
Moster E. kom med presenter. Gult och lila nagellack till en lyrisk Sigrid som ville testa gåvorna omedelbart.
Strutsfilé med potatisgratin och chèvrekräm
800 gr strutsfilé
Salt och peppar
Klappa in salt och peppar i filéerna. Bryn filéerna i grillpanna innertemperaturen ska landa på 67° C.
1 kg potatis, skivade i tunna skivor
2 gula lökar, finskurna
8 dl matlagningsgrädde
3 tsk salt
2 krm malen svartpeppar
2 pressade vitlöksklyftor
3 dl riven ost
Häll vispgrädde, salt, peppar och ev. vitlök i en stor kastrull. Lägg i potatis och lök. Tryck ner potatisen så den hamnar under ytan. Låt koka upp, sänk plattan och koka på svag värme ca 3-5 minuter. Späd ev. med mjölk beroende på mängden och tjockleken på vätskan och efter tycke och smak. Hur mycket mjölk man behöver späda med beror på hur vattnig den potatissort man använder är. När potatisen kokar upp avger olika sorters potatis olika mängd vatten. Efter 3-5 min häller Du allt i en ugnsform. Strö över riven ost.
Ställ in i mitten av ugnen i 225°C i 20 minuter tills potatisgratängen fått fin färg.
Chévrekräm
2 hg chèvre
3 vitlöksklyftor
3 dl matlagningsgrädde
2 msk olivolja
Rosta vitlöken med olivoljan i en stekpanna, eller i ugn tills den blivit mjuk. Blanda alla ingredienser i en bunke och mixa med en mixer-stav till en slät smet. Smaka av med salt och peppar.
Ingefärspäron
4 st päron
1/2 st citron, saften ifrån
1/2 tsk ingefära
2 dl socker
2 dl vatten
Koka upp vattnet i en kastrull. Tillsätt sockret, ingefäran och citronsaften. Låt sjuda i 20 minuter. Skala päronen. Behåll kvisten. Smaka av lagen. Den ska ha kraftig ingefärssmak. Tillsätt päronen och låt dem sjuda sakta under lock i cirka 10 minuter. Servera med vaniljglass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar