onsdag 7 september 2016

Veckans druva: Raboso veronese

Raboso veronese är en rödvinsdruva som odlas i... Ja, i det här fallet har vi faktiskt hjälp av druvnamnet - den odlas ju i trakterna kring Verona i Venetien. Fast det är just det den inte gör! I Venetien, ja! Men runt Verona, nej.
Dock uppstod den korsning mellan druvorna raboso piave och marzemina bianco, som då fick namnet raboso veronese, i närhetén av Verona.
Raboso veronese används för att göra mousserande vin och rosévin. Men även vanligt rödvin görs.
Viner på druvan har hög syra och tydliga inslag av söt frukt. Vinerna blir mindre tanninrika än viner på den ena föräldern, raboso piave, blir.
I Argentina går det att hitta mindre odlingar med raboso veronese.

1 kommentar:

  1. Lärorikt som vanligt!
    Nu är jag äntligen hemma i Walesigen, skönt!
    Ha det bra!

    SvaraRadera