En av Italiens mest odlade rödvinsdruvor som odlas framför allt i Toscana, men även i andra angränsande områden.
Den går att hitta under en rad andra namn; brunello, prugnolo gentile, morellino och nielluccio. För enkelhetens skull kallar jag den här genomgående för sangiovese. Sangiovese, ja. Det betyder "Jupiters blod" och uppkomsten av det namnet antyder i sig att vi har att göra med en druva med gamla anor. Eventuellt kan redan de gamla etruskerna ha känt till den.
År 2004 lyckades forskarna Vouillamoz och Grando bestämma dess ursprung. Druvans föräldrar heter ciliegiolo och calabrese montenuovo. Om ni nu inte utropar "Jaså, dyker de där druvorna upp nu igen!" har ni min fulla förståelse.
Ciliegiolo ger associationer till körsbär - både i färg och smak. Kan förklara varför just körsbär ofta dyker upp som smakassociation när man dricker sangioveseviner.
Sangiovese mognar sent. Ofta skördar man en bra bit in i oktober. Kalla år kan problem med både syra- och tanninhalt uppstå - de blir något för höga.
Utanför Italien hittar man odlingar i bland annat Argentina och Kalifornien. Vi har ett vin från sistnämnda område liggandes i vårt vinskåp. Vem vet, det kanske dyker upp som joker i en vinprovning med italienska sangioveseviner...
onsdag 16 februari 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Ha en bra kväll.
SvaraRaderaKram
Hanna