måndag 30 november 2009

Vinprovning med viner från 3 olika länder

Här har det hänt en del. Min pappa befinner sig på sjukhus. För 6 veckor sedan bröt han ett revben efter att ha fallit illa. Han har haft rejält ont, men eftersom han bara fick smärtstillande då han var på sjukhus, trodde han att allt skulle gå över (Man röntgade ej, varför man inte visste att revbenet faktisk var av). Icke. Tvärtom. Istället har det brutna revbenet legat och skavt mot magsäcken. I torsdag fick han åka i ilfart med ambulans med hål i magsäcken! Usch, jag ryser vid blotta tanken på hur ont han måste ha haft. Efter en operation ligger han nu på Akademiska i Uppsala och kan bara inta föda intravenöst sedan dess.

Varför berättar jag om det här? Jo, vi brukar ha vinprovningar med min pappa då vi träffas. I lördags var det tänkt att vi skulle ses igen, tillsammans med min mamma och syster. Just vinprovningen var upplagd enligt det mönster vi brukar köra då vi träffar min pappa - gissa landet. Tyvärr, av ovan nämnda skäl, fick vi köra utan pappa denna gång, även om vi självfallet hoppas att han snart är på benen igen.

Maken hade köpt in 3 viner som vi, jag, min mamma och min syster nu fick prova:
  • Traslanzas 2005 (nr 95237) (tempranillo) från Cigales, Spanien.
  • Château la Tour de By (nr 3083) (60% cabernet sauvignon, 36% merlot och 4% cabernet franc.) från Médoc (Bourdeaux), Frankrike
  • Rocca Guicciarda Riserva (nr 2723) (sangiovese) från Chianti Classico, Italien.
En av oss prickade in ALLA rätt! Någon av oss blev VÄLDIGT mallig...
Italienaren hade jag inte kunnat pricka in om, vi inte då hade fått landen namngivna (det blev uteslutningsmetoden). Franska röda viner har ofta en doft som jag associerar med jordkällare (det doftar godare än vad det låter). Detta spanska vin hade litet dill i både doft och smak TYCKER jag (just dill finns inte återgivet på systembolagets egen beskrivning) - detta förknippar jag starkt med just Spanien. OCH dessutom en doft av vanilj - klockren spanjor, i min lilla värld. Nu doftar inte alla spanska viner just så, hade så inte varit fallet hade jag kanske inte heller prickat in det.
Jag tror att servettbrytningen heter Stjärnfall, men jag är osäker.

Vik servetten som ett dragspel, men sammanlagt 6 vikninger- dvs, ganska breda. Vik in 2/3 av vardera sidan mot mitten. Vik ut sista 1/3. Vik om de sista flikarna "diagonalt". Voilá!




Meny
Förrätt
Pernillas Morotssoppa med apelsin
Huvudrätt
Lammfärsbiffar med getostkräm och couscoussallad
Efterrätt
Citroner fyllda med citron- och vaniljparfait
Förrätten har jag faktiskt skrivit om under vår förlovningsmiddag del 2.

Huvudrätten stod Anders för.
Lammfärsbiffar
  • 400 g lammfärs,
  • 1 ägg,
  • 2 msk hackad persilja,
  • 1 pressad vitlöksklyfta,
  • salt och peppar efter smak
Blanda samman ingredienserna, forma till små köttbullar och stek med smör i stekpannan.

Getostkräm
  • 1,5 dl matlagningsyoghurt,
  • 50 g getost,
  • salt och peppar

Couscoussallad

  • 4 dl grönsaksbuljong,
  • 4 dl couscous,
  • 1 liten tunt skivad rödlök,
  • 8 cocktailtomater,
  • 1/2 tärnad gurka,
  • mâchésallad,
  • 1 tärnad avocado,
  • 2-3 msk olivolja,
  • salt och peppar

Koka upp buljongen. Lägg i couscousen och låt den svälla under lock 4-5 minuter. Blanda samman med övriga ingredienser.

Efterrätten var även den en skapelse av Anders:

Citroner fyllda med citron- och vaniljparfait

  • 4 stora citroner,
  • 2 äggulor,
  • 1,5 dl florsocker,
  • 0,25 dl pressad citron,
  • 1 vaniljstång,
  • 2 dl vispgrädde

Skär av toppen av citronerna. Gröpa ur dem. spara inkråmet. Sila av 0,25 dl saft.Vispa ihop äggulor med socker och citronsaft. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda ner vaniljkornen i grädden. Vispa grädden hårt och rör ner i äggsmeten. Fyll citronhalvorna med glassmeten. Frys i minst 6 timmar. Tag fram i rumstemperatur ca 20 minuter före servering.

Lussekatter / Lussebullar / Saffransbullar med philadelphiaost

  • Lussekatter med Philadelphiaost är värt att prova. Vi gjorde även några saffranssnäckor som vi fyllde med en massa av hasselnötter(200 g malda), 1 tsk kanel, 1 msk florsocker och 100 g smör.

    Saffransdeg:
  • 1 pkt jäst för söta degar,
  • 150 g smör,
  • 5 dl mjölk,
  • 300 g philadelphiaost,
  • 3 frp à 0,5 g saffran,
  • 1,5 dl strösocker,
  • 2 dl russin
  • 0,5 tsk salt
  • ca 14 dl vetemjöl

Pensling:

  • 1 st ägg

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till fingervarmt. Rör ner jästen i degspadet tills den är upplöst. Tillsätt Philadelphiaost, saffran, socker och salt. Tillsätt det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 2 delar. Baka sedan ut 20 lussekatter av ena delen, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek 20-30 minuter.
Pensla brödet med uppvispat ägg. Snäckorna gör Du genom att Du kavlar ut den andra delen och brer på med nötmassan som beskrevs ovan, Rulla ihop och skär ut 20 delar som Du placerar i bullformar.


Grädda lussekatter/snäckor mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter.

Lussebullarna ÄR väl de traditionen förespeglar, men snäckorna....mmmmmmmmm....

fredag 27 november 2009

Smällkarameller och flätade julhjärtan

Tidigare jular har jag varit helt inställd på mörkblått och guld eller vinrött och guld. Jättevackra kombinationer, det tycker jag fortfarande. Men detta år har något hänt. Antagligen har jag influerats kraftigt av alla inredningsbloggar som jag har varit och smygit på. Mycket silver och vitt. Detta har jag köpt rakt av. Så fräscht.
Tidigare i veckan var jag inne på "Kreatima" på Sveavägen och köpte silkespapper i vitt och silver, samt litet annat i samma färgskala. Samt några lämpliga bokmärken.
Sedan har jag vikt och klippt. En utförligare beskrivning på hur man gör smällkarameller återfinns under Halloweenpyssel.
Både hjärtan och smällkarameller har jag valt att placera i fönster, men det är ju en smaksak.





Beskrivningen på hur man gör julhjärtan återfanns i förpackningen med glansiga papper som jag köpte. Enda skillnaden var att jag valde att göra sju flikar istället för tre.










onsdag 25 november 2009

Raggsockor i dockstorlek att hänga på kakelugnen

För några år sedan var maken, jag och några vänner på Gällöfsta och åt julbord. Förutom att maten var superb (Har någon ett recept på blåbärssill är jag idel öra), rummen kanske något mer åt det spartanska hållet, så hade de smyckat den öppna spisen i biljardrummet med små sockor som hängde på ett rep. Det såg såååå sött ut!

"Det där MÅSTE jag göra hemma.", tänkte jag. Dessvärre har jag inte hittat något lämpligt mönster. Men nu, efter diverse försök, har jag äran att få presentera: "Det ultimata mönstret för mycket små raggsockor"
Garn: Raggsocksgarn
Stickor: Nr 2,5
Lägg upp 12 maskor på rundsticka 2,5.
sticka resår 1a 1r så långt skaft man önskar, jag själv har stickat från 10-20v. När resåren är färdig, sticka ett rät varv. Hälen: Plocka upp 2m och sticka ytterligare 5 maskor och plocka upp ytterligare 2 maskor (9 maskor utgör hälen). Vänd på arbetet och sticka från baksidan avigt på dessa 9 maskor. Vänd arbetet igen och maska av de två första maskorna (de Du lade till tidigare) sticka de övriga 7 maskorna. Vänd arbetet och maska av de två första maskorna (de Du lade till tidigare). Sticka de övriga maskorna. Vänd arbetet. Nu stickar Du så många varv Du vill ha för att få en "fot". Du ska ha sammanlagt 12 maskor nu. Då Du vill avsluta sockan avmaskar Du varannan maska på ett varv, dvs Du har nu 6 maskor kvar. Sticka ett varv slätsticknig därefter och avsluta varvet därpå med att maska av samtliga kvarvarande maskor. Detta är grunden. Sedan kan Du ju variera med färger och mönster efter egen önskan.
Tanken var att de skulle placeras på kakelugnen...Inte riktigt genomförbart med Sigrid 16 månader i farten har det visat sig. (Vi törs inte använda kakelugnen denna vinter om man ska vara helt ärlig. Hörde på förskolan om ett barn i liknande ålder som Sigrid, som bränt sig rejält på en kakelugn. Nu hade de gått bra med flickan, tack vare snabbt ingripande från föräldrarna.)

Nå, raggsockorna är vackra att titta på även där de hänger på pianot...

söndag 22 november 2009

Spännande 3-rätters med bl.a. Rödbetsrisotto och Avocadoglass. Vitvinsprovning från Spanien

Meny
hembakade ostkex som tilltugg till en drink som vi glömde bort i hastigheten
Förrätt:
Getosttoast med honung och timjan
Huvudrätt:
Rödbetsrisotto med vit fisk, sparris och västerbottenost
Dessert:
Hemlagad avocadoglass med varm hallonsås
Vinval:
Lagar de Bouza Albariño 2007 (nr 83418) (Albariño) från Rias Baixas, Spanien
Marqués de Riscal Sauvignon 2007 (nr 83848) (Sauvignon Blanc) från Rueda, Spanien
Vintry's Royal Cream (nr 8291) från Jerez, Spanien (till kaffet)
Om vi har förstått våra vinböcker korrekt ska en klassisk Sauvignion Blanc dra åt nyklippt gräs och krusbär, medan Albariñon smakmässigt påminner om aprikos och persika. Det borde ju inte vara helt omöjligt att skilja dem åt, teoretiskt sett...Vid blindprovningen kunde bara en av GÄSTERNA, skilja druvorna från varandra. Så finns det någon intresserad köpare av ett stycke vinskåp och ett 40-tal vinböcker så... harkel...host...host...

Enkel servettbrytning med servettring
Veckla ut hela servetten och vik den diagonalt som ett dragspel från ett hörn över till motsvarande hörn på andra sidan. Vik servetten på mitten och trä in i en servettring.

De lila och guldfärgade löven har jag klippt i silkespapper efter två mallar av riktiga lönnlöv.

Ostkexreceptet återfinns under fliken "Skördefest med spanska förtecken" . Förrätten valdes med det Sauvignon blanc-baserade vinet i åtanke - få smaker matchar väl varandra så bra som den druvan och getost.
Chévreosttoast
  • 2 - 300 gram getost
  • vitt bröd
  • 4 msk honung, gärna flytande
  • timjan färsk eller torkad

Sätt ugnen på 200 grader Celsius. Skiva getosten och fördela över brödet tillsammans med honungen. Baka i cirka 10 minuter tills smörgåsarna fått en fin färg. Strö timjan över och servera.

Rödbetsrisotto med pistasch- och västerbottenost- gratinerad Hokifilé

  • 1200g Hokifiléer
  • 2 tsk salt
  • 1 dl skalade pistaschnötter
  • 2 dl riven västerbottenost

Rödbetsrisotto

  • 3 rödbetor
  • 4 schalottenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk smör
  • 4 dl avorioris
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 4 dl vatten
  • 6 msk koncentrerad kycklingfond
  • 2 dl riven västerbottenost
  • 1 tsk salt
  • peppar efter smak

Tillbehör

  • 12 färska gröna sparrisar som kokas i saltat vatten 3 minuter.
  • 2 msk olivolja

Sätt ugnen på 225 grader Celsius. Lägg i fisken i en smord form och salta. Peppra efter behag. Ost och nötter blandas samman och läggs på fisken. Gratinera i mitten av ugnen 10-15 minuter. Risotton: Skala, hacka och fräs lökarna i smör. Skala och riv rödbetorna och lägg i. Häll vinet, vattnet och fonden i mindre mängder över riset så att riset täcks och vätskan hinner koka in allteftersom. Sänk värmen och koka sakta under omrörning under cirka 20 minuter. Rör ner osten i risotton, smaka av med salt och peppar. Servering: Lägg upp risotton, med sparrisen ovanpå och fisken vid sidan. Riktigt vackert OCH delikat.

Huvudrätten, med all ost både i risotto och över fisken, ÄR ganska mäktig, så en rejäl PAUS mellan huvud- och efterrätt är att rekommendera. För vuxna såväl som för barn.

Att barnen dessutom hade jämngamla vänner på besök, bidrag oavkortat till att efterrätten inte utgjorde den lockelse som den kan göra...

"Finns det någon fyraåring som vill leka med bilar?" ropar Arvid, 3 år. Vem som åsyftades var inte direkt på Einsteinnivå - då Ester, 4 år, var den enda närvarande i den ålderskategorin.

Ettåringarna uttrycker sig kanske inte lika verbalt, men jag tror inte att det är en överdrift att påstå att "Lill"-Arvid är Sigrids absolut bästa kompis.

Hemlagad avokadoglass
Köp 1,5 liter vaniljglass och låt den tina lite. Mixa köttet från fem avokador med saften från två limefrukter och en matsked riven ingefära. Mixa blandningen tillsammans med glassen och frys in det hela i en form. Låt det tina lite innan du serverar tillsammans med 300 g uppvärmda hallon som du har kokat samman med några matskedar florsocker.

torsdag 19 november 2009

Barnens favorit - hemmagjorda köttbullar

Förutom att dessa köttbullar är en av barnens favoriträtter när de väl hamnar på tallriken och ska intas, är det även en favorit när det gäller att hjälpa till vid själva matlagningen.
Vår treåring Arvid knäcker med van hand tre ägg mot en kastrullkant (Pappa, jag kan själv!) och häller i innehållet utan att spilla. När det strax därefter är dags att rulla köttbullarna görs detta med stor inlevelse: Titta, den här ser ut som en båt!




Köttbullar med potatis och lingonsylt
Räcker till lunch dagen efter också, även för storätande familjer. (Vi lovar!)

- 2 dl ströbröd
- 5 msk kalvfond
- 3 dl mjölk
- 3 ägg
- 3 schalottenlökar
- 2 tsk salt
- 3 tsk strösocker
- 3 krm vitpeppar
- 1 kg blandfärs
- 3 matskedar majsolja

Sätt ugnen på 170 grader. Blanda därefter alla ingredienser ovan (förutom majsoljan) i en bunke.
Smörj en plåt med majsolja. Rulla köttbullarna i valfri storlek (går bättre om man har kallt vatten i handflatorna först). Låt plåten med köttbullarna stå i ugnen i 15 minuter.

Potatisen blir godare om den efter kokning delas i mindre bitar och steks tillsammans med två teskedar salt och två teskedar socker. Allt i en klick smör.
Hur många potisar vi tog? Ja, vi fyllde en treliters kastrull.

En klick lingonsylt och ett glas mjölk som ackompanjemang och rätten kan intas.
Vi behövde inte tjata om att maten skulle ätas upp. Det klarade Arvid och Sigrid av på egen hand!

måndag 16 november 2009

Gardiner, gardiner, gardiner....

Vi flyttade in i vårt nybyggda hus den 19 juli 2008, dvs. för mer än ett år sedan. Fram till nu har vi bara njutit av de stora ytorna och fina huset. De ansträngningar vi har gjort har mest rört tomt och husets utsida (Falu rödfärg och vita knutar - det tog längre tid att måla än vad vi trodde). Nå, nu har det kommit - viljan att göra något åt fönstren - men då vill man helt plötsligt att allt ska ha gjorts ...IGÅR!

Jösses vad kalt det ser ut utan gardiner. Hur kan vi ha det så?



Både gardiner och gardinstänger inhandlades i ett rasande tempo, 4 gardinstänger och material till 8 gardinvåder och lika många dekorationstofsar.

Maken borrade upp gardinstängerna och jag sydde upp gardinvåderna. Självfallet fick jag för mig att våderna blev för korta och började sy ned dem. Oftast är första tanken den rätta. Nu släpade tygerna i golvet istället.... Efter en del omtagningar...


Rummet är ganska stort, vilket gjort att det blivit som två med olika möbergrupper i vardera. Gardinerna har givit det en mer enhetlig touch, gardiner kan göra underverk med ett rum...

söndag 15 november 2009

Oxfilé och grönmögelostlasagne med Touriga Nacional i glasen


Meny
Förrätt:
Kräftsurprise
Huvudrätt:
Oxfilé med grönmögelostlasagne
Dessert:
Får förbli en hemlighet tills nästa lördag
Vinval:
Reserva Touriga Nacional 2007 (2558) Domingos Private Collection

Här råder totalförkylning, det är bara jag, Lena, som inte hostar och snörvlar just nu. Men något måste man äta. Och det är ju lördag...

Under hösten har Anders och jag varit inne på att testa viner från Spanien. Men varför inte utöka detta till att gälla hela den Iberiska halvön? I våra vinböcker och tidningar framgår det med önskad tydlighet att Portugals gåva till vinvärlden, vad druvor beträffar, är Touriga National. Hur smakar det?

Det vin vi provade var väldigt gott, men det kräver ganska kraftiga smaker i maten. Sitta och sippa det före maten vore att göra både vinet, och kvällen, en björntjänst.

Vi tyckte att den hade en kryddig doft med tydlig fatkaraktär (vanilj). Även i smaken gick vaniljen igen, men även kryddorna, björnbär och en avslutande chokladsmak.
Servettbrytningen:

  • Vik ut hela servetten och vik servetten diagonalt,men låt främre kanten ligga något nedanför den bakre.
  • Vik upp hörnen mot mitten, med några centimeters mellanrum mellan dem.
  • Vik upp nedre kanden.
  • Vik sidorna bakåt och fäst i flikarna som har uppstått på baksida.
  • Vik fram den främre kanten.

Kräftsurpris

  • 2 personer
  • 8 krustader,
  • 16 tsk créme fraiche, (2 tsk i varje krustad)
  • 16 skalade kräftstjärtar,
  • 25 g rom att dekorera med



  • Grönmögelostlasagne:
  • 6 personer
  • Sås:
  • 3 dl mjölk,
  • 2 dl matlagningsgrädde,
  • 3 msk vetemjöl,
  • 125 g grönmögelost. Koka upp mjölken och grädden och mjölet (se upp för klumpbildning, så ta i lite i taget och vispa under tiden). När såsen tjocknat, lägg i ostsmulor och rör tills såsen åter känns lös.

Spenatröra:

  • 2 hackade gula lökar
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 3 tärnade röda paprikor
  • 2 msk smör
  • 500 g färsk spenat
  • 100 g grovstrimlade soltorkade tomater i olja
  • 2,5 dl buljong
  • salt och peppar efter smak
    Fräs lök och paprika tills de blivit mjuka, tillsätt spenaten, buljongen och de grovstrimlade tomaterna. Salta och peppra.
    ”Montering”:
  • 1 paket torra lasagneplattor
  • 75 g grönmögelost. Sätt ugnen på 225 grader. Formen bör vara 18 x 27 cm. Varva sås, plattor och röra enligt följande: Sås, platta, sås, platta, spenatröra, sås, platta, spenatröra, sås, platta, sås. Låt gärna detta stå ett tag så att vätskan dras in i de torra lasagneplattorna (så slipper man torra kanter). Toppa med smulad ost. Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timma.

Oxfilén ska vara ute i rumstemperatur någon timme för att inte läggas kylskåskall direkt i pannan. Stek den sedan, i smör, på ganska hög värme några minuter på båda sidor. Inte för länge dock - oxfilé ÄR ett fint kött som bäst kommer till sin rätt om det är rosa inuti - och detta kommer från en person som för övrigt vill ha VÄLSTEKT kött. Servera med lättkokad Brysselkål.

Bilderna denna gång är verkligen undermåliga, de ger inte alls rätten rättvisa för det var MYCKET delikat.

Efterrätten får jag återkomma med nästa lördag. Vi tänkte bjuda några vänner på detta, utifall det var ätligt. Och det var det...



fredag 13 november 2009

Arvid 3 år lagar chokladbollar till sitt fikarep

Arvids väninna Ester (och mamma och lillebror) skulle komma på besök.

Bäst som han sitter vid frukostbordet och äter havregrynsgröt ser han bilder av chokladbollar på havregrynspaketet. Kan vi inte...?

Sagt och gjort. Fast vi halverade paketets recept, så att vi bara gjorde en liten sats.
Chokladbollar
50 gram smör
1/2 dl socker
1/2 msk vaniljsocker
1 1/2 msk kakao
1 1/2 dl havregryn
1 1/2 msk starkt kaffe


Det var nog tur att vi inte gjorde alltför många, för de vi gjort slank ned med en väldans hastighet.

Sedan kunde man spela spel med förnyade krafter.

Edlas köttsoppa med klimp


Jag har aldrig fattat varför den inte kallas grönsakssoppa, eftersom jag aldrig sett något kött i den. En inte alldeles osannolik gissning, är väl att tidigare generationers långkok av köttben, har ersatts av dagens intensiva buljongtärningsanvändande.

Receptet är från min mamma Edla, som gjorde denna soppa under kyliga vinterkvällar då jag var barn. Den ger mig fortfarande en mysighetskänsla. Dessutom är den god.

En sak jag själv undrar över är om klimp i soppa görs i hela Sverige, eller om det är regionsbetonat? Själva köttsoppan kan varieras i det oändliga, beroende på vilka grönsaker man har hemma, men just rotsellerin, morötterna och purjolöken gör en hel del åt smaken. Tycker jag.


Köttsoppa
  • 3 liter buljong
  • 1 kg skalade och slantade morötter
  • 1 stor purjolök sköljd, och delad i motsvarande storlek som moröttsbitarna.
  • 1/2 stor rotselleri, skalad och tärnad
  • 1 kålrot skalad och tärnad.
  • 2-3 lagerblad

Klimp

  • 4 st ägg,
  • 5 dl mjölk,
  • ca 1 liter vetemjöl,
  • 2 tsk salt
    Koka upp buljongen och lägg i grönsakerna. Blanda samman klimpingredienserna. Konsistensen på klimpsmeten ska vara ganska kompakt. Med hjälp av två skedar formar Du "klimparna". Du doppar skedarna i den kokande buljongen varje gång Du släpper ner en ny klimp i buljongen, annars släpper inte smeten från skedarna.
    Låt allt koka i ca 1 timma, eller tills klimparna börjar flyta upp i soppan.
Kan med fördel ätas med smörbredda hårdbröd. Och mjölk.



torsdag 12 november 2009

Vår 5-åriga förlovningsdag bör firas; del 2.

Brukar man verkligen fira förlovningsdagen då man har gift sig?, är en fråga man kan ställa sig. Jag vet faktiskt inte riktigt, kanske är det så.
Vi har för vana att nogsamt studera kalendern utifall det finns något där som bör uppmärksammas. Förutom barn, högtider och namnsdagar, kan vi nog tycka att dagen vi först träffades på, dagen vi förlovade oss på och, förstås, dagen vi gifte oss på, är dagar värda att fira litet extra. Att visa varandra uppskattning är inget man behöver snåla på, anser vi.

Skulle bara en av oss tycka att matlagning och allt runtomkring var ett roligt fritidsintresse, medan den andre såg det som något besvärligt och nödvändigt ont, skulle nog glädjen att hålla på ha mattats av med tiden. Dessutom har jag haft turen att gifta mig med en romantisk man minsann, tack älskade Anders för att Du är det. Nå, vad jag ville ha sagt: vi firar vår femte förlovningsdag två gånger (minst)!
Morotssoppa har jag gjort tidigare, men aldrig med apelsininslag, det låter spännande, så kör i vind. Receptet har jag fått av en väninna, Pernilla, och det tackar jag för. Rabarberna till efterrätten har vi haft i frysen, men det går lika bra med exempelvis äpplen.
Meny
Förrätt
Pernillas morots- och apelsinsoppa
Huvudrätt
Vaktlar med fikon
Efterrätt
Rabarber i zabaglione
Pernillas morots- och apelsinsoppa

  • 500 g morötter
  • 30 g smör
  • 1,5 dl apelsinjuice,
  • 1,25 l grönsaksbuljong
  • 1 liten lök, grovt hackad
  • 1 msk hackad färsk timjan eller 1 tsk torkad
  • salt och peppar
  • crème fraiche eller gräddfil och muskotnöt till servering
    Skala och skiva morötterna. Lägg dem och smöret i en stor tjockbottnad kastrull och fräs på medelstark värme i 10 minuter. Rör om då och då.
    Tillsätt apelsinjuice, buljong och lök. Koka upp och tillsätt timjan, salt och peppar. Sänk värmen, lägg på lock och koka i 20 minuter eller tills morötterna är mjuka. Låt svalna.
    Kör soppan slät i mixer. Häll tillbaka den i kastrullen och hetta upp den på nytt. Servera i portionstallrikar, klicka i lite crème fraiche och strö över muskotnöt.

Créme fraichen ger verkligen rätten en extra dimension så ta inte bort den!

Då Du ska skala kaktusfikonen, i rätten nedan, kan ett varningens finger vara på sin plats; det var inte enbart för att namnet var ledigt i ordlistan som frukten fick sitt namn....kaktusfikon.

Det blir godare med färska kryddor, men många tenderar att bli hängiga fort inomhus, tycker jag, varför jag valde torkade varianter.


Vaktlar med fikon

  • 4 förberedda vaktlar,
  • timjan, rosmarin, oregano, salt o peppar, 3-4 lagerblad,
  • 2 msk smör,
  • 4 skalade och halverade kaktusfikon,
  • 3 dl vitt vin,
  • 1 msk riven, mörk choklad.
Skölj och torka vaktlarna, salta och peppra och krydda efter smak. Grilla i eldfast smord form i 240 grader Celsius under 10 minuter. Vänd vaktlarna och tillsät fikonen, häll över vinet och strössla över chokladen. Sänk ugnsvärmen till 175 grader Celsius och låt vaktlarna stekas i 10 minuter till.


Rabarber i zabaglione
  • några rabarberstjälkar (Vi har några infrysta från isomras),
  • 3 msk socker,
  • 1 dl vatten,
  • 1 kanelstång,
  • zabaglionekrämen:
  • 6 äggulor,
  • 4 msk socker,
  • 1 dl vitt vin
    Skär rabarbern i bitar. Koka dem lätt i vatten, socker och kanel. Eftersom mina rabarber har varit i frysen, blir det en litet simmig röra - det hade blivit finare om de hade vart färska och behållit en viss "stuns". Nåväl. Häll äggulor, socker och vin i ett tjockbottnat kärl. Ställ det i ett större kärl med sjudande vatten. Vispa tills krämen tjocknar. Placera rabarbern i några portionsformar. Häll över den ljumma krämen.