söndag 8 november 2009

Gåsmiddag!

Maken och jag brukar ju mellan varven överraska varandra med olika middagar här hemma. Den här gången har vi dock samarbetat. Jag är väl kanske mer förtjust i dukning och fotografering, varför jag gärna "tog på mig" de bitarna. Själva matlagningen däremot, roar oss lika mycket. Där har vi nog delat upp arbetet ganska jämnt - jag stod för för- och efterrätt, medan maken står för det därimellan - gåsen!
En klassisk gåsmiddag består av Svartsoppa, stekt gås och skånsk äppelkaka.
Vår meny är, i likhet med datumet (ska egentligen vara på tisdag nästa vecka) något justerad, men likväl god!

Meny
Förrätt:
Kantarellsoppa med kavring
Huvudrätt:
Gås med potatis och tillbehör

Dessert:
Ugnsbakade äpplen med vaniljsås
Vinval:
Beaune du Château Premier Cru (nr 5411) 2006
Ett gott Bourgognevin till gåsen gör onekligen en extra dimension på måltiden. Vi ÄR dessutom väldigt svaga för just Bourgogneviner, röda såväl som vita. Både Chardonnay och Pinot Noir druvorna visar på något underligt sätt sina absolut bästa sidor i denna region i Frankrike. Just detta vin hade en lång eftersmak av...jordgubb! Mmmmmmmmmmm.... En otippad extra dimension för oss, denna kväll, var att barnen somnade tidigt och vi kunde sitta alldeles allena och bara njuta.
Servettbrytning Franska Liljan
1. Vik servetten en gång på diagonalen
2. Vik upp snibbarna mot toppen
3. Vik den nedre delen upp mot mitten.
4. Vik den nedersta delen till en triangel
5. Böj in snibbarna under kanten.
6. Böj servetten bakåt.
7. Fäst ihop genom att sticka in den ena kanten i den andra.




Kantarellsoppa
4-5 portioner
ca 1 liter kantareller
1 finhackad schalottenlök

smör, till stekning
3 msk vetemjöl
ca 1 liter hönsbuljong
3 dl vitt vin, torrt
salt o peppar
Till Redningen:
2 äggulor
2 dl grädde
Rensa svampen och fräs tillsammans med löken i smör. Låt alla vätskorna koka in. Pudra över mjölet, rör om. Tillsätt vin och buljong och låt sjuda ca 20 minuter. Vispa ihop grädde och äggulor och rör ner i Soppan. Smaka av med salt och peppar. Låt allt bli riktigt varmt, men koka inte upp, då kan det skära sig eftersom soppan avretts med äggula. Servera med bröd.

Helstekt Gås

  • 6-8 port 1 gås, 4-5 kg,
  • 1 msk salt,
  • 1 / 2 tsk svartpeppar,
  • 2 1 / 2 dl hönsbuljong

Tillbehör:

  • 3 syrliga äpplen,
  • 1 påse katrinplommon,
  • 250 g smör,

SÅS:

  • 2 dl steksky + hönsbuljong,
  • 2 1 / 2 msk vetemjöl,
  • 4 dl matlagningsgrädde 15%,
  • 1-2 msk konc apelsinjuice,
  • 1 msk kinesisk soja,
  • salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader Celsius. Skölj gåsen inuti och ta bort överflödigt fett. Salta och peppra utsidan. Fyll gåsen med urkärnade och klyftade äpplen och katrinplommon. Häll buljongen i en långpanna och lägg gåsen ovanpå ett galler. Sätt in den i nedre delen av ugnen. Ta ut gåsen efter 40 min. Ös den med lite av stekskyn och vänd den så att den ligger med andra sidan upp.Stek ytterligare 40 min. Ta ut gåsen ur ugnen igen. Ös den och lägg den med bröstet upp. Stek ytterligare 1/2-1 tim. Sipprar det ut rosa köttsaft behöver den lite mera tid. Höj temperaturen till 225 grader Celsius de sista minuterna, så blir skinnet knaprigare. Ta ut gåsen och låt den vila några minuter innan den skärs upp. Sila ner stekskyn i en bunke och kyl snabbt.

SÅS: Ta bort fettet från stekskyn. Mät skyn som blir kvar och häll den i en kastrull. Späd med hönsbuljong om det behövs. Rör ut mjölet i lite av grädden och vispa ner det i skyn. Tillsätt resten av grädden och låt koka 3-5 minuter under omrörning. Smaksatt med juice, soja, salt och peppar. Servera tillsammans med sås, äpple, katrinplommon, gelé samt potatis. Ugnsbakade äpplen
4 port:
4 äpplen
2 dl hasselnötter
50 g smör eller margarin
1 / 2 dl farinsocker
1 tsk kanel
2 msk sirap
Skala och kärna ur äpplena. Kör nötter, smör, farinsocker och kanel några varv med mixern. Fördela fyllningen i äpplena och ställ i smord form och ringla över sirap. Baka i ca 20 minuter i 225 grader Celsius. Känn efter att äpplena är mjuka. Servera med vaniljsås.














3 kommentarer:

  1. Flott, som vanligt!
    Ugnsbakade äpplen måste jag prova, min mormors specialitet, mmm...

    SvaraRadera
  2. Hej! Jag måste bara fråga om dina salt och pepperkar... Vi har likadana som vi köpte på en auktion och har letat ihjäl oss efter var man kan köpa flera. Det är första gången jag stöter på dem, så var tvungen att fråga :-) Tack för hjälpen, och vilken underbar sida du har!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stort tack!
      Vad kul att du frågar - jag köpte dem faktiskt i Holland, i Amsterdam för sisådär 20 år sedan. Men jag tror mig ha sett väldigt snarlika i antikaffärer både här och där. //Lena

      Radera