Anders och jag hade tagit ledigt på måndagen under barnens höstlov. Men numera vill barnen hellre sova ut och hänga med kompisar när de är lediga. Vilket är normalt.
Anledningen till att vi tagit ledigt var för att vi, Anders och jag, skulle göra något mysigt.
Och vi gillar ju att röra på oss, se vackra saker och äta god mat!
Kort och gott vi hade bokat bord på en/ett av de anrika herrgårdar och slott som finns i närområdet.
Denna gång bar det av till Gällöfsta herrgård.
GPS visade på att det skulle ta 2,5 timmar att ta sig dit.
Vi kom dit en halvtimme för tidigt.
Nåväl hellre för tidigt än att behöva småspringa mot slutet.
Vi serverades kaffe i väntan på maten då vi väl kom fram.
Gällöfsta har för övrigt anor ända från 1300-talet. I ägarlängorna skymtar fältherre Greve Jakob del la Gardie, släkten Rålamb, Riben, Iserhjelm, Lantingshausen, Ameln och Bång för att ersättas på1940-talet av familjen Josephsson samma släkt som konstnären Ernst och skådespelaren Erland tillhörde.
Denne Bång som tog över Gällöfsta 1917 vandrar förövrigt omkring i herrgården nattetid. Sägs det.
Närmast före honom ägdes Gällöfsta av grosshandlare Otto Ameln, 1913-1917, sonson till grundaren av Bröderna Amelns konservfabrik, mer känt som ABBA. ABBAs VD, tillika bror till Otto, Christian Almeln, hade ett barnbarn Kalle, som blev ansiktet på företagets kaviar, Kalles Kaviar.
Den sista private ägaren på Gällöfsta som bodde här till 1957 var industrimannen Matts Carlgren. Han sålde det vidare till TCO, som byggde konferensbyggnaden och hotellflyglarna, vilket stod klart i början på 60-talet.
Staten köpte mark i Kungsängen 1967 och samtidigt som man flyttade hit Svea Livgarde, exproprierade man alla gårdar runt om kring. Studentrevolten 1968 blev startskottet för svenska politiker att vilja utveckla det militära ledarskapet. Detta resulterade i bildandet av Stiftelsen Gällöfsta Kurscentrum som övertog anläggningen 1971. Från 2015 står Gällöfsta under tillsyn av chefen för Justitiedepartementet.
Här satt vi nu, Anders och jag.
Och njöt i värmen efter den något kylslagna promenaden.
Anders har greppat ett rejält tag i brödlådan.
Medan jag fotar mig själv på toan.
Nu får jag nog rappa på om jag alls vill smaka av brödet...
Jag hann...brödet var gott och personalen undrade om vi ville ha mer bröd medan vi väntade på maten.
Det ville vi...
Förrätten bestod av gurka, tomat, blomkål, svensk stekost (smakar och tillreds som halloumi, här välstekt, otroligt gott), pumpafrön och koriander!
Anders njuter!
Huvudrätten var ännu godare!!!
Broccoli och squash på en risbädd följt av stekt kyckling syrad rödlök och toppad av ringlad limeaioli och koriander. Och över allt en sky av japansk soya, tror vi.
Vi satt och njöt länge och väl.
Innan det var dags för hemfärd.
Intressant historia bakom herrgården. Sådant gillar jag.
SvaraRaderaAnnorlunda kakelugn. Ser ut att vara "spetsig" bakåt. Ser ut att vara från 1700-talet.
Vacker inredning och maten ser också god ut.
Ha det bra!
Visst är det spännande! Aha, tänkte inte på kakelugnens baksida, men förövrigt har du helt rätt - hela herrgården andas väldigt mycket 1700-tal. Ha det gott Lena!//Lena
SvaraRadera