglar per platta. Lägg på en dutt boursin på den bredaste sidan och rulla denna sida tills den rullat in triangelspetsen.
Grädda i 200 grader c under 10 min eller tills de ser ut som på bilden - riktigt gott!

söndag 23 mars 2014

Sydafrikansk meny: Snabbgravad lax med papaya och mango-strössel ochVegetarisk bobotie


 Dukningen har ju redan beskrivits så var det dags för maten
 Vi bjöd på ostkex till fördrinken.
...samt chips och ostgifflar.
 Snabbgravad lax med papaya- och mangoströssel
Laxfilé , i utskurna bitar, frusen i minst 4 dagar och sedan uttagen 6 msk socker 6 msk salt Garnering: 1 knippe Grönkål 1 Mango tärnad 1 Papaya tärnad 1 msk Lönnsirap att ringla över Klappa in socker och salt i laxköttet. Låt stå i rumstemperatur under 2-3 timmar. Skölj grönkålen och lägg den på ett serveringsfat. Lägg laxbitarna över. Strö över frukterna. Ringla lönnsirapen över.             
 

Vegetarisk Bobotie 

500 g quorn 
3,5 dl mjölk 
1 msk ströbröd 
1 stor hackad gul lök
4 rivna morötter
2 skivade vitlöksklyftor 
3 msk olja 1 tsk chili
1 tsk malen kardemumma 
2 tsk malen koriander
1 krm kryddnejlika 
200 g skållad och skalad sötmandel 
2 tsk gurkmeja 
1 ägg
0,5 tsk salt
Blanda mjölk och ströbröd och låt stå i 15 minuter. Fräs lök och vitlök i olja i en stekpanna. Tillsätt kryddor och mandel. Fräs 5-10 minuter och rör så att det inte fastnar. Ta bort pannan från värmen. Sila mjölken från brödet och blanda mjölken med ägg och salt. Vispa blandningen. Blanda brödet i en stor skål med hälften av mjölken och alla övriga ingredienser inklusive färs, morotsrivet, lök och kryddor. Blanda väl med elvispens degkrokar. Lägg smeten i en smord ugnsform och släta till ytan. Häll över resterande mjölk och klicka på matfettet. Grädda i ugnen ca 1 timme.
Vi glömde helt bort kameran efter att gästerna väl kom (fast jag vill minnas att jag tog bilder, men inga finns i kameran - skumt)!
Stort tack för en suveränt trevlig kväll familjen J!

lördag 22 mars 2014

Dukning i svart, rött, vitt, gult, blått och grönt!

 Det är inte bara vimplarna som gör hela sydafrikanska temat; svart duk med servetter i samtliga färger som ingår i den sydafrikanska flaggan, samt papperskuber i samma färger utgör också beståndsdelar till helheten.
 Temat skulle för allt i världen kunna vara "cirkus" eller något annat likväl!
 Även ljusen är i de aktuella färgerna...
 Svarta tallrikar och assietter för att inte ta fokus från färgtemat
 Kuberna har beskrivits blogg i din närhet tidigare...
 Kubernas origami kallar Iro Baku och hittas här.

torsdag 20 mars 2014

Snö

Igår var det vårdagjämning. Det snöade hela dagen. Det får räcka så.

onsdag 19 mars 2014

Veckans druva: Viognier

Vitvinsdruva från norra Rhône i Frankrike. DNA-analyser påvisar släktskap med rödvinsdruvan syrah, som ju också förknippas med norra Rhône. Det är till och med så att vitvinsdruvan viognier dyker upp i rödvin från trakten. Som i Guigals riktigt fina viner.
För femtio år sedan odlades viognier bara inom ett litet område i Rhône. Nu verkar den dyka upp i de flesta vinländer! Nåja, inte riktigt. Men nästan.
Viner på druvan uppvisar inslag av aprikos, persika, blommor och parfym. Vinerna är smakrika och har en hög alkoholhalt. Syrahalten och friskheten är lägre.
Häromsistens drack vi sydafrikansk viognier som hade fått tillbringa lite tid på ekfat - förvånansvärt gott! Värt att köpa fler flaskor av. Vad vinet hette? Ja, namnet dyker upp på en blogg i din närhet vad det lider...

tisdag 18 mars 2014

Tenuta Belguardo 2010

Tenuta Belguardo 2010, Toscana, Italien, nr 91303, 199 kr
Det här vinet är från Toscana och då tänker man sig spontant att druvsorten är sangiovese. Men icke! I Maremma vid kusten, där det här vinet är gjort, görs viner på mer internationella druvsorter. I detta vin är mixen 90 % cabernet sauvignon och 10 % cabernet franc. Som en enklare supertuskanare.
Vinet är stramt och har inslag av mörka bär, choklad och kaffe. Ett gott vin!
Denna årgång är på väg ut. Finns endast i två butiker i Sverige. I Göteborg, närmare bestämt. Men ny årgång finns att köpa.

måndag 17 mars 2014

Grekiskt rött från 2007

Naoussa Boutari Grande Reserve 2007, Grekland, nr 84071, 142 kr
Grekiskt rödvin gjort på druvan xinomavro. Xinomavro betyder ungefär "svart syra" och det kan väl stämma. Även om vi druckit ett och annat vin som både är svartare och har mer markerad syra under den senaste tiden.
Kryddor, torkad frukt, vanilj och kanel är associationer som dyker upp. Ett gott vin med trevlig kärvhet! Men kunde inte fylligheten vara lite större? Jo, lite mer fyllighet hade vinet tjänat på. Men ändå ett gott vin i sin prisklass.

söndag 16 mars 2014

Meerlust Rubicon 2008

Meerlust Rubicon 2008, Western Cape, Sydafrika, nr 2026, 225 kr
Det här sydafrikanska vinet är gjort på de tre Bordeauxdruvorna cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc. Egentligen skulle vi ju ha provat det mot ett Bordeauxvin i samma prisklass. Men det får bli en annan gång.
Vinet är smakrikt och stramt. De svarta vinbären, som på något sätt är cabernet sauvignons fingeravtryck, finns där. Dessutom choklad och lite kryddor.
Ett gott vin! Kanske inte något vi prompt måste köpa igen under den närmaste framtiden. Men gott, som sagt.

lördag 15 mars 2014