onsdag 23 mars 2011

Veckans druva: Albarino

Druva som odlas i Galicien i Spanien och som ökat i popularitet under senare år. I Portugal går druvan under namnet alvarinho. Den går även att hitta i vinodlingar i Kalifornien, Oregon och Australien.
Druvan har tjockt skal vilket gör den tålig mot fukt, vilket kan vara bra i Galicien med Atlanten runt hörnet.
Viner på druvan får ofta hög alkoholhalt, markerad syra och stor smakrikedom. En känd svensk vinskribent beskriv en gång druvan som en mix av sauvignon blanc (mycket syra) och viognier (oljig, aromatisk, blommig). Och det kan det ligga något i.
En engelsk tv-kock beskrev å andra sidan vinet som semestervinet som även håller måttet när man korkar upp det hemmavid när semestern sedan länge är avslutad.
Just albarino var ett av de första druvnamn man skrev ut på etiketten till spanska vita viner.
Och man visste vad man gjorde. För visst låter albarino piggt på något sätt?
Tänk er en försommarkväll och ni har gäster hemma: "Vad säger ni, ska vi inte börja med ett glas albarino på altanen?" Det kan ju inte bli fel...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar