lördag 31 juli 2010
Ungerska viner och en oväntat trevlig taxiresa
Vi provade även en havtorr tokajer till gåslever. Mmmm......
Som sagt, väldigt prisvärt. Och det gäller inte bara vin, utan rent allmänt.
Ska man ge sig på en mer generell sammanfattning får det bli: Charmig stad med väldigt trevliga och avspända människor. Allt känns väldigt tillbakalutat och enkelt. Ja, vi blev frälsta och kommer sannolikt att återvända! Taxichauffören som körde oss från hotellet till flygplatsen var i Lenas och min ålder. Han var pratglad och behärskade det engelska språket väl. Han berättade om hur det var i Ungern under järnridåns tid. Hur han och hans klasskompisar blev ombedda att vara tysta och skötsamma när folk från Ministeriet kom och inspekterade. Hur synen på att vara tvungen att lära sig ryska var. Men även om hans föräldrar som saknar den gamla tiden. "Allt var så billigt då!". Ja, det var ett sådant där samtal som man inte vill ska upphöra. Varför var det så kort sträcka till flygplatsen?
fredag 30 juli 2010
Servettbrytning Vattenlilja
- Vik ut hela servetten.
- Vik in de fyra hörnen.
- Vik in hörnen ytterligare två gånger.
- Dra försiktigt fram flikarna, först hörnflikarna och sedan de fyra flikarna som återfinns på servettens undersida.
torsdag 29 juli 2010
Höjdpunkten i Budapest
Ungern stod på förlorarnas sida vid båda världskrigen och kom att bli ett sovjetiskt satellitnation. Ett uppror 1956 slogs ned i grunden. Däremot utvecklades ett ekonomiskt system i landet 1968 som gjorde att man kunde göra karriär inom eget företagande förutom inom partiet - Ungern var ett öppnare land jämfört med sina kamrater bakom järnridån. Det var Ungern som bar ledartröjan vid östblockets fall 1989.
Nå, efter denna utflykt i ungersk historia, tillbaka till VÅR resa. Nu kändes det väldigt skönt att prova någon av stadens varma bassänger. Varma och varma förresten, vi svalkade oss i dem. Så, skönt. Precis som det står i reseböckerna hittar man schackspelare litet varstans i badområdet. Det kändes litet som att detta var ungrarnas motsvarighet till after-work. Det var ingen stress, ingen skulle simma några hysteriska längder, utan alla stod eller rörde sig långsamt i vattnet. Inte bara vi njöt - efter denna upplevelse ville Arvid att vi skulle stanna kvar några dagar till i Budapest. Sannolikt kommer vi att återvända.
onsdag 28 juli 2010
Vintips från Budapest
En omöjlig uppgift egentligen. Att bedöma ett vin som man druckit på semestern i ett annat land, alltså. Hela familjen samlad, vardagsstressen lyser med sin frånvaro, allt känns bara mysigt. Bara miljön i vilken man befinner sig (en hotellbalkong i Budapest i vårt fall) gör att ett 50-kronorsvin kan upplevas som ett 200-kronorsvin.
För att få en korrekt uppfattning testade vi vinet när vi kommit hem också. Och, lite oväntat, så visade det sig att det var riktigt gott då också! Det känns mer som ett 125-kronorsvin än ett 75-kronors.
Druvblandningen för tankarna till Bordeaux, men smakmässigt hamnar mina associationer i Spanien. Vinet har snälla tanniner och mjuk frukt. Allt inbäddat i vanilj. Inte indränkt, som det ofta kan bli med vanilj, utan inbäddat. Välbalanserat trots sitt ringa pris.
Vilken tur att vi köpte med oss några flaskor hem!
tisdag 27 juli 2010
Historievandring i Budapest.
måndag 26 juli 2010
Vinmuseum i Budapest
På något sätt hör den där olustkänslan till. Innerst inne så vet man att bara man sitter på flyget så är det en annan känsla som gäller - uppsluppen förväntan!
söndag 25 juli 2010
Postgårdsromantikerna i Budapest!!!
Då vi fått in vårt bagage på hotellrummen tog vi oss ut på en liten snabbvisit i staden. Vi passerade Saluhallen och kunde själva se alla torkade paprikor som hängde i långa rader över stånden.
Arvid är nyfiken på nya rätter och valde vad han och Sigrid skulle äta. Gulasch med potatisgnocci uppskattades både av honom och lillasyster.
Själv valde jag stekta gåsleverskivor med potatispuré och stekta äppelskivor. Maten smälte då den nådde gommen - jag tror seriöst att jag aldrig har ätit något så gott tidigare. Säkert kan själva helhetsupplevelsen spela in men det var ett minne för livet.
fredag 23 juli 2010
Servettbrytning Apollo
- Veckla ut hela servetten och vik den längs diagonalen.
- Vik upp de två yttersta hörnen mot mitthörnet.
- Vänd på servetten och vik upp "det hela" hörnet.
- Vik samman de yttersta spetsarna på servettens baksida.
torsdag 22 juli 2010
Masiprovning nr 2: Grandarella, Costasera, Campofiorin
Masi Amarone Costasera 2006, 269 kr, nr 2345
Masi Grandarella Appassimento 2006, 199 kr, nr 3244
Masi Campofiorin, 2006, 105 kr, nr 5123
Dessutom hade vi tillgång till Systembolagets beskrivningar av vinerna.
Borde vara en enkel match, eller hur? Costaseran godast och Campofiorin minst god så ska det vara klart! Nej, inte riktigt så. Visst gick det. Men det tog ett tag och krävde en del tittande, sniffande och smakande.
Grandarellan var det första vin jag identifierade. Smakprofilen skiljde sig från de övriga två. Så är den också gjord på andra druvor. Åtminstone delvis. Kändes knäckigare på något sätt. Däremot fanns här den där typiska körsbärstonen som man hittar i italienska viner.
Costaseran och Campofiorin kvar. Borde ju vara lätt när det förstnämnda vinet är 2,5 gånger så dyrt som det sistnämnda. Lugn, bara lugn, Anders! Förhasta dig inte! Jodå. Det ena vinet är betydligt fylligare, mer balanserat. Och godare! Och titta! Visst syns det i färgen också. Choklad och körsbär gick att känna i båda vinerna. Och de är båda gjorda på de tre druvorna corvina, rondinella och molinara. Men som sagt; Det ena var betydligt godare.
Tillsammans med en av gästerna prickade jag in alla rätt. Resten av kvällen satt jag med ett självbelåtet och malligt flin spritt över hela ansiktet.
Dagen efter fick jag ett sms av en av gästerna: "Bra upplägg på provningen med en nivå som gav de med verkliga kunskaper möjligheten att komma till sin rätt, samtidigt som amatörerna ändå fick en chans att gissa sig till en tröstpoäng."
onsdag 21 juli 2010
Vitvinsprovning hos svärfar
Dessutom vinprovning båda kvällarna.
Vitvinsprovningen utgjortes av två vita viner. Vi fick noll information. Svärfar undrade vilka länder vinerna var ifrån och vad de kostade. Plus en massa annat.....
Vinerna var:
Elephant Hill Chardonnay 2009 (nr 94249) från Nya Zeeland och Chateau Haut Mayne 2008 (nr 95601) från Frankrike.
Det franska vinet var friskt, hade inslag av citrus och bjöd på den där finstämda, delikata tonen av smör och nötter som jag så starkt förknippar med Bourgogne. Gissade därmed att vinet var franskt, vilket var rätt. Men Bourgogne var fel. Det var ett Bordeauxvin med 77% semillon, 19% sauvignon blanc och 4% muscadelle. Mycket gott, tyckte jag. Lena tyckte inte om det.
Vinet från Nya Zeeland hade för mycket av den tropiska smak som jag inte har helt lätt för. Kände inte riktigt igen stilen och chansade därför på Chile. Lena uppskattade det här vinet betydligt mer än det franska.
Båda vinerna har varit tillfälliga nyheter på Systembolaget.
tisdag 20 juli 2010
4 olika efterrätter på Jordgubbar!
- 1 liter delade jordgubbar
- 1 dl balsamvinäger
- 2 msk florsocker
- 1/2 kruka skuren basilika
Blanda samman vinägern, basilikan och florsockret. Vänd ner i jordgubbarna.
Limemarinerade jordgubbar med basilika
- 1 liter delade jordgubbar
- skalet och saften av en lime
- 2 msk florsocker
- 1/2 kruka skuren basilika
Blanda samman limejuicen, limeskalet (finskuret, utan det vita), basilikan och florsockret. Vänd ner i jordgubbarna.
Jordgubbar med vispad grädde och citronmeliss
- 1 liter delade jordgubbar
- 3 dl vispad grädde
- 1/2 kruka citronmelissblad
Vispa grädden och garnera med citronmelissbladen. Servera till jordgubbarna.
Jordgubbar serverade med jordgubbssås
- 1 liter delade jordgubbar
- 2 dl creme fraiche
- 2 msk socker
- 1 pkt frysta jordgubbar
- 1 pressad apelsinjuice.
- några citronmelissblad, till garnering
Mixa samman alla ingredienser, utom de färska jordgubbarna. Servera till jordgubbarna.
måndag 19 juli 2010
Chokladcupcakes med chokladfrosting
- 100 g smör
- 2 ägg
- 2,5 dl socker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 4 msk kakao
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
Glasyr
- 25 g smör
- 200 g Philadelphiaost
- 1 msk vaniljsocker
- 200 g florsocker
- 2 msk kakaopulver
Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda samman de torra ingredienserna och blanda ner mer ägg och sockret. Rör ner smöret. Häll upp smeten i formar. Grädda i 15 minuter i 200 grader C. Låt svalna.
Smält smöret till glasyren och låt det svalna. Blanda samman ingredienserna till glasyren till en jämn smet. Ställ in i kylskåt och låt kallna. Spritsa det sedan över de kalla cupcakesen.
söndag 18 juli 2010
Herrgårdens chokladtårta
Herrgårdens chokladtårta
- 125 g mjukt smör
- 125 g siktat florsocker
- 1 msk vaniljsocker
- 125 g blockchoklad, smält i mikrovågsugnen eller i vattenbad
- 125 g sötmandel, skållad och malen
- 125 g vetemjöl
- 4 äggulor
- 4 äggvitor, hårt vispade i en bunke, så att man kan vända bunken upp och ned utan att de släpper
Glasyr
- 50 g smält smör
- 1 dl siktat kakaopulver
- 1/4 dl mjölk
- 3 dl siktat florsocker
- 1 msk konjak
Rör samman smöret med vanilj- och florsocker. Rör ner övriga ingredienser utom äggvitorna. vänd ner äggvitorna försiktigt. Grädda i 50-60 minuter i 175 grader C. Låt kallna.
Blanda samman glasyringredienserna tills en jämn och smidig smet har bildats. Bred glasyren över den kalla kaka. Låt stå kallt i några timmar. Servera med grädde.
lördag 17 juli 2010
Gewürztraminer med Matjesill och Münsterost...
fredag 16 juli 2010
Servettbrytning Pyramid
En, något krystad, anledning kan vara att det lär ju ska ha varit självaste Napoleon som sköt skägget av Sfinxen under sina irrfärder i Egypten. En annan förklaring är kort och gott att servettbrytningen är både vacker och enkel.Pyramid
- Veckla ut servetten och vik den längs diagonalen.
- Vik båda hörnkanterna mot mitten så att en fyrkant bildas.
- Vänd på servetten och vik den på diagonalen.
- Lyft upp mittenpartiet på mittpartiet och vänd spetsen mot Dig.
- Vik ytterkanterna på "katetsidorna"mot varandra.
onsdag 14 juli 2010
Barnens favorit - köttbullar...
Till det drack vi (föräldrar, alltså) vinet Musella. Passade med sin lingonsyrliga framtoning bra till just köttbullar.
tisdag 13 juli 2010
3-rätters hos den gäckande herr V.
Vill passa på att tacka den mystiske herr V. för att han ledde in mig på detta intressanta spår. Har svårt att tänka mig en mer intressant hobby än matlagning och vinprovning! Tack, herr V!
Tack herr V och fröken J för en riktigt trevlig kväll! Vi ses snart igen.
måndag 12 juli 2010
Drinkar: Mint Julep och Bellini
Vi var på middag på Söder i helgen. Herr V. mötte oss på vägen och serverade oss läskande drinkar vid inträdet i vans våning.
Mint Julep
- 6 cl ljus Bourbon, amerikansk whiskey
- 1-2 msk sockerlag
- 1 knippe färsk mynta
- krossad is
Några veckor tidigare hade vi bjudit herr V. med flickvännen fröken J. och moster E. på Bellini...
Bellinin har vi dessvärre ingen egen bild på, men titta djupare i glasen på bordet...
- 1 msk persikspuré per glas (vi valde barnmatsburksvarianten)
- fyll upp glaset med mousserande vin (vi valde Rotari Brut)
söndag 11 juli 2010
Inspirationsdag på Skansen
lördag 10 juli 2010
Trefika med bullar och kakor...
Kanelbullarna nere till vänster och vaniljkammarna högst upp till höger görs på samma grunddeg:
Kanelbullar, ca 40 st
Deg
- 150 g smör
- 5 dl 3 procentig mjölk
- 50 g jäst
- 1/2 tsk salt
- 2 dl socker
- 1 msk kardemumma, malen
- ca 12 dl vetemjöl
Fyllning
- 100 g smör
- 1 dl socker
- 3 msk kanel
Pensling och garnering
- 1 ägg
- pärlsocker
Vaniljkammar, cirka 30 stycken
Deg
- Samma som ovan
Fyllning
- 100 g smör
- 1 dl socker
- 3 msk vaniljsocker
Pensling och garnering
- 1 ägg
- pärlsocker
Smält smöret och rör ner mjölken till den temperatur av ca 37 grader Celsius. Rör ut jästen och blanda ner samtliga torra ingredienser (2/3 av mjölet). Blanda ordentligt och ställ att jäsa i cirka 30 minuter till dubbla storleken. Kavla ut degen till en rektangulär form. Bred ut smöret och strö över socker och vaniljsocker. Vik den vänstra 1/3 av delen över mittendelen. Vik den högra 1/3 delen av degen över mitten. Skär i jämnstora bitar, ca 5 cm. Skär 4 lika stora "fransar" på ena sidan och tryck ihop den andra sidan så att man ser "kammen". Lägg på bakplåtspapperet på plåten. Låt jäsa under 30 minuter. Pensla med ägget och strö över pärlsocker. Grädda i 250 grader C. i cirka 12 minuter.
Banankaka
- 100 g smör, smältes och svalnas något.
- 3 dl socker
- 2 ägg
- 5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk ingefära
- 1 msk kanel
- 2 bananer
- 1 dl kallt kaffe.
Mosa bananerna och vispa samman alla ingredienser. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader C. i cirka 50 minuter.
torsdag 8 juli 2010
Sigrids 2-årsfirande: 3-rätters med släkten
(Middagen och tillhörande vinprovning har Lena skrivit om i tidigare inlägg).Förrätt: Vichyssoise
3 gula lökar, hackad
6 purjolökar, hackad
12 stora potatisar, skivad
3 msk smör
18 dl grönsaksbuljong
12 dl mjölk
3 dl vispgrädde
Fräs hackad lök, purjolök och potatis i smöret. Tillsätt mjölk och buljong. Låt det sjuda utan lock i 20 minuter.
Kör soppan med mixerstav. Smaka av med salt och peppar.
Tillsätt grädden (kan uteslutas om man så önskar).
Servera soppan. Gärna kall med tanke på den tryckande högsommarvärmen!
6 tsk soja