tisdag 23 februari 2021

Biskopsborgen vid Almare Stäket

Vi har börjat ta långpromenader på helgerna.
Denna dag bar det iväg till Almare Stäket.
Och vad som finns kvar av Ärkebiskop Gustaf Trolles Borg.
Även om platsen ser obetydlig ut idag så bär den på en viktig historia.
Rivningen av den föranledde Stockholms blodbad 1520. 
En försvarsborg byggdes här redan under 1100-talet. Den som hade kontrollen över vattenlederna, inte minst den mellan mellan Stockholm och Uppsala, hade även kontroll över riket. Vilket var orsak till en ständig kamp mellan kungen och kyrkan om vem som fick styra över borgen. 
Borgen blev nedbränd natten till 11 november 1434 av Eric Nipertz, på order av Erik av Pommern för att förhindra Engelbrekt Engelbrektssons trupper att erövra slottet. 
År 1440 fick ärkebiskop Nils Ragvaldsson 
bygga en ny borg som stod färdig omkring tio år senare. 
Biskop Gustav Trolle ägde borgen under 1510-talet borgen.
Under 1516–17 belägrades borgen av hans huvudmotståndare Sten Sture den yngre. Sten Sture genomdrev 1517, trots påvligt hot om bannlysning, ett beslut i riksrådet om att borgen skulle rivas. Rivningen var genomförd 1519 och teglet fraktades från Stäket till Stockholm för att återanvändas. Händelsen blev upptakten för Stockholms blodbad 1520.

2 kommentarer:

  1. Jag har läst och hört på poddar en hel del om Almare Stäket under de senaste månaderna. Intressant att ni kom dit, även om det inte finns så mycket kvar, så är det klassik mark.
    Önskar er en fin dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, jag kan tänka mig att det har varit en hel del om det, kanske av andra skäl än jag är medveten om dessutom, men det har varit en hel del om Stockholms Blodbad på TV över jul.
      Tack detsamma!

      Radera