Syrran och C. skulle komma på en weekendvistelse.
Vid lunchtid på lördagen skulle vi göra en historisk vandring från där vi bor fram till Almare stäket med fikapaus som stänger 15.00 innan vi skulle ta den sista vägen till Biskopsborgen vars rivning blev upptakten till Stockholms Blodbad 1520.
Nå så gick våra planer.
Vi började storstilat - jag hade med mig mitt talmanus och berättade om alla byggnader som finns i nära omgivning av vårt hus; soldattorpet, smedjan, tingshuset, milstenen, hållstallet, statarbostaden och bilskelettet från 1951 som man fortfarande kan se i diket.
Gästgiveriet revs redan 1907 men där skedde en del händelser som påverkade dåtiden. Vid Bondeupproret "Stora daldansen" 1743 stannade dalmasarna till och formulerade det sk "Tibble-dokumentet" innan de tågade vidare till Stockholm varvid ca 40 stycken av dem avrättades vid Gustav Adolfs torg. Tibble-dokumentet var förövrigt delvis belagt med censur fram till 2004. Bara det.
1809 var det dags igen. Nu var det värmländska soldater anförda av överstelöjtnant Adelsparre som ville avsätta kung Gustaf IV Adolf. Dessvärre hann andra före. Men man hann författa "Tibble-programmet" och hur den lagstadgade makten borde fungera medan man vilade upp sig på Tibble Gästgivargård inför sista etappen mot huvudstaden. När trupperna tågade in i Stockholm slutade det desto lyckligare denna gång , alla överlevde och det hela mynnade ut i en ny regeringsform.
Anders berättade om klockstapeln, "smurfen" (vårt modernaste konstverk), kyrkan och vårt miniskansen (hus från tidigare sekler som funnits i kommunen och flyttats samman till en liten inhängnad) innan det var dags att fortsätta på 1600-talsvägen och dalkarsbacken som hade en så brant kurva att man byggde en ny väg på 1800-talet efter att en postdiligens vält.
När vi var på väg uppför den branta 1600-talsvägen utbrister Anders :"Oj, det är 40 minuter kvar till fiket stänger. Vi hinner omöjligt. Ska vi kanske vända då vi kommer upp och sedan ta 1800-talsvägen hem?"
Jag hade helt glömt tiden.
Det var så länge sedan vi sågs vilket fick samtalen att handla om väldigt mycket mer än allmän svensk historia.
Vi traskade hem.
Och drack varm glögg innan det var dags för middag och vinprovning.
Men det är en annan historia...
Så många läskande bakverk i inlägg nedan. Så sugen man blir.
SvaraRaderaSå roligt att ni fick agera guider. Jag är liksom van😉.
Tack för historiebeskrivningarna, intressant.
Ha det bra!
Tack Lena! Vi gör ju bara denna vandring. Till väldigt små sällskap. Som vi redan känner väl. Så vi behöver fräscha upp kunskaperna mellan varven. Men roligt är det!
Radera