torsdag 22 september 2011

Struts

Nu när vi är inne på vårt andra år med heltidsarbeten och hämtning och lämning på dagis kan vi konstatera: Det går ju bra! Under första året kände vi en viss anspänning. Har vi tagit i för mycket? Ska någon av oss gå ner på deltid? Får de vara på dagis för mycket?
Nu när vi vet att det fungerar kan vi slappna av lite mer. Visst, det kan vara bökigt ibland under perioder med mycket sjukdom. Men eftersom både Lena och jag tycker om att planera för alla scenarier som kan tänkas uppstå vet vi alltid vem som ska vara hemma om någon skulle bli sjuk.

Struts med apelsin- och morotssås
Struts:
800 g strutsfilé
2 msk olivolja
2 tsk salt
0,5 tsk peppar
Sås:
5 dl morotssaft
1 dl pressad apelsin
1 msk finhackad färsk ingefära
0,5 tsk curry
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk maizena majsstärkelse
Apelsinsallad:
4 apelsiner
5 salladslökar
2 msk olivolja
0,5 tsk svartpeppar

Sås: Blanda morotssaft, apelsinsaft, ingefära, curry och buljongtärning i en kastrull. Koka utan lock tills 4 dl återstår. Sila såsen, tillsätt maizena utrört i lite vatten och vispa. Låt såsen koka tills den tjocknar.
Apelsinsallad: Klyfta apelsinerna efter att ha skalat dem och efter att den vita hinnan avlägsnats. Strimla salladslöken och blanda ner den, tillsammans med oljan och pepparn, i en skål med klyftade apelsiner.
Struts: Salta filéerna och stek dem i olivolja. Skiva och peppra filéerna after stekning. Är det lite rött i mitten gör det inget. Tvärtom!
Servera med couscous och ett vitt vin med bra syra men utan ekkaraktär, om du är på det humöret!

2 kommentarer:

  1. Det är så synd att struts är så svårt att hitta i affärerna numera, i alla fall i våra trakter. När vi var i Thailand i somras bjöds vi på strutsfilé med pepparsås, helt underbart avbräck mot all thaimaten:)

    SvaraRadera
  2. Nja att äta struts är snarare en räka i knäet om du frågar mig.

    SvaraRadera