Trattkantarellsoppa
200 g trattkantareller
50 g gula kantareller
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl hönsbuljong
4 dl kalvuljong
1,5 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1 msk svartvinbärsgelé
En liten skvätt sherry
Salt
Svartpeppar
Ansa kantarellerna. Grovhacka trattkantarellerna. Hacka lök och vitlök. Fräs löken och vitlöken i smöret. Tillsätt trattkantarellerna och låt dem fräsa med.
Strö över mjöl och rör om. Späd med buljong och koka upp under omrörning. Tillsätt grädden och låt puttra i 20-30 minuter.
Mixa soppan slät. Tillsätt creme fraiche och koka upp. Smaksätt med gelé, salt, peppar och sherry. Mixa eventuellt en gång till.
Stek de gula kantarellerna och fördela dem i djupa tallrikar. Häll soppa över. Servera.
Rua Pinot Noir 2009, Central Otago, Nya Zeeland, nr 6265, 159 kr.
Lena och jag tyckte inte att det här vinet var så gott, men P uppskattade det verkligen. Vi ska köpa det själva och dricka det en gång till. Nya Zeeland är ju omtalat duktiga på just den här druvan. Jordgubbar och rostad ton av kaffe.
Peter Lehmann The Barossa Shiraz 2008, Australien, nr 16381, 119 kr.
Australisk shiraz brukar ju vara hyfsat lätt att känna igen, men här gjorde gummitonen i kombination med kaffe och choklad att min gissning hamnade i Sydafrika. Hmmm.
Gott och välsmakande.
Trio Merlot Shiraz Cabernet Sauvignon 2009, Chile, nr 6556, 84 kr.
Kvällens mest prisvärda vin, om ni frågar mig. Den tydliga vaniljtonen förde mina tankar till Spanien - men icke! Bär, rostade fat och vanilj, som sagt. Känns välbalanserat för prislappen.
Kan inte mer än hålla med er om att helgen känns så mycket längre när man är bortbjuden på fredagen. Precis som att den känns kortare när man är bortbjuden på söndagen...
SvaraRaderaGott med soppa, absolut höst!