tisdag 11 oktober 2016

Veckans dukningsdetalj: Champagneglas

Champagne är mousserande vitt vin eller rosévin från distriktet Champagne i norra Frankrike. Det är vanligt att ordet champagne felaktigt används för att beskriva mousserande vin även från andra delar av världen.
Det finns främst två olika varianter av champagneglas:
Coupeglas med bred, låg kupa som visserligen inte anses göra champagnen rättvisa, men som kan se lyxigare ut (tycker åtminstone jag). Tidigare var detta den vanligaste varianten att servera champagne ur. Då jag var i Versailles för herrans massa år sedan berättade guiden att glaset ska ha formats efter drottning Marie Antoinettes ena bröst. Tro't den som vill.
Flûteglas med hög, smal kupa med i huvudsak raka sidor är idag den vanligaste typen av champagneglas. Sedan finns även Champagneprovarglas, med lägre och mer rundad kupa än övriga flûteglas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar