Saffransgifflar med lax
70 gifflar
6 dl mjölk
1 1/2 g saffran (1 pkt)
600 g smör eller margarin
1 pkt jäst
3 dl kesella
3 ägg
6 krm salt
1/2 msk socker
ca 25 dl vetemjöl
1 1/2 g saffran (1 pkt)
600 g smör eller margarin
1 pkt jäst
3 dl kesella
3 ägg
6 krm salt
1/2 msk socker
ca 25 dl vetemjöl
FYLLNING:
750 g rökt lax
450 g färskost med örter eller pepparrot
några kvistar färsk dill
uppvispat ägg till pensling
2 tsk dillfrö
ev 2 tsk gourmetsalt i flagor
750 g rökt lax
450 g färskost med örter eller pepparrot
några kvistar färsk dill
uppvispat ägg till pensling
2 tsk dillfrö
ev 2 tsk gourmetsalt i flagor
Värm mjölken till fingerljummet (max 37 grader). Häll mjölk, saffran, smöret i klickar, smulad jäst, kesella, ägg, salt och socker i en skål och blanda. Arbeta in så mycket mjöl som behövs för att få en smidig deg. Jäs degen övertäckt 30-45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Stjälp upp den jästa degen på en arbetsbänk och knåda den. Dela degen i två delar, rulla till bollar som vardera kavlas ut till en knappt centimetertjock rundel. Dela varje rundel i 12 trekantiga snibbar.
Skär laxen i bitar och fördela på saffranssnibbarna. Klicka på en tesked färskost och lägg på lite dillblad. Rulla ihop till en giffel och lägg på plåtar med skarven nedåt.
Jäs gifflarna cirka 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Strö över dillfrö och havssalt i tunna flagor (stora saltkorn ger för mycket sälta!). Grädda dem 10-12 minuter mitt i ugnen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar