onsdag 28 september 2011

Veckans druva: Petit verdot

Petit verdot är en rödvinsdruva. Mest förknippad med Bordeaux, där den tillsammans med cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och malbec är en av de fem tillåtna druvorna.
Av de fem är det cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc som dominerar.
Petit verdot mognar senare än cabernet sauvignon, som i sin tur anses mogna sent. Den hinner således inte mogna alla år och det är en förklaring till varför den inte används mer.
Druvorna har tjocka skal och vin på petit verdot blir tanninrikt och får en djup färg. Låter nästan som en beskrivning av cabernet sauvignon.
När den väl hinner mogna den den alltså bidra med tanniner, färg och ofta en kryddig ton. Inte ovälkommet.
I Australien kan man hitta druvrena viner på druvan. Dessa är smakrika och matkrävande, minst sagt. I Kalifornien dyker petit verdot upp i blandningar, om den alls dyker upp vill säga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar