söndag 18 juli 2010

Herrgårdens chokladtårta

Här kommer arvids 4-års tårta, litet i efterskott. Den är helt suveränt god, i synnerhet glasyren - bara den tenderar vi att sleva i oss mol allena.

Herrgårdens chokladtårta
  • 125 g mjukt smör
  • 125 g siktat florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 125 g blockchoklad, smält i mikrovågsugnen eller i vattenbad
  • 125 g sötmandel, skållad och malen
  • 125 g vetemjöl
  • 4 äggulor
  • 4 äggvitor, hårt vispade i en bunke, så att man kan vända bunken upp och ned utan att de släpper

Glasyr

  • 50 g smält smör
  • 1 dl siktat kakaopulver
  • 1/4 dl mjölk
  • 3 dl siktat florsocker
  • 1 msk konjak

Rör samman smöret med vanilj- och florsocker. Rör ner övriga ingredienser utom äggvitorna. vänd ner äggvitorna försiktigt. Grädda i 50-60 minuter i 175 grader C. Låt kallna.

Blanda samman glasyringredienserna tills en jämn och smidig smet har bildats. Bred glasyren över den kalla kaka. Låt stå kallt i några timmar. Servera med grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar