fredag 30 november 2012

Servettbrytning familjen Twins del 5, Twin Peaks

Dä föregående veckas servettbrytning väl var avklarad var denna desto enklare - det var bara att vända på servetten.

Twin Peaks

Vik upp 1/3 av servettens nedre del över mitten.
Vik ner servettens övre del över mitten.
Vik servetten på mitten längs långsidan.
Vik in de yttre sidorna som nu har uppstått mot mitten (Det var här jag gjorde fel hela tiden)
Vik in de övre hörnen ned mot mitten.
Öppna upp triangelns baksida så att det bildas en romb.
Gör likadant med de undre hörnen.
Vänd romberna mot baksidan.
Vik upp högra och vänstra sidan. Tryck till ordentligt.
Färdig.

torsdag 29 november 2012

Adventsfika!!!


Dukning i rött och grönt, med servetterna brutna som julgranar. Det hela såg mycket inbjudande ut. Arvids kompis T. med familj var inbjudna. Under helgen bakade vi så att det stod härligt till. Men det kändes mer mysigt än stressigt.
Svamptartletter med riven ost gratinerades i ugnen strax före det ringde på dörren.
Mandelformarna stod längst ner på det röda trevåningsfatet, under toscabakelserna och pepparkakorna. Alla dessa recept har jag skrivit om tidigare år, se länkarna.
Längs fram syns gubbröra på Åländskt bröd (kavring går lika bra), Lussebullar syns litet ovanför.
Snett upp till höger syns petit-chouxer fylls med creme fraiche, rom och krabbstjärtar.

Petit Choux

2 dl kallt vatten75 g smör2 dl mjöl3 äggen nypa salt
Petit choux
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka upp vatten och smör i en kastrull så att smöret smälter helt.


Vispa i mjöl och vispa tills smeten släpper bottnen.
 Låt smeten svalna något och vispa ner ett ägg i taget. Tillsätt en nypa salt.
 Klicka ut petit-chouerna på en plåt med bakplåtspapper.
 Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter tills petit-chouerna känns lätta och luftiga. Låt dem svalna på galler.
 Skär av ett lock och fyll med valfri fyllning.
Här syns de fyllda petit chouxerna till vänster. I mitten syns smördegsinbakade getost (med honung och timjan). Till höger syns smördegsknappar med fyllning av fransk Morbier "tvåskiktsost". Bakom syns saffransgifflar med inbakad laxmousse.
Torkade tomater i olja och basilika mixat tillsammans med creme fraiche och kesella. Denna kräm klickas på rostade vita brödsnittar (jag tog receptet från A. och J. då vi var där förra veckan), toppat med ett basilikablad och minitomater.
Varje helg har någon i Arvids klass nallebjörnen T. hos sig. Denna vecka var det Arvids tur. Arvid  hade så kul att han helt glömde bort nallebjörnen T.  Kompisen T. var däremot ingen han glömde - T. har dessutom en lillasyster C., i samma ålder som Sigrid. Det var inte många minutrar vi såg skymten av något barn. Fast vi hörde dem desto bättre. Kul hade de. Och vi!
 
Vi hann dock aldrig passera systemet för att inhandla vinglögg,utan köpte den alkoholfria varanten från lokala handlaren. Arvid blev väldigt förtjust i glögg. Jag måste tillstå att jag faktiskt föredrar den alkoholfria - kanske att det är minnen från barndomen som poppar upp och då var det ju alkoholfria varianten som gällde.

onsdag 28 november 2012

Veckans druva: Tempranillo

Tempranillo är en rödvinsdruva som odlas framför allt i Spanien där den är den populäraste rödvinsdruvan. Druvorna har tjockt skal och kan ge upphov till röda viner med djup färg som kan lagras länge. Temprano är spanska för tidig och tempranillo mognar mycket riktigt tidigt. Druvan i sig kanske inte har så stark personlighet. Det är snarare vaniljtonerna från den för druvan så populära fatlagringen som man förknippar med tempranillo. Men visst, druvan kan ge upphov till doft och smak såsom jordgubbar, läder, kryddor och tobak. Men återigen, säg tempranillo och "vanilj" dyker upp som första tanke.
I Rioja blandas den traditionellt med garnacha, mazuelo (carignan), graciano och till och från vitvinsdruvan viura. Riojaviner kan hittas i traditionell vaniljtonad stil och i en mer modern, fruktdriven och tätare stil. Båda stilarna är goda på sitt sätt!
I Penedès mjukar den upp monastrell. Tempranillo heter här ull de llebre.
I det svalare Ribera del Duero är den under namnet tinto fino med marginal den dominerade rödvinsdruvan. Vinerna här ifrån är fylligare och kraftigare än de från Rioja. Själv håller jag Ribera del Duero tillsammans med Rioja som de områden i Spanien jag helst dricker rödvin ifrån. Tätt därefter följer Priorat, men då pratar vi om andra druvor, åtminstone delvis (Rakt uttryckt: Tempranillo odlas inte i Priorat).
Utanför Spanien då? Ja, i Portugal odlas den under namnet tinta roriz eller endast roriz.
Den kan även hittas i Australien. Om jag inte minns fel har vi druckit Brown Brothers Tempranillo.
Detta till trots så känns tempranillo väldigt mycket som en spansk angelägenhet.

tisdag 27 november 2012

8-årig förlovningsdag

För några veckor sedan firade Lena och jag vår åttaåriga förlovningsdag. Kanske inte så mycket att fira när vi dessutom är gifta och har bröllopsdagar att fira, kan man tycka.
Fast vi tycker ändå det. Det var en speciell kväll den där kvällen på Gondolen när jag knäböjde och friade.
Vi hade träffats endast ett halvår tidigare och hade inte haft några längre förhållanden någon av oss. En och annan rynkade säkert på pannan och tyckte att vi hade bråttom. Men det kändes så rätt och vi följde den känslan.
Nu åtta år senare kan vi konstatera att vi gjorde rätt som litade på den där känslan. Vi kan fortfarande stanna upp och fascineras av hur bra vi trivs ihop.
Vi har fått två underbara barn sedan kvällen på Gondolen. Dessutom flyttat från innerstan till ett hus i ett lantligt område en bit utanför den stora staden.
Vi var inte purunga när vi träffades, men med facit i hand var det värt att vänta.
 
Älskar dig, Lena!

måndag 26 november 2012

Höstdukningar

Någon höstdukning bör absolut innehålla höstlöv i någon form...
 70-talsfesten med 70-talsfärgerna i grönt och oranget gjorde sig också bra...

 Blått dukade vi ofta med ser jag då jag tittade tillbaka...

 


 Så bidde det Halloweentider...

 Rosa ochh grått gjorde också entré innan hösten var tillända.
 

söndag 25 november 2012

Postgårdsromantikerns vintips nr 42

Langhe Nebbiolo La Spinetta 2009, Piemonte, Italien, nr 99230, 189 kr
Firman Azienda Agricola La Spinetta ägs av familjen Rivetti. Det första vinet tillverkades 1977 och arbetet i vingårdarna sker enligt gamla traditioner. Hästar används, däremot inte bekämpningsmedel. Nu är ju ett vins viktigaste uppgift att vara gott, men om det kan kombineras med ett mer kemikaliefritt tillvägagångssätt så är ju inte det direkt av ondo.
La Spinetta är kända för att göra muskulösa och sturska rödviner - så även detta vin. Etiketten pryds på sedvanligt sätt av en noshörning - en tydlig signal om vad för slags vin som finns i flaskan.
Vinet är stramt med inslag av körsbär (vinet är ju från Italien), choklad, lite fat och rejält med strävt, svart te. Mycket gott! Vinet kräver sin mat och vi åt pasta med en alternativ köttfärssås till, där köttfärsen hade bytts ut mot bacon och kikärtor. Passade riktigt bra till vinet, visade det sig.

lördag 24 november 2012

Hemsydda linnegardiner med virkad meanderbård - julgardiner

 Det röda linnetyget köpte jag i en tygaffär som skulle läggas ned - priset var synnerligen tilltalande, även om jag hade uppskattat dubbla mängden (cirka 3,5 m på 1,5 meters bredd). Då jag behövde 6 våder i köket delade jag helt sonika tyget i 6 delar. Då även sömsmån ingår i de 1,5 m skulle de bli för korta om ingenting extra gjordes.
Jag är väldigt förtjust i meanderbård. Varför inte lägga en 8-10 centimeter extrabård längst ner virkad som en meanderbård? Jag tog mig till närmaste garnaffär, köpte 5 rullar virkgarn som passade till virknål 8...
Mönstret tog jag fram på ett rutpapper. Meanderbård var det sagt... Jag lade upp 44 lm. Resten är historia...
Min symaskin fick jag då jag var 16 år gammal. En gammal trotjänare som har bidragit med mycket glädje under åren...
 
Jag började virka i slutet av augusti, litet oroolig för att inte hinna med alla 6 våder som behövdes för mina gardiner. Sedan dess har jag virkat i bilen (blir åksjuk om jag försöker läsa, men virka går uppenbarligen bra, mönstret var dessutom inte alltför komplicerat) på tåget (hann en mönsterlänga per tur) och framför TNn eller då vi spelade spel eller pysslade i största allmänhet. Fortare än jag hade anat var jag klar!!!!
3 garnrullar gick åt...
 Voilá!
 

fredag 23 november 2012

Servettbrytning familjen Twins del 4; Dubbelbåten

 De flesta servettbrytningarna som kommer nu under hösten, gjorde jag i somras. Om sommarmorgnarna tenderade jag att gå upp tidigare än övriga familjen, knäcka någon servettbrytning (eller gå bet) och sedan fotografera. Inom en timme kom Arvid ner och började bygga lego eller rita, jag tror seriöst att vi behöver mindre sömn än övriga familjen. Kanske innehåller vår nattsömn mer djupsömn, eller någon annan komponent.  Nå vi arbetade sida vid sida med våra respektive intressen. Litet nördigt kanske detta servettbryteri, men för mig är detta verkligen EGEN TID - jag gör något som inte för mänskilgheten fram en endaste mikromillimeter men - jag tycker att det är vansinnigt roligt.
 Denna servettbrytning tog mig flera morgnar att klura ut, ändå hade jag kopior på Mrs Beetons förnämliga teckningar från 1923 års utgåva framför mig. Kruxet var att jag missförstod en bildsekvens, vilket omöjliggjorde resultatet. Så ett tu tre begrep jag!!!

Dubbelbåten

Vik upp 1/3 av servettens nedre del över mitten.
Vik ner servettens övre del över mitten.
Vik servetten på mitten längs långsidan.
Vik in de yttre sidorna som nu har uppstått mot mitten (Det var här jag gjorde fel hela tiden)
Vik in de övre hörnen ned mot mitten.
Öppna upp triangelns baksida så att det bildas en romb.
Gör likadant med de undre hörnen.
Vänd romberna mot baksidan.
Vik upp högra och vänstra sidan. Tryck till ordentligt.
Vänd på servetten.
Färdig.

torsdag 22 november 2012

Middag hos A och J

Våra goda vänner A och J bjöd in till höstmiddag på Söder. Vi passade på att besöka Nationalmuséet under eftermiddagen när vi ändå skulle in till huvudstaden. Måste säga att våra svenska muséer ofta är barnanpassade på ett mycket bra sätt. Här gällde det att hitta sex olika, avbildade djur. Antingen som statyer eller som del av motiv på tavlor. Både Arvid och Sigrid har mycket av tävlingsinstinkt, så sådana här upplägg tilltalar verkligen dem.
Efter en liten lagom promenad till Söder var det verkligen uppskattat med härliga drinktilltugg och lite cider att läska sig med. Varmrätten utgjordes av kalv och en härlig sallad innehållande en farligt god ost. Till detta drack vi Anté Barbera d´Asti 2009, Italien, nr 32335, 89 kr. Ett mycket gott vin som alltid har varit vanligt förekommande hos A och J. Att vinet är gjort på druvan barbera innebär att det är gott om aptitretande fruktsyra men att strävheten är mer nedtonad. Ett lätt vin utan att för den sakens skull vara mesigt.
Till den goda efterrättskakan serverades Château Grillon 2009, Sauternes, Frankrike, 375 ml, nr 4115, 128 kr. Sauternes är alltid lika gott!
J hade ordnat lite spel till Arvid och Sigrid, så de hade hela tiden saker att pyssla med. Båda somnade på pendeltåget hem och hur vi tog oss hem med bara en vagn förstår vi knappt själva. Men att Arvid genomförde en riktig prestation med att stå bak på vagnen och sova under 25-minuterspromenaden från tåget och hem förstår vi - mer än väl!

onsdag 21 november 2012

Veckans druva: Corvina

Corvina, eller corvina veronese, är den viktigaste och bästa druvan i Valpolicella och Bardolino i nordöstra Italien. Vinerna får ofta en karaktäristsisk körsbärston med lite av ett bittert inslag. Mycket gott!
Ett tag trodde man att det var druvans egenskaper som gjorde att viner på druvan så ofta saknade kropp. Men det berodde snarare på för stora skördeuttag. När man minskade på dessa visade man att corvinaviner visst kunde ha kropp.
I amaronevinerna är corvina som bäst, tycker jag. Dessa smakrika, russintonade och chokladbittra viner har blivit väldigt populära just i Sverige. Kanske att vårt kalla klimat bidragit till populariteten? För visst sitter amaroneviner bra en mörk och kall vinterkväll.
Corvina är dock inte den enda druvan i vinerna från Valpolicella. Den blandas (med de mindre viktiga) molinara och rondinella. Den kan även blandas med ruvan corvinone. Ja, det är en annan druva! Trots namnens likhet är det alltså olika druvor.
I helgen ska Lena och jag jämföra två amaroneviner gjorda av Masi, som för övrigt blev prisade som årets vinhus av tidningen Allt om mat på matmässan för några veckor sedan.

tisdag 20 november 2012

God ripasso i höstmörkret!

Speri Ripasso 2008, Veneto, Italien, nr 72515, 139 kr
Nej, jag trodde inte att det var en ripasso i glaset denna fredagkväll när Lena bad mig gissa. Kändes lite för fyllig för det. Men en god och mycket prisvärd ripasso var det! Förhållandevis stram och mörkfruktig framtoning. Körsbär, lite kryddor och te i den torra avslutningen. Mycket prisvärt och ett vin vi absolut kan tänka oss att köpa igen!

måndag 19 november 2012

Pärlplattor

 Jag hade inte förstått hur enkelt det var att fixa pärlplattorna - med hjälp av bakplåtspapper och ett strykjärn på medelvärme smälts plastpärlorna samman som ingenting.
 Tidigare har jag fipplat med lim med allt vad det innebar att få lägga om nästan alla pärlor som fastnade både här och där.
 Eftersom båda barnen är väldigt roade av att "pärla" har plattorna intagit en stor del av vårt pyssel. arvid håller på att göra snögubba r och annat att hänga upp i julgranen.
 Sigrid har även fått för att brodera...

söndag 18 november 2012

Halloweenfest med fyrarätters meny med tema pumpa!!

Vi bjöd in våra goda vänner familjen J till en riktig Halloweenfest. Dekorationer och dukning, ja allt, var väl förberett. Lena är fenomenal på att få till trevliga inramningar till våra middagar! Ja, ni ser själva på bilderna i det här inlägget. Arvid och Sigrid har hjälpt till med pysslandet.

Familjen J bor nära oss och vi trivs bra ihop - såväl barn som vuxna. Och det gör ju umgänget så mycket trevligare.
Lite kemiexperiment kändes passande en sådan här kväll. Kunde dock notera att när jag väl börjat berätta om experimenten så blev det lite för långdraget - åhörarna var ju betydligt yngre än de jag normalt föreläser för! Fast de verkade tycka att det brinnade magnesiumbandet var spännade. 
Grannarna firade med smällare. Då var det skönt att kunna säga att våra experiment inte skulle smälla. 
Väl inne i huset hade Lena ordnat en uppskattad skattjakt för barnen. Efter denna tog middagen vid. Som vanligt så hade Lena och jag delat upp rätterna oss emellan.

 Pumpasoppa, 8 pers

2 msk smör
 2 gula lökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackat
 2 morötter, skalade och tärnade
pumpakött i tärningar (vi använde en cirka 6 kg pumpa totalt, mycket av vikten är ju skalet...)
2 tsk malen koriander
1 dl färsk koriander, hackad
 1 dl färsk persilja, hackad
2 msk färsk riven ingefära
2 kanelstänger
1,5 l grönsaksbuljong
 2 msk chilisås (den som ser ut som ketchup)
5 dl creme fraiche
Fräs löken i smöret till det får en fin färg, tillsätt morötter och pumpakött och kryddor. Häll över buljongen och låt koka i cirka 20 minuter eller tills pumpan är mjuk. Ta upp kanelstänger. Mixa tills Du erhåller en slät soppa. Rör ner creme fraiche och låt sjuda någon minut. Servera med fingerbröd.

Fingerbröd

10 dl ljummet vatten
1 dl olja
2 pkt torrjäst
1 msk socker
1 tsk salt
ca 24 dl vetemjöl
Röd karamellfärg till 1/8 av degen.

Rör samman alla ingredienser utom vetemjölet ordentligt. Blanda ner vetemjölet. Låt jäsa 1 h. Tag av 1/8 av degen och knåda in röd karamellfärg i denna. Knåda ut degen till långa ovala smålimpor. Dela upp den röda degen i lika många delar, tryck ut den röda degen platt och try´ck fast i ena delen av brödet. Låt jäsa i 30 min. Pensla med ett uppvispat ägg. Grädda i 225 grader C. i cirka 20 minuter



Fyllda pumpaliknander paprikor

9 st orange paprikor
2 st gula lökar, hackade
2 st vitlöksklyftor, hackade
2 msk olivolja
1 dl persilja, hackad
1 dl färsk koriander hackad
2 tsk spiskummin
1/2 tsk cayennepeppar
2 msk chilisås av ketchuptyp
saften från en pressad lime
6 dl grönsaksbuljong
3 dl couscous

Skär av toppen på paprikan som ett lock. Rensa ren den på kärnor och mellanväggar. Skär ut ett ansikte med en kniv. Fräs löken mjuk i oljan i en kastrull. Tillsätt persiljan och koriander och låt dem fräsa med. Blanda ner resten av kryddorna, chilisås och limesaft. Häll i buljongen och koka upp. Rör ner couscousgrynen. Ta kastrullen från värmen och låt det svälla ca 10 min. Blanda och fyll paprikorna med couscousblandningen. Lägg på toppen igen och grilla paprikorna 10-15 min i ugnen..

Nötbollar med potatismos och lingonsylt
200 g hasselnötter
100 g prästost
3 dl sojamjöl
4 ägg
1,5 tsk salt
1,5 liter vatten
4 grönsaksbuljongtärningar
Finhacka hasselnötterna i en matberedare. Blanda nöthacket med ost, mjöl, ägg och salt. Koka upp vatten och buljongtärningar. Koka bollarna utan lock i tre minuter. Stek därefter bollarna i lite smör i någon minut så de får lite färg.
Servera med mos och lingonsylt.
 

Apelsinparfait i pumpautskuret apelsinskal

9 apelsiner
9 äggulor
3 dl socker
6 dl pressad apelsinsaft
1/2 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
Skär av apelsinernas topp och krama ur saften. Gröp ut köttet. Skär "pumpaansiketn ur skalen och lägg in dessa och toppen i frysen. Blanda äggulor, socker och apelsinsaft i en kastrull och sjud under vispning till en tjock kräm. Låt krämen svalna. Vispa grädden och rör ner i krämen. Frys ner smeten så att den stelnar något - det går inte att fylla upp skalen direkt - då rinner all parfait genom mun, näsa och ögon. Ta ut smet och apelsinskal och fördela smeten i apelsinhalvorna och frys parfaiten i minst 3 timmar.
 
Tre olika viner serverades. Dessa var:
Monrosso 2008, Chianti, Italien, nr 71655, 99 kr
Körsbär med lite kryddighet. Lite tunt i sin framtoning.
Côtes-du-Rhône 2007, Guigal, Frankrike, nr 2011, 99 kr
Björnbär, gummi, och vitpeppar. Fin balans och ett vin med lite bett i. Kvällens i min mening godaste vin.
Lionheart of the Barossa Shiraz 2009, Australien, nr 2129, 105 kr.
Shiraz i typisk aussiestil; Björnbär, vanilj, peppar och en smak som verkligen fyller munnen. Aussieshiraz kan vara riktigt god -  men den kan även vara för överväldigande. Det här smakprovet balanserar på gränsen.