söndag 31 mars 2024

Afternoon Tea på Lejondalsslott



Redan förra året testade vi att äta Afternoon tea på Lejondalsslott.
Hur vi tyckte att det var.
Vi bokade ett bord även detta år.
Många av de fina slotten som är omgjorda till konferenshotell har den lilla nackdelen att de ofta är stängda på helger och högtider. Inget företag bokar ju in konferenser då.
Så det gäller att kolla av deras hemsidor med jämna mellanrum för att se om något är planerat.
Kommunens sevärdhet - en avrättningsplats som användes sista gången i mitten av 1800-talet.
Och även detta år hade Lejondals slott öppet för afternoon tea under påsken.
Ett par är det lejon eller grisar?, möter en vid ingången.Slottet är ett av Sveriges yngsta och stod färdigt 1892, och uppfördes av Isak-Gustaf Clason(1856-1930) på beställning av friherrinnan Louise De Geer, född Sparre (1856-1935). Byggnadstilen är övervägande Wasastil, även om man kan se influenser av andra stilar. År 1914 såldes slottet och det har därefter haft ett flertal ägare.

Själva egendomens historia är betydligt äldre än så. Under 1400-talet ägdes den av engelska drottning Filippa under namnet Bro-Lövsta. Namnet Lejondal kom till på 1600-talet under ägandet av Erik Abrahamsson Lejonhuvud, som sonika bytte namnet på egendomen efter sitt eget efternamn.

1736 kom paret Gripenstedt hit och ställde till en del med sin religions-tillhörighet – man var pietister, och det gillade inte Kungliga Majestätet – framför allt inte den detaljen att man vägrade döpa sina barn. Det beslutades om tvångsdop, vilket medförde att lokala ordningsmakten och prästen fick leta rätt på samtliga barn och döpa dem med tvång – detta var ett ganska digert jobb då det var 17 barn i familjen. Enligt vad vi funnit, så blev de sista två barnen aldrig döpta – man gav helt enkelt upp. Paret bodde kvar på Lejondal livet ut och förblev fasta i sin tro. (Om någon undrar, så bodde de i ett hus som ligger där huset med klockstapeln, jämte Lous hus, ligger idag)

På 1800-talet flyttar landshövding Eric Sparre flyttar hit,1852 föds redan nämnda Louise Sparre.
Louise gifter sig 1880 med friherre Louise de Geer och flyttar till hans egendom Lövsta-Bruk. När Louise är gravid med deras fjärde barnet 1887, dör maken och hon blir änka vid 35 år. Hon vill inte bo som inneboende hos svärmor, utan bestämmer sig för att flytta hem till Lejondal, som hon ärvt året innan – 1886, då hennes far dog. Egendomen har då delats upp mellan Louise och hennes bror Johan, och Johan har fått delen med herrgården – Bro Gård. Louise bygger då Lejondals Slott med hjälp av arkitekten Isac Gustav Classon, som kanske är mera känd för Nordiska Museet, Hallwylska Palatset & Östermalmshallen i Stockholm. Utvändigt bygger man i Wasa-stil för att det ska se ut som ett sagoslott med torn och tinnar, och invändigt blandar Classon olika stilar – som är hans stil. Louise båda släktvapen, den Sparreska guldvinkeln och den De Geerska franska liljan återfinns överallt i dekorationerna, och hennes bröllopsmonogram finns i taket i Blå matsalen.

Hon flyttar in 1892, och ganska snart härefter träffar hon Greve Fredrik Rappe och gifter sig med honom. Rappe gillar inte slottet och det blir därför en sommarstuga av det hela – dessutom försnillar han Louise återstående pengar och till slut blir man tvungen att sälja slottet 1913-14.
Trist slut för Louise.
Efter några ytterligare turer är idag Lejondals slott  en del av Stockholm Meeting Selection.
Och vilket pampigt ställe för möten...
Och vilket Afternoon tea...
Anders hade pratat sig varm om våfflor som han mindes från fjolåret.
De hittade vi dock aldrig.
Äben om vi hittade mycket annat!
Jodå, han kom igång bra ändå!
Vi lyxade till med litet champagne till.
Gott och njutbart!
MEr sådant här i vardagen!!
Vi höll oss kvar länge. Kanske att vi gruvade oss litet för hemgången. Nu var man ju mätt och belåten och längtade kanske mer efter att inta horisontalläge fär att smälta maten än att traska hem i 1,5 h... :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar