Mavro är en rödvinsdruva som odlas på Cypern. Att det är en druva för röda viner kan man ana om man någon berättar att mavro betyder svart på grekiska.
Huruvida Cypern är mavros födelseplats är oklart. På det grekiska fastlandet finns en druvsort, korithi mavro, som via DNA-analys har visat sig vara identisk med cypriotisk mavro.
På motsvarande sätt finns en druvsort, kritiko mavro, på Kreta som är identisk med cypriotisk mavro.
Och vilken av dessa tre som var först ut vet man alltså inte.
År 2010 upptog mavro 46% av Cyperns totala vinodlingsareal. Tycker man att det är mycket kan det vara värt att notera att det ändå är en minskning från det historiskt rekordhöga värdet på 80%!
Viner på druvan blir ofta ljusa i färgen och tämligen enkla. Syran är låg och aromerna inte så uttalade. Tanninerna hinner inte alltid bli så avslipade som man skulle vilja. Förutom att dyka upp i torra, röda viner så används mavro vid tillverkning av det söta starkvinet commandaria.
onsdag 28 september 2016
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Alltid intressant om druvor! Tack!
SvaraRaderaJag har riktigt fina snapsglas, men använder dem aldrig p g a det inte dricks snaps här i UK.
Ha det bra!
Hej Lena!
SvaraRaderaVi använder sällan våra heller - föredrar vin - men det kan vara kul att ha småbuketter i glasen!