tisdag 31 maj 2011

Vinet som får en att hoppa högt

Vad händer med alla idrottsstjärnor när karriären är över? Ofta verkar de försvinna bort från rampljuset men en och annan låter tala om sig även efter avslutad karriär.
Kajsa Bergqvist ubildade sig till sommelier och driver nu vinföretaget Kajsa Wines. Det handlar mycket om sydafrikanska viner och förklaringen till det är, enligt vad jag har läst, att hon kom i kontakt med sydafrikanska viner under de mångna träningslägren i just Sydafrika.
The Bean Coffee Pinotage, 2009, 89 kr, nr 73939 (betsällningssortimentet) heter vinet vi provade och det lever sannerligen upp till sitt namn. Kaffe är det man kommer att tänka på när man provar vinet. Gott, om man gillar stilen, och det gör Lena och jag. Lenas pappa var mer tveksam. "Äntligen" sa han när vi drack kaffe efter middagen. "Vadå?" undrade vi. "Ja, riktigt kaffe istället för den där drycken ni serverade tidigare".

måndag 30 maj 2011

Vinquiz 12

1. Var ligger vinregionen Russian River Valley?
A) Kalifornien
B) Australien
C) Ryssland

2. Vilket land har undsluppit vinlusens härjningar?
A) Argentina
B) Nya Zeeland
C) Chile

3. I vilket känt vinområde är pinot noir och gamay druvorna för de röda vinerna och chardonnay och aligoté druvorna för de vita?
A) Bordeaux
B) Bourgogne
C) Alsace

4. I Tyskland kan man se ordet "sekt" på vinflaskorna. Vilken typ av vin får man i glaset om det står sekt på flaskan?
A) Alkoholfritt vin
B) Sött vin
C) Mousserande vin

5. Vad står förkortningen MW för?
A) Modern Wine
B) Master of Wine
C) Muddy Wines



Rätt svar: A,C,B,C,B

söndag 29 maj 2011

München

Tretton lärare i naturvetenskapliga ämnen och en studievägledare for till München på en tvådagars konferensresa. Nya kursplaner skulle diskuteras men framför allt var det kul att få umgås med kollegorna under lugnare former. På jobbet blir det ofta stressigt. Det är lektioner, möten, studenter som behöver hjälp och så vidare.
München är trots sin storlek en väldigt lugn stad. Visst var det folk ute och festade på kvällarna, men allt kändes lugnare än i Stockholm. Vet inte riktigt vad det kan bero på?



Här har ni bildbeviset. Lärare kan faktiskt lyssna också!

München bjöd på riktigt varma och soliga dagar. Det var sparrissäsong och de sparrissoppor vi åt var riktigt delikata! Nja, kanske inte hotellets förresten. Men den vi åt på Rattskeller vid Marienplatz var värd att lagra i matminnet.

lördag 28 maj 2011

Origami Bladgirland

Inför helgens begivenheter med 2 kalas för Arvid och ena kvällens kalas (då släkten kommer) följd av en trerätters middag (totalt 3 kalas skulle man kunna säga, men middagen är mer tänkt som en allmän släktmiddag, då några har en bit att åka känns det litet futtigt med bara kaffe och tårta), känns det vettigt att ha förberett så mycket som möjligt. Litet grönt på bordet till exempel. Om det till äventyrs skulle ha gått Er förbi, har jag en viss fäbless för origami. Denna är ganska enkel vikning. Som man, i det fall att man vill ha en hel girland utav, limmar samman, blad efter blad.
Bladgirland
Vik ett fyrkantigt papper längs diagonalen. Vik ner ena sidan från den mittersta spetsen nedåt. Vik upp den nedersta flärpen så att den pekar snett uppåt. Vik den andra sidan över den första på motsvarande sätt. Vik upp den nedre flärpen så att den pekar snett uppåt åt andra hållet än den första. Vik in den nedre basen så att den blir spetsig. Då Du har gjort några blad enligt samma metod - limma dem samman.

fredag 27 maj 2011

Servettbrytning Tvilling

Den här servetten kräver att man har antingen ganska stor och/eller tunn servett, annars blir det svårt att få ihop den.

Tvilling

  • Veckla ihop servetten och vik alla fyra kanter mot mitten.
  • Vänd servetten och vik den på mitten.
  • Vik den på mitten igen då att en fyrkant bildas.
  • Vik det översta lagret två gånger så att den hamnar nedanför en tänkt mittlinje.
  • Vik ner nästa lager 1 gång men med samma bredd som föregående lager.
  • Vik de yttersta hörnen bakåt.

torsdag 26 maj 2011

Godispåsar, eller snarare godisburkar, på barnkalaset i form av Muminhuset

Under det senaste året har intresset för Mumin tagit rejält fart, varför ett litet kalastema på just Mumin kändes helt rätt. Istället för de mer traditionella godispåsarna tänkte vi fylla små muminliknande hus med godis. Några (tomma) muminhus får agera dekoration på kakbordet under själva festen dessutom. Hushållspappersrullar har sparats och färgat papper i olika färger inhandlats. Och många limburkar likaså. De röda "taken" utgör ett avtagbart lock, så att det är möjligt att öppna och stänga godisburken.Muminhus, material för varje hus
  • 1,5 hushållspappersrullar
  • 2 utklippta cirklar i hårdpapp, diameter cirka 7 cm.
  • 1 röd cirkel, med diametern 10 cm för taket.
  • 1 2x3 cm del i brunt papper som dörr.
  • 1 15x5 cm rektangel i grönt papper för "gräs" runt huset.
  • 1 A4-ark blått papper.

Klistra på det blå papperet runt ena hushållsrullen. Den halva hushållsrullen klipper Du mitt itu, klipper upp flikar på ena sidan och viker ut dessa. Klipp även upp rullen och limma ihop den till en något mindre diameter än tidigare (den ska gå att trä in i den (numera) blåa rullen). Fliksidorna på de båda delarna limmar Du på varsin cirkel i hårpapp och limmar fast den ena på den blåa hushållsrullens ena sida. Detta är husets botten. Limma på det bruna papperet kant i kant med botten.

Vik den gröna rektangeln dubbelt och klipp små flikar från den vikta kanten ut till cirka 5 mm före den andra kantens slut. Veckla upp och klistra ihop dem att utgöra ett bulligt gräs som döljer botten.

Klipp ett jag till den röda cirkelns mittpunkt. Lägg klister på 1/4 av cirkeln på ena delen närmast klippet. Fäst samman taket. Limma en linje runt den hårda cirkel (som fästs på en flikad husrullespappersdel) och tryck fast taket.

onsdag 25 maj 2011

Veckans druva: Garganega

En druva för vita viner som odlas framför allt i Venetien i norra Italien. Samma område ger ju de härliga amaronevinerna, men det är en helt annan historia!
Garganega är sent mognande druva och används som sagt i vita viner. I soave är andelen garganega mellan 70 och 100 procent. Trebbiano tillsätts ofta för att ge mer skärpa åt vinerna. Om vi håller oss till soave och lägger till classico så får vi soave classico. I detta område ger garganega fina viner med toner av citron och mandel. Detta förutsätter dock att garganega verkligen hinner uppnå full mognad. Hög syra och en kryddighet kan man även hitta hos vinerna på druvan.
Det finns ett antal olika varianter på druvan och ser man på Italien som helhet, så är garganega den sjätte mest odlade vitvinsdruvan.

tisdag 24 maj 2011

Trerättersmiddag på Långholmen

Meny
Kräftfylld serranorulle
Helstekt oxfilé med pancetta och haricots verts
Chokladtryfflar
Vinval

Då dessa hette "Långholmens rödvin" respektive vita vin var det en smula svårt, men båda skulle vara Frankrikebaserade. Förrättsvinet bestod av sauvignon blanc och till huvudrätten var det syrahdruvan i glaset.Håller man sig borta från internernas tårtbitar som de motionerade i och själva fängelsecellerna, är det inte mycket på Långholmen som väcker kalla kårar idag - en grön vacker lunga mellan Kungsholmen och Södermalm. Husfasaderna är betydligt skönare att skåda än mycket nytt som har byggts i staden på senare tid.Restaurangdelen är riktigt vacker - speciellt den delen med kristallkronor i taken...Oxfilé ska man inte göra alltför mycket med -det är att förstöra köttet - en snabb stekning någon minut eller två per sida , inget mer... Jag tyckte mig känna igen våra egna chokladtryffelförsök här, även om dessa måhända var skönare att skåda....
Även om det är roligt att laga mat och duka fint...är det väldans trevligt att glida med som gäst mellan varven...

måndag 23 maj 2011

Asiatisk touch på varm sesamlax på en soyasåsspegel med ris, wasabikräm och ingefärsallad

Anders for iväg med jobbet till München på onsdag natten förra veckan och kom inte hem förrän på lördagskvällen. Det kändes väldigt ovanligt att han var borta, ganska tråkigt om jag ska var ärlig. Till saken hade jag varit på en tvådagars konferens tidigare samma vecka, ingen övernattning visserligen, men middag med sen hemgång. På lördagen passade Arvid, jag och Sigrid på att baka 7-sorters kakor till Arvids kalas nästa helg. Recept kommer. Sigrid åt mer än något annat om jag ska vara ärlig - vi gjorde en tvåfärgskaka där Sigrid bearbetade den med röd karamellfärg, medan Arvid knådade den med blå karamellfärg. Då vi skulle varva dem med varandra fann vi att det fanns hälften så mycket av det röda som av det blå...Det faktum att Sigrid var rödfärgad upp till öronen var en liten diskret förklaring till var hennes deg kunde ha försvunnit. Snart var det dags för Arvid att vara på bästisens H.s kalas. Det märks att han snart fyller fem, tidigare år har föräldrarna varit med, men nu tog jag och Sigrid och vände då vi väl släppt av vår lille juvel.Receptet jag serverade till Anders som välkomstmiddag, är en variant av vad Långholmen serverade på en av sina luncher då jag var där på min konferens. Suveränt god. Det smakade som "sushi" fast varm. Istället för ris hade de potatis, men jag tänkte att jag ville köra asien tema hela vägen.
Asiatisk touch på varm sesamlax på en soyasåsspegel med ris, wasabikräm och ingefärsallad
Sesamlax
  • Sesamfiléer, 4 st
  • 2 msk sesamfrön
Lägg laxfiléerna i en oljad form. Strö sesamfröna över och ställ i ugnen på 175 grader C. under 15-20 minuter.
Soyasås
  • 2 dl vatten
  • 1/2 msk kalvbulgjong
  • 1 tsk ingefära, malen
  • 1 dl japans soya
  • 1 msk mazenamjöl
Blanda samman ingredienserna och låt koka upp.
Wasabikräm
  • 5 dl gräddfil
  • 1 tsk wasabi
blanda samman ingredienserna.
Ingefärssallad
  • 1 gurka, skala av allt mörkgrönt och skala längs långsidan
  • 1 burk inlagd ingefära
Blanda samman.
Detta ätes med fördel till en riesling.

söndag 22 maj 2011

Astrid Lindgrenkalas på dagis, Lasagne och väninna S på besök

I torsdags var det stort kalas med maskerad på dagis. Att Sigrid, med sin rödlätta hårfärg och kavata personlighet, skulle vara Pippi var det aldrig någon tvekan om. Med Arvids linblonda hår och, mellan varven, busiga påhitt fanns det rimligen också en självklar figur att klä ut sig till...Icke så. Han ville vara poliskonstapel Klang. Så fick det bli. Väl hemma kom min väninna S. på besök. Vi lärde känna varandra under nationslivets glansdagar (för våran del) i Uppsala. Det är något visst med gamla vänner - nu talar vi sällan om gamla saker, men ändå talar vi med samma "intensitet" om allt på ett sätt som man gjorde då. Eller så är det helt enkelt så att man blev vänner för att man hade väldigt många likheter, bla i sättet att prata. Vad vet jag, trevligt var det. En framslängd lasagne i långpanna kan te sig en smula trist i sammanhanget, men den var betydligt godare än vad den såg ut.

Lasagne

  • 1 pkt lasagne
  • 2 msk smör
  • 2 gula lökar, tärnade
  • 4 morötter, rivna
  • 1 kg köttfärs
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 2 röda paprikor, tärnade
  • 2 msk kalvbuljong
  • 2 burkar skalade tomater
  • 5 dl creme fraiche
  • salt och peppar
  • 10 dl keso att fördela överst.

Stek löken i smöret och lägg i köttfärsen i en stor gryta. Lägg i morötter, paprikan och vitlöken och fräs vidare. Häll i tomater och kalvbuljong och låt puttra i 15-20 minuter. Häll i creme fraichen och mixa hela köttfärssåsen (mina barn är inte så förtjust i varken stora lök eller paprika bitar i maten, men även köttfärsen får sig en jämnare konsistens på detta sätt). Olja en långpanna och täck med ett lager lasagneplattor. Täck pastan med ett lager köttfärs, följt av ett laget pasta, följt av ett lager köttfärs. Avsluta med ett lager keso. Låt lasagnen få "gotta till sig" 30 minuter på diskbänken så att vätskan dras in i plattorna, för att förhindra hårda kanter som tittar upp. Grädda i 45 min i 175 grader C. Servera med sallad.

lördag 21 maj 2011

Inbjudningskort till barnkalas: Utklippt Mumin som låsanordning

I vintras gjorde jag alla hjärtans kort för glatta livet. Dessa blev jag så väldigt nöjd med att jag direkt började fantisera om att använda kortmodellen även vid andra tillfällen. Och vad vore väl inte bättre än att göra något liknande till inbjudningskort till kalas? Då Arvid är väldigt förtjust i Mumintrollet kändes detta som en ganska bra stomme.

Vill man kan man rita en mer geometrisk figur en denna - då kan man klippa båda sidorna samtidigt.

Jag valde att rita en figur och så ritade jag ena sidans konturer på kortets ena sida och andra delen på kortets andra sida. För att Mumindelarna ska kunna mötas på mitten, valde jag att rita bilden 5 centimeter från papperets nedre kant på båda sidorna.

Då jag väl hade klippt ut konturerna fyllde jag i dessa i svart och fyllde i resterande streck på figuren, för att Mumnin skulle bli, just Mumin.

Låsanordningen, så att delarna låser sig samman till en muminfigur ordnas genom att man klipper uppifrån och ner till kortets mitt, med muminkonuren på ena sidan och kortet i övrigt på andra sidan klippet. Sedan klipper man nedifrån och upp på motsatta sidan på motsvarande sätt.

fredag 20 maj 2011

Servettbrytning Näckrosen

Den här servettbrytning är väldigt lämplig att ha som "brödkorg" då man ska servera bröd till första rätten, exempelvis en soppa. Näckrosen
  • Vik ut hela servetten.
  • Vik in de fyra hörnen.
  • Vik in hörnen ytterligare en gång.
  • Vänd på servetten.
  • Vik in hörnen ytterligare en gång.
  • Dra försiktigt fram flikarna, först hörnflikarna och sedan de fyra flikarna som återfinns på servettens undersida.

torsdag 19 maj 2011

Trerätters vårmeny med riesling i glasen

I lördags hade SMHI varnat för regn. Vi ville passa på att vara ute innan regnet kom, vilket resulterade i att vi var ute hela dagen. Efter en sådan kanondag vill man inte gärna gå in bara för att äta. Med nyplockad hägg i en vas bänkar vi oss - uteplatsen slår det mesta just nu - altanbyggaren ska komma och börja bygga vår altan nästa vecka, sedan blir det ännu smidigare att äta utomhus.
Meny
Gurksoppa
Tonfisk på en risottobädd
Vattenmelon
Vin
Riesling 2007 från Jean Geiler (nr 7480501, 89 kr, 100% riesling) från Alsace, Frankrike
Gurksoppa
  • 3 gurkor, skalade och tärnade
  • 6 dl yoghurt, 3%
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • salt och peppar efter smak

Mixa ingredienserna ordentligt så att ett litet skum bildas på toppen- Häll upp i portionsglas/formar/tallrikar och servera.Tonfisk på en risottobädd

  • 500 g färsk gulfenad tonfisk
  • Marinad
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 msk torkad oregano
  • 1/2 msk paprikapulver
  • cestat skal från en citron
  • 1 tsk farinsocker
  • salt och peppar efter smak
  • 1/2 dl olja

Blanda samman marinaden och låt tonfirksne ligga i marinade i 30 minuter. Halstra cirka 2 minuter per sida.

Risotto

  • 50 g rostade pinjenötter
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 3 msk smör
  • 3 dl arborioris
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 flaska matlagningsvin
  • 15 dl hönsbuljong
  • 100 g riven parmesanost
  • 1 pkt körsbärstomater, halverade
  • 160 g babyspenat
  • salt och peppar

Fräs lökhack och press i en gryta. Tillsätt riset då löken har mjuknat och fräs under några minuter. Tillsätt chilikrydda och matlagningsvin och låt koka in. Tillsätt litet av hönsbuljongen i taget. Låt koka in. Rör ner parmesanrivet och pinjenötterna och rör om ordentligt. Rör ner spenat och tomater.

Hur var då vinet. Gott, prisvärt, kanske inget vi måste köpa igen, men absolut bra. Den knivskarpa syran jämte en viss blommighet gjorde att Anders sade "riesling" ganska omgående.

onsdag 18 maj 2011

Veckans druva: Gamay

Fransk rödvinsdruva som odlas i Beaujolais. Det finns 30 olika varianter av gamay, några mer lika den variant som man förknippar med Beaujolais, några mindre. Dessa kan ha namn som gamay de bouze och gamay chaudenay, medans den "riktiga" gamaydruvan ståtar med namnet gamay noir à jus blanc. Trots att jag inte kan franska kan jag ana druvans egenskaper utifrån namnet. En mörk druva med ljust innandöme. Föräldrar till gamay noir à jus blanc är pinot noir och gouais blanc.
Druvan knoppar, blommar och mognar tidigt. Det gäller således att se upp med frosten under våren. Viner på druvan är blekare och blåare än många andra rödviner. Syran är påtaglig men inte störande, och röda bär låter sig höras i doft och smak. Jäsningen ger ofta avtryck av bananer och aceton i doften. Vinerna är ofta enkla och okomplicerade och bör drickas unga, men det finns även mer seriösa varianter som klarar en tids lagring.
Druvan dyker upp lite här och där i övriga Frankrike och går man utanför landet kan man hitta den i Kanada, Italien, Kroatien och Serbien. Men trots detta måste det ändå sägas att gamay tillhör den kategorin av druvor som har en stark koppling till ett specifikt vinområde (Beaujolais).

tisdag 17 maj 2011

Vinquiz 11

1. Äggvita används ibland vid vinframställning. Men vad har den för funktion?
a) Äggvitan binder till icke önskvärda ämnen som man vill ha bort ur vinet.
b) Äggvitan ger vinet en smörigare smak.
c) Äggvitan gör att vinet ser mognare ut.

2. I Tyskland kan man hitta rödviner gjorda på druvan spätburgunder. Vilket är det mer bekanta namnet på den druvan?
a) Merlot
b) Pinot noir
c) Malbec

3. Cloudy Bay gör goda viner på druvan sauvignon blanc. Men i vilket land ligger Cloudy Bay?
a) USA
b) Australien
c) Nya Zeeland

4. Du sitter på en uteservering i ett land vid Medelhavet. I glaset har du något som kallas spumante. I vilket land befinner du dig?
a) Italien
b) Spanien
c) Grekland

5. Vad är jeroboam?
a) En vinframställningsmetod.
b) En flaskstorlek.
c) Ett korkskadat vin.



Rätt svar: abcab

måndag 16 maj 2011

Lax, stuvad potatis och sauvignon blanc

Fredagkväll och en helt ledig helg framför oss! Ledig? Ja, inget är inbokat. Men det finns ju alltid saker att göra. Storhandla, städa, rensa ogräs, klippa gräsmattan....
Så vill vi ju hinna träna cykling med barnen, springa själva. Och viktigast av allt: Att bara umgås familjen. Denna digra lista känns inte så diger när man vet att man inte har en tid att passa under hela helgen.
Lax
1 kg laxfiléer
1 tsk svartpeppar
1 dl flytande honung
2 tsk salt
4 msk pressad lime
Placera laxfiléerna i en ugnssäker form. Salta och peppra. Ringla honung och pressad lime över.
Efter 15 minuter i ugnen, 150 grader, är det klart.
Potatis
2 kg potatis
1 liter matlagningsgrädde
5 msk dijonsenap
2 dl hackad gräslök
2 tsk salt
Skala potatisen och skär den i tärningar. Lägg tärningarna i en stor kastrull. Fyll på med grädde. Koka tills potatisen känns mjuk och grädden tjocknat. Tillsätt senap, gräslök och salt.
Servera med sallad, gurka och rädisor.




Sancerre, Joseph Mellot La Gravelière 2008, 130 kr på Viking Line. Frisk smak med fläder och krusbär. Man känner att druvan heter sauvignon blanc, även om det inte blir lika övertydligt som i sauvignon blanc från Nya Zeeland. Lena gissade helt rätt på druvan. Hon gissade ganske direkt också.




söndag 15 maj 2011

Vår 7-årsdag!

Det känns helt otroligt, men 11 maj 2004 var första gången vi träffades. Åren som har passerat därefter är bland de intensivaste någon av oss har upplevt: Bröllop, barn, tomtköp, ännu ett barn och husbygge (visserligen valde vi "nyckelfärdigt", men helt plötsligt var man "byggherre" och måste vara i möten med kommun och jag vet inte alla).
Det känns som om vi har hunnit med en hel del sedan start, men det kändes helrätt redan vid första anblicken. Och har gjort så därefter. Faktiskt ibland kan jag förundras över att vi tänker och tycker så lika, innan vi ens har börjat diskutera ett ämne. Och har så kul ihop.

Nå, denna årsdag av något så stort bör ju firas därefter. Vanligtvis brukar stora högtidsdagar celebreras med champagne och ostron eller champagne och smörgåstårta i det postgårdsromantiska hemmet. Denna gång har jag dock förirrat tankarna till vår bröllopsresa i norra Italien där de första tolv dagarna började och slutade på vår egna jätteterrass över Gardasjön. På kvällarna hade vi oftast köpt med oss ciabattabröd, soltorkade tomater, tomater, pesto, mozzarella, pancetta och basilika. Till detta inmundigades ganska ofta någon amarone från regionen....Mmmmmmmmmmm....

Så även denna dag. Allt utom peston är inhandlade färdiga och klara direkt från affären.
Pesto

  • 1-2 krukor basilika (beroende på storlek)

  • 100 g pinjenötter

  • 2 vitlöksklyftor

  • 75 g tärnad parmesanost

  • 1 - 1 1/2 dl olivolja

  • salt och peppar efter smak.

Mixa samman ingredienserna.Vilken amarone vi drack till? Tommasi Amarone della Valpolicella Classico (nr 22350, 145 kr för 1/2 flaska, 50% corvina veronese, 30% rondinella, 15% corvinone och 5% molinara.från Valpolicella, Venetien i Italien) Mycket körsbär och choklad. Sammet för gommen, glädje och ren njutning!!!

Jag älskar Dig Anders!!!

fredag 13 maj 2011

Servettbrytning Biskopens hatt

Biskopens hatt
Vik servetten en gång på diagonalen
  • Vik upp snibbarna mot toppen
  • Vik den nedre delen upp mot mitten.
  • Vik den nedersta delen till en triangel
  • Böj in snibbarna under kanten.
  • Böj servetten bakåt.
  • Fäst ihop genom att sticka in den ena kanten i den andra.
  • torsdag 12 maj 2011

    Köttbullar i tomatsås

    Vill man att alla fyra familjemedlemmar ska äta med god aptit är köttbullar ett säkert kort - här med en doft av Italien.
    Köttbullar
    1 kg nötfärs
    5 vitlöksklyftor
    5 msk potatismjöl
    4 tsk salt
    1,5 tsk svartpeppar
    5 msk smör
    Blanda färsen med finhackad vitlök, potatismjöl, salt och peppar. Forma bullar i önskad storlek. Stek i smör i ett par minuter.
    Tomatsås
    4 gula lökar
    2 paket krossade tomater (2 gånger 400 g)
    2 dl vatten
    Skala och finhacka löken. Lägg löken i den stekpanna det nyss fanns köttbullar i. Fräs i ett par minuter. Häll i krossade tomater och vatten och låt det hela puttra i fem minuter.
    Potatismos
    2 kg potatis
    4 msk smör
    3 dl mjölk
    2 tsk salt
    Skala potatisen. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen tillsammans med smör och mjölk. Stöt sönder poatisen och vispa med elvisp om en fin puré önskas,

    onsdag 11 maj 2011

    Veckans druva: Xarel-lo

    Xarel-lo är en vitvinsdruva som odlas i Spanien. Namnet känns som hämtat från någon Stjärnornas krig-film eller liknande. Nåja, i Spanien ger druvan såväl vanligt vitt som mousserande vin. Den odlas i Katalonien, Alella och framför allt i Penedès, där den tillsammans med druvorna parellada och macabeo utgör druvmixen i cava. Druvorna knoppar tidigt så det gäller att se upp med vårfrosten och de skador den kan ge.
    Viner på druvan har ofta en blommig doft. Det är doften från xarel-lo som gör det möjligt att skilja cava från andra mousserande viner. Jag har faktiskt själv lyckats pricka in just cava i en blindprovning. En gång. Kanske att jag ödmjukt ska tillägga att det bör ske fler gånger innan jag kan påså att cava är lätt att känna igen på doften...

    tisdag 10 maj 2011

    Våra odlingar, grannens kaniner och flytt av sandlåda

    Jag hade planer på att plantera ut mina förgrodda odlingar redan förra helgen. Som av en tillfällighet hörde jag att tomaterna inte klarar temperaturer under 10 grader. Med morgontemperaturer som då inte tangerade över 1 grad kändes detta som en direkt dålig idé. Nu släpar jag ut mina krukor och hinkar under dagtid istället -litet som ett blomdagis. Så där står de och tronar: fyra olika sorters tomater, två olika pumpor, basilikan och potatisen. Den senare hyser jag förhoppningar om till midsommar, men jag är osäker.

    En grannfru, L., kom över och undrade om jag kanske ville ha en gräslöksplanta i min örtträdgård då de skulle bygga veranda där gräslöken växte. Tillbaka kom hon med en enorm gräslöksplanta
    och sade samtidigt: "Kanske att vi kan få tillbaka en liten del av den då vi vet var vi ska plantera den." Oppps - här gäller att inte ta kål på gräslöken. Anders och jag får väl smyga iväg till något orangeri deluxe och göra vissa nattliga omplanteringar om det vill sig illa.
    En annan grannfamilj hade skaffat kaniner. Sigrid ville oavbrutet mata den med maskrosblad. Visserligen skulle jag ju uppskatta om hon med detta börjar nyttja gräsmattans egna odling, i synnerhet om hon ville ta upp dem med rot och allt (har försökt visa henne ordentligt hur man gör) men kaninerna ska visst ha ett litet blad eller två - inget helt rotsystem. Jag tror att vi kommer att hitta vår dotter i burens närhet ganska ofta framöver.De kaninägande grannarna hade tidigare en sandlåda vid vår gemensamma tomtgräns. Lådan nyttjades kanske mest av våra barn då de är yngre. I deras nya liv som kaninägare, tänkte de överge sandlådan för kaningård. Ville vi möjligen ha sandlådan? Anders ser kanske litet passiv ut på bilden men det är faktiskt itet orättvist - vad vi släpade både sandlåda och sand, spikade och hade oss. Arvid hjälpte också till. Vid fästningen av fiberduken i sandlådans kanter hade han litet problem. Anders frågade om han ville låna en större hammare än den han just använde: "Nej pappa, det är inte hammaren som är problemet. Det är att få in spiken."

    måndag 9 maj 2011

    Postgårdsromantkernas vintips nr 24

    Kalleske Clarry's Grenache, Shiraz Mataro (nr 94953, 119 kr, med 55% grenache, 37% shiraz och 8% mataro, från Södra Australien) var som sagt en riktig glad överraskning. Druvmixen återfinns även i Rhônedalen, då med något mindre blomdoft och fruktsmak. Här har dock australierna har lugnat sig med sitt värsta fruktbombardemang, man kan endast ana dem på ett bra sätt. En lätt myntbris kunde anas då vi ansträngde oss. Smaken var sammetslen, utan att vara mesig, med inslag av peppar och örter.

    Kalleske har etablerad sig som en lysande stjärna i Barossa Valley i södra Australien. De äldsta vinstockarna på familjen Kalleskes egendom härstammar från 1850-talet. Efter sex generationer av vinodlare började bröderna Kalleske 2004 att göra eget vin och började några år senare erhålla en hel del prestigefyllda priser.


    Vingården drivs idag biodynamisk och man tar stor hänsyn till odlingsplatsens läge och mikroklimat. Vinarbetet sker genomgående manuellt och efter handskörden pressas druvorna i korgpressar, och fermenteringringen sker i största möjliga utsträckning på naturliga jäststammar. För att inte förstöra druvornas rena smak lagras vinet på gamla franska och amerikanska ekfat. Det är sannolikt därför fruktsmakerna är så nedtonade.


    Vi köpte endast en enda flaska, vilket vi ångrar nu. Vinet var ett riktigt FYND!!!

    söndag 8 maj 2011

    Fredagskväll med italieninspirerad tvårätters på fläskfilé och sabayon

    Vin-& sprithitoriska museet ska upphöra sista maj för att återuppstå på Djurgården. Litet tråkigt kan jag tycka då den anrika byggnaden, tidigare kallat det Grönstedska palatset, samlade hela landets vinhantering mellan 1920 till mitten av 60-talet. Det var här jag gjorde mina första trevande seriösare kunskapsinhämtningar ur vinets värld. Att jag tidigare bodde på promenadavstånd därifrån påverkade sannolikt. Nåväl i och med att museumet ska flytta, sker utförsäljning av lagret (glas och dylikt inget vin tyvärr) till kraftigt rabatterade priser. Anders och jag har börjat samla på Orrefors "difference" och här hittade jag 2 par av vardera "fruit" och "crisp" så vi kan avnjuta vita viner i olika sorters glas beroende på vinkategori. Glasen till de röda varianterna var slut.

    Väl hemma var jag väldigt sugen på att testa något vitt i något av de nyare glasen, men hade dessvärre redan tagit ut fläskkött ur frysen på morgonen. Nåväl, som av en händelse har vi sedan tidigare "mature" från samma serie.Bilderna av maten vart fullständigt undermåliga, varför jag hoppas att Ni kan hålla tillgodo med bara en bild av quinoasalladen.
    Fläskfile under ett italienskinspirerat täcke
    • 1000 g fläskfiléer (2 stycken)
    • 4 msk smör
    • 1 tsk salt
    • 2 krm malen vitpeppar
    • 3 mozzarella, skivas
    • 1 kruka basilika, finskiva bladen
    • 50 g valnötskärnor, grovhackas
    • 100 g torkade tomater i olja, skärs i grova strimlor
    • 2 vitlöksklyftor, pressas

    Klappa in salt och peppar i fläskfiléerna och bryn den sedan runt om med smör i stekpanna. Skär flera 2 cm tjocka skåror i fläskfiléerna och lägg dem i oljad ugnsform. Fyll skårorna och bred över det resterande av mozzarellan och de övriga ingredienserna ovan. Och grädda i ugnen i 200 grader C. i cirka 30 minuter.

    Quinoasallad

    • 1/2 pkt quinoa, kokas enligt anvisningar på paketet
    • 1 stort paket blandad sallad (400 g)
    • 2 tomater, skärs i klyftor
    • 1/2 pkt björnbär

    Blanda samman ingredienserna.


    Sabayon

    • 3 stora äggulor
    • 1/2 dl socker
    • 1/2 tsk vaniljsocker
    • 1 dl lingondricka
    • 1 liter bär och frukt (vi hade 1 pkt hallon, 1 1/2 pkt björnbär, 1/2 tärnad honungsmelon, och 1 skivad banan)

    Blanda äggulor, socker och lingondricka i en kastrull. Vispa upp krämen på låg värme i vattenbad tills den blir pösig. Tag bort krämen från värmen och vispa vidare tills den når ner till reumstemperatur. Häll över de i portionsskålar fördelade frukterna och bären.

    Kalleske Clarry's Grenache, Shiraz Mataro (nr 94953, 119 kr, med 55% grenache, 37% shíraz och 8% mataro, från Södra Australien) var en riktig glad överraskning. Anders gissade Rhônedalen i Frankrike och eftersom druvmixen återfinns där var det väl inte en helt galen gissning. Som vi har sagt tidigare har kanske australierna har lugnat sig litet med sitt värsta fruktbombardemang, vilket vi uppskattar. Kanske att vi kundelukta oss till en lätt myntbris då vi ansträngde oss. Fortfarande var smaken fruktig, med inslag av peppar och örter. Mataro är för övrigt ett annat namn på monastrelldruvan som Anders skrev om nyligen. Detta vin var mycket prisvärt, även för dubbla priset hade det varit mer än prisvärt!! Mycket, mycket gott!

    lördag 7 maj 2011

    Moussaka

    Förra söndagen hade jag lovat Arvid och Sigrid att servera blodpudding till middag. Samtidigt kunde jag känna att just blodpudding är så väldigt enkelt att fräsa iordning på en vanlig vardagskväll. Vore det inte roligt att testa något som vi inte har ätit så ofta och som det kan vara svårare att hinna med en vanlig vardag? Sakta lyckades jag få över barnen så att de gillade tabnken på något annat än den både utlovade och efterlängtade blodpuddingen. Jag har under flera veckor haft medelhavsmat för ögonen. Moussaka - mmmmmmmm...om mamma själv får bestämma.
    Moussaka, i långpanna
    • 3 auberginer, skivade
    • 800 g nymalen lammfärs
    • 2 gula lökar, tärnade
    • 2 vitlöksklyftor, pressad
    • 1 burk tomatkross
    • 2 dl aivar relish
    • salt och peppar
    • 4 ägg

    • 1 l yoghurt naturell
    • 1 dl parmesan, riven

    Halstra aubergineskivorna i en panna. Lägg hälften som ett bottenlager i en smord långpanna, placera resten på en tallrik. Bryn färsen i en smörförsedd stekpanna i cirka 5 min. Häll ned gul- och vitlök och stek i 15 minuter. Tillsätt tomatkross, aivar relish, salt och peppar och låt puttra i cirka 15 minuter. Placera köttfärssåsen över bottenlagret med auberginer i långpannan. Placera ett ytterligare lager aubergineskivor. Vispa samman yoghurt ochägg och sprid överst i långpannan. Toppa med den rivna parmesanen. Sätt in i 200 grader C. varm ugn i cirka en timme. Servera.

    fredag 6 maj 2011

    Servettbrytning Fickan

    Medan maken försöker samarbeta med symaskinen, passade jag på att göra en liten servettbrytning. Fickan

    • Vik ut hela servetten.
    • Dela servetten på mitten och vik den sedan ytterligare en gång, till en fyrkant.
    • Vik upp 3 lager diagonalt, litet mindre trianglar för varje lager, så att alla lager syns. Vik sidorna bakåt.

    torsdag 5 maj 2011

    Kycklingsmörgås med waldorfsallad

    Kycklingsmörgås
    2 paket bacon
    1 kg kycklingfiléer
    1 tsk salt
    12 skivor formfranska
    8 msk majonnäs
    2 tsk curry
    2 salladshuvuden
    4 tomater

    Salta och stek kycklingen i lite smör. Skär baconet i småbitar och stek dessa. Blanda majonnäs och curry och bred ut på brödet. Lägg på salladsblad och tomatskivor. Skär kycklingfiléerna i skivor och lägg dessa på smörgåsarna. Avsluta med bacon och waldorfsallad, som beskrivs nedan.

    Waldorfsallad
    4 röda äpplen
    2 msk pressad citron
    4 stjälkar selleri
    1 dl hackade valnötter
    6 msk majonnäs
    2 msk mjölk
    2 tsk dijonsenap
    4 msk finhackad gräslök

    Kärna ur äpplena och tärna dem. Blanda med citronsaften i en skål. Skär selleristjälkarna i tunna skivor. Tillsätt valnötter. Blanda allt i skålen. Rör ihop majonnäs, mjölk, senap och gräslök. Blanda det med ingredienserna i skålen. Låt stå ett tag. Placera denna sallad överst på de ovan beskrivna smörgåsarna.

    onsdag 4 maj 2011

    Veckans druva: Silvaner

    Silvaner, gruner silvaner eller sylvaner. Som så ofta med druvor används flera namn på samma druva. I detta fall finns det åtminstone uppenbart släktskap namnen emellan - vilket ju inte alltid är fallet.
    Silvaner, som är en vitvinsdruva, odlas i huvudsak i Tyskland men även i övriga delar av centrala Europa. DNA-analys visar att föräldrarna är traminer och österreichisch weiss. Korsningen ägde förmodligen rum i Österrike, även om inte så mycket silvaner växer där numera. Druvan förknippas särskilt med Franken i Tyskland. Just silvaner från Franken lämpar sig inte så bra för blindprovning om man envisas att hälla upp vinet direkt ur flaskan. Flaskorna är nämligen väldigt speciella. De är gröna i färgen, runda och platta och kallas bocksbeutel. Ja, det gäller inte bara för silvaner, utan för Frankenviner i allmänhet.
    Druvan har mycket syra, visserligen lägre än riesling, men den upplevs som hög på grund av silvaner har mindre "kropp" än vad riesling har. Doften är inte så stor och i smaken kan man hitta gröna äpplen.

    tisdag 3 maj 2011

    Postgårdsromantikerns vintips 23

    Heretat de Cesilia Monastrell 2005, nr 72402 i beställningssortimentet, 149 kr
    Ett spanskt rödvin gjort på druvan monastrell. Monastrell heter i Frankrike mourvèdre och det är under det namnet och från det landet vi provat druvan tidigare. Då i form av det alldeles utmärkta vinet La Bastide Blanche. Det var ett tag sedan vi drack det, men jag vill minnas att det var riktigt gott. Nåväl, nu var det dags för en spansk motsvarighet i ungefär samma prisklass.Viner på druvan blir smakrika, kompakta, alkohol- och tanninrika. Så också detta spanska vin. En alkoholhalt på 14,5 procent gör att man känner av vinet lite mer än vanligt. Mörka bär, lakrits, lite choklad och vanilj och en värme som nästan omsluter en.
    Vi tyckte båda att vinet var riktigt gott även Lena kanske inte tjatat lika mycket om det så här i efterhand. Nu ska vi botanisera i beställningssortimentet och se vad det har att erbjuda i monastrell/mourvèdreväg. Så får vi inte glömma mataro, som druvan också kan heta.

    måndag 2 maj 2011

    Sima - finsk Valborgsmässobrygd

    För några dagar sedan susade min finskfödde kollega herr S. hem med orden nu ska jag hem och starta upp min valborgsmässomust, varefter han nämnde ett ord jag aldrig hört förut:"Sima". Det är en kolsyredryck man kan göra alldeles själv. Drycken är dessutom väldigt populär bland barnen, åtminstone hans, påstod kollegan. Jag blev väldigt nyfiken och bad om recept.
    Sima - Valborgsmässobrygd
    • 8 l vatten
    • 2-3 citroner, både det cestade skalen (inget av det vita) och saften
    • 500 g farinsocker
    • 500 g strösocker
    • 1/4 tsk jäst
    • russin
    Häll alla ingredienser, utom jästen, i en stor kastrull och låt koka några minuter. Sila av citronskalen och låt svalna ned till 37 grader C. (Här smakade jag av drycken och den var RIKTIGT god). Tillsätt jästen. Låt jäsa under ett dygn i kastrull under lock eller handduk. Lägg i en tsk strösocker och några russin i botten på varje flaska och häll drycken över. Stäng korken (förslut den bara lätt första dygnent och ställ in i kylen. Den är klar inom 1 v i kuyl, inom 3 dagar i rums temperatur. Siman är klar då russinet stannar kvar högst upp i flaskan då Du skakar flaskan försiktigt. En annan (också finsk) kollega berättade att hon hade glömt en simaflaska i kylen i flera månader - en höstdag fick den nog och exploderade så att kylskåpsdörren for upp i full kraft och kylens hela innehåll måste slängas då det var glassplitter i allt....Så spar inte på flaskinnehållet alltför länge.
    Själv halverade jag mängderna av ingredienserna, var mest intresserad av att testa. Däremot tryckte jag glatt ner ett helt jäst paket på slutet - det kan ha varit detta som gjorde att mitt resultat inte blev så gott, inte ens barnen blev översig av resultatet.

    Eftersom smaktestet före jästen hade tillförts, var så god, kan min alldeles på tok för stora jästmängd helt klart ha påverkat smaken negativt. Av någon anledning ville jag prompt att vi skulle testa drycken utomhus, vilket var bra - hälften av samtliga flaskors innehåll sprutade i backen då vi öppnade korken. Det var kul att ha testat dock och vi kommer sannolikt att göra ett nytt försök, inför nästa valborg.
    På kvällen gick vi till valborgskasen ocm tändes på av ett litet fackelförsett scouttåg, både Arvid och Sigrid tyckte att det var en brasa "större än den i mimindalen" - mer än godkänt med andra ord.