lördag 26 mars 2011

Coq au vin och jämförelse mellan amarone och ripasso

Kvällens huvudrätt har jag väldigt ljusa minnen av - min egen studentskiva på SNerikes nation i Uppsala för X antal år sedan. Huvudrätt: Coq au vin!
Coq au vin
  • 1 kg kycklingfilé (om man inte har en ungtupp i bakfickan), skurna i mindre bitar
  • 1/2 dl mjöl+1/2 tsk salt +1/2 tsk vitpeppar
  • 100 g kassler, tunt skuret i strimlor
  • 1 gul lök, tärnad
  • 10 charlottenlökar, hackade
  • 30 champinjoner, skivade
  • 4 dl rödvin (vi hade en rejäl slatt kvar sedan förra helgen)
  • 2 dl kycklingbuljong
  • 2 msk smör
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist timjan
  • persilja
  • salt och vitpeppar efter smak

Stek all lök och kassler i smör. Rulla kycklingbitarna i mjölblandningen och lägg i bland löken och kasslern. Låt steka tills kycklingen fått en frasig stekskorpa. Häll i övriga ingredienser och låt grytan puttra i 20-30 minuter. Servera med brödkrutonger (även om vi valde ris). Till detta drack vi Ripasso (Campolieti, Ripasso (6792, 89 kr)) och Amarone (Tommasi Amarone della Valpolicella Classico, (22350, 269 kr)). Anledningen att jag valde just dessa var att de finns i halvflaskor, det kändes litet mastigt med två helflaskor med den alkoholhalten på samma kväll.

Från början blev vi litet besvikna på Amaronen - den kändes inte alls prisvärd i jämförelse. Men så passerade någon timme. Och då...jo, Amarone är anmarone är amarone - det är inte konstigt att vi svenskar har fallit som furor inför denna dryck, Så god, så god! Dukningen gick i rosa och vitt, med ljusstakar i värsta shabbychic stil. På servetterna ligger vikta papperstulpaner i rosa. På bordet har jag lagt vikta pappersliljor i chockrosa.

1 kommentar:

  1. Men visst är det så, Amarone är Amarone... och gott dessutom:)

    SvaraRadera