Mammolo är en rödvinsdruva som har sitt ursprung i Toscana. I skrifter från 1600-talet nämns denna druva i röd och vit version. Den vita har fallit i glömska men den röda anses vara en bra druva.
Den odlas dock inte i så stor utsträckning numera. I just Toscana blandas den ofta med traktens storhet sangiovese. Viner på mammolo får här ganska lagom av allt. Kanske är det därför den mer karaktärsfulla sangiovese behövs?
Lämnar vi Toscana och styr kosan mot Korsika så hittar vi även där mammolo, fast nu under namnet sciaccarello. Här får vinerna en ganska blek färg med hög alkoholnivå i kombination med frisk syra. Inslag av röda bär och örter kan noteras. Dessa egenskaper gör att druvan lämpar sig bra att göra rosévin på.
Tittar vi oss omkring utanför Italien är det i Australien vi hamnar. Där görs några enstaka viner där mammolo ingår.
onsdag 7 maj 2014
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Ytterligare ett trevligt inlägg! Lär mej så mycket av dej hela tiden och jag som trodde jag visste en del om vin,ha,ha! Gillar också att se dina fina dukningar och läsa din recept! Tack!
SvaraRadera