Likör framställdes ursprungligen för medicinskt bruk. Munkar och apotekare arbetade intensivt med att utveckla mediciner med start under tidig medeltid. På medeltiden strövade munkar omkring i olika delar av Europa och samlade läkande örter, blommor och rötter till sina brygder.
Från början kryddades viner, men när de en gång lärt sig konsten att destillera så fann de att medicinen fick mycket mer läkande kraft om örterna fick dra i sprit. När pesten härjade på 1300-talet så arbetade munkar och apotekare för högvarv med att utveckla magiska brygder och mediciner. ´Medicinerna´ blev så populära att de stannade kvar även när pesten försvunnit. Det äldsta belägget för likör i svenskan är från en dagbok från 1709. Först på 1800-talet fick likörerna ett riktigt genombrott. Dels för att sockerframställningen tog fart men även för ökad kontakt med exotiska frukter som citroner och apelsiner.
Likör är generellt en söt alkoholdryck med vanligen 15-40 % alkoholhalt, någon gång högre, och ofta smaksatt genom frukt, bär, örter, kryddor, blommor, frön, rötter, bark, t.o.m. grädde.
Nästan alla likörer är mycket söta på grund av tillsatt socker eller annat sötningsmedel, med kraftigt koncentrerade dessertliknande smaker. För att bäst få ut doften tycks vida glas ha varit populärt genom tiderna.